Bajden pobijedio na unutarstranačkim predizborima

0

Američki predsjednik Džo Bajden pobijedio je na predizborima Demokratske stranke u Južnoj Karolini – prvoj službeno odobrenoj trci u stranačkoj nominacijskoj sezoni – koja pokazuje da dominira nad dva druga kandidata.

Iako je 81-gdišnji Bajden imao malo protivljenja, glasanje je pažljivo praćeno zbog zabrinutosti oko njegove popularnosti, naročito među afroameričkim biračima, prenosi Hina, pozivajući se na Rojters.

Prije četiri godine upravo je glasanje Afroamerikanaca Južne Karoline na predizborima u toj saveznoj državi pomoglo u rasplamsanju njegove kampanje i na kraju ga dovelo do Bijele kuće.

Mala konkurencija na državnim predizborima

Bajden, kao nepopularan sadašnji predsjednik koji se suočava s malom konkurencijom za nominaciju svoje stranke na sljedećim državnim predizborima koji vode do američkih izbora 5. novembra, nadao se ubjedljivoj pobjedi u Južnoj Karolini, piše britanska agencija.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp favorit je za republikansku predsjedničku nominaciju nakon što je trijumfovao u Ajovi i Nju Hempširu.

Republikanski predizbori u Južnoj Karolini održavaju se 24. februara.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.