Afrički kup nacija: Slonovi sa igračem manje do polufinala nakon 120 minuta fudbala

0

Domaćin ovogodišnjeg izdanja Afričkog kupa nacija, selekcija Obala Slonovače, plasirao se u polufinale pomenutog takmičenja nakon što je poslije produžetka u drami svih drama savladao reprezentaciju Malija 2:1.

Večeras je u Buakeu bilo – bukvalno svega. Promašeni penal, golovi, crveni karton, suze radosnice, šokovi, fizički napad na sudije i umalo tuča.

Uglavnom, heroj Slonova je Omar Diakite koji je u 122. minutu, efektno, petom, dovoljno dotakao loptu da ista prevari golmana Malija i završi u mreži za erupciju oduševljena 40 hiljada domaćih navijača na stadionu La Pe.

Međutim, krenimo redom, Mali je već u 16. minutu propustio veliku priliku za pogodak jer udarac sa bijele tačke nije iskoristio vezista Hal sitija Adama Traore – zaustavio mu je udarac Jahija Fofana.
U finišu prvog poluvremena domaćin je ostao sa desetoricom u polju nakon što je poslije drugog žutog kartona Odilon Kosunu morao da napusti teren. Uslijedio je žestoki pritisak Malija i pogodak za velikih 1:0 u 73. mintu – strijelac je Dorželes Nene. Snažnim udarcem sa distance član Salcburga je postigao spektakularan pogodak…

Mirisalo je da Mali grabi ka polufinalu, brojčano nadjačani Slonovi gubili su konce igre, ali se u 90. minutu pojavio heroj – Simon Adingra. Napadač engleskog Brajtona imao je sreće da mu se lopta odbije tačno na nogu u kaznenom prostoru rivala. Nije se mnogo dvoumio, raspalio je po lopti i pogodio mrežu za erupciju oduševljenja krcatih tribina.

Očigledna je bila namjera Obale Slonovače da preživi produžetke i dođe do penal-ruleta, sa druge strane kompletni Mali je više napadao, želio da završi posao u 120 minuta i onda se desilo nemoguće! Iskusni Seko Fofana je šutirao, Diakite majstorski reagovao petom i kada je vidio da je lopta završila u mreži, vezista Remsa bio je van sebe. Skinuo je dres svjestan da će dobiti crveni karton (ranije je tokom meča “požutio”), izazvao suze radosnice domaćina, a kod selektora Malija Erika Čelea stanje šoka…

Obala Slonovače jedva se provukla kroz grupnu fazu takmičenja izgubivši od Nigerije 1:0, a od Ekvatorijalne Gvineje čak 4:0, međutim, ispostavilo se da je trijumf nad Gvinejom Bisau od 2:0 bio dovoljan da se Slonovi uguraju kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije. U osmini finala srušen je aktuelni šampion i prvi favorit Senegal. Taj susret je takođe bio blago rečeno šokantan – domaćin je slavio boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Do treće titule šampiona Afrike ostala su još dva koraka – naredni je meč sa Demokratskom Republikom Kongo.

(lobsport.me)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.