Opipavaju li pojedinci iz DPS-a i PES-a teren za buduću koaliciju? Djelovi DPS-a bi da sarađuju, djelovi Evrope sad izričito protiv ali neki drugi djelovi glasno ćute!

0

Prethodnih nekoliko dana javnost Crne Gore mogla je da pročita sada već i javne pozive Demokratske partije socijalista na saradnju sa vladajućim Pokretom Evropa sad tvrdeći da za tako nešto svakako da postoji prostora.

Međutim, očigledna su razmimoilaženja funkcionera ove dvije političke partije, makar sudeći po njihovim saopštenjima.

Sve je počelo kada je poslanik DPS-a Nermin Abdić kazao da ne bi rekao da je DPS nepoželjan partner Pokretu Evropa sad.

“Bez obzira na izjave pojedinih visokih zvaničnika PES-a. Mislim da u Crnoj Gori treba konačno da dođe vrijeme političke kulture, političkog dijaloga, uvažavanje jedni drugih i tu čestitku doživljavam upravo kao odraz političke kulture”, kazao je Abdić.

Ova izjava izazvala je reakciju druge strane gdje je funkcioner PES-a Tihomir Dragaš izričito odbacio ovakve mogućnosti. Dragaš navodi da im ne može biti poželjan neko ko je (bio) političko krilo mafije.

„Neko u čijim redovima imamo djelovale svojstveno OKG. Neko čije mlade snage ne prave otklon od prethodnika. Takav DPS ne može biti poželjan partner za PES – naprotiv!“, istakao je Dragaš.

I poslanik PES-a Darko Dragović je reagovao na ove navode i kazao da dok god DPS bude izmišljao razne neprijtelje i izdajnike kako bi sakrio svoje nesposobnosti i slabosti, dok god bude pokušavao da pod plaštom borbe za građanske vrijednosti potpiruje nacionalne i vjerske podjele, dok god ne napravi jasan otklon od mafije i svih nepočinstava ranijeg rukovodstva, neće imati koalicioni kapacitet ni za skupštinu stanara stambene zgrade.

A da postoje mimoilaženja u DPS-u povodom potencijalne koalicije sa PES-om potvrdio je i portparol te stranke Miloš Nikolić koji je saopštio da kleronacionalistima iz Pokreta Evropa sad (PES), poput Tihomira Dragaša i Darka Dragovića, DPS kao, kako tvrdi, „građanska i proevropska partija“, i ne može biti prihvatljiva.

„Zbog toga i biraju koalicije sa onima kojima su proslave u Banjaluci domet spoljne politike, a koji u slobodno vrijeme orgijaju uz pjesmu ‘kukaju Turci, leleču bule’“, napisao je Nikolić na Tviteru, pa dodao:

„Zato gospodine Dragoviću, budite bezbrižni – vaši koalicioni partneri su Mandić, Knežević, Milo Božović i ostali prvaci velikosrpskog šovinizma. Što se tiče Demokratske partije socijalista – želja će vas biti“, zaključio je Nikolić, koji je tako demantovao partijskog drugara Nermida Abdića.

S tim u vezi – očigledno je da je na političkoj sceni Crne Gore na djelu svojevrsna test proba da se provjeri postoji li mogućnost približavanja ove dvije političke strukture, ali i gdje bi provjerili reakciju javnosti po ovom pitanju. Dok pojedini funkcioneri ovih političkih stranaka izričito govore da su protiv bilo kakve saradnje jedni sa drugima, drugi, ipak, glasno ćute.

A pogotovo ćuti i čovjek koji je ovo izazvao čestitkom novoizabranom predsjedniku DPS-a Danijelu Živkoviću, ministar pravde Andrej Milović.

Podsjećanja radi, Milović je Živkoviću čestitao izbor za predsjednika DPS-a a nakon salve negativnih komentara upitao i šta bi se desilo da mu je ponio bocu.

Istakao je da on i Živković (DPS) nisu neprijatelji i da misli da Crna Gora treba da se „gradi zajedništvom“.

„Mislim da politička scena treba da splasne i da retorika koju smo danas čuli na Ustavnom odboru ne treba da se dešava. Ali, jednostavno, neki elementi u politici, pogotovo u opoziciji, su navikli da dižu graju u crnogorskom životu jer misle da će tako dobiti malo više glasova i da će optuživanjem javno ljudi da su zaštitinici mafije ili da su donijeli odluku pod uticajem korupcije… Mišljenja sam da za sve stvari treba da daju dokaze i da se ponašaju odgovorno“, istakao je Milović.

Poručio je da je čestitka Živkoviću jedan odgovoran potez „kolegi političaru“.

„Ako će neko da mi zamjeri – neka zamjeri. To je onda dokaz svijesti i da smo mi i dalje predpolitičko društvo koje nije zrelo čak ni da prihvati čestitku koju upućujemo jedni drugima“, zaključio je Milović.

S tim u vezi, potvrđuje se sve što je BORBA pisala u prethodnom periodu o potencijalnoj saradnji nekih funkcionera PES-a i DPS-a, odnosno, možda nekoj prikrivenoj želji za saradnjom. Hoće li vrijeme donijeti tu saradnju, dok će neki trenutni koalicioni partneri iz te saradnje ispasti, građani će svjedočiti u narednom periodu

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.