Patrijarh Irinej: Mitropolija je stvorila Crnu Goru, ona je sačuvala i narod i državu!

0

Mitropolija crnogorsko-primorska je stvorila Crnu Goru, a ne obratno. Da nije bilo mitropolije, ko zna kako bi se razvijao život na tim prostorima, ona je vodila taj narod u najkritičnijim vremenima, kaže ekskluzivno za Kurir patrijarh srpski Irinej.

Upitan o Zakonu o slobodi vjeroispovesti, koji je nedavno usvojila vlada Crne Gore, a koji se ugrožava i pokušava otimanje više od 650 pravoslavnih hramova u toj zemlji, poglavar SPC odgovara:

-“Ako imaju iole pameti, treba da odustanu od donošenja tog zakona. Nadamo se i molimo da odustanu i da naše svetinje neće biti ugrožene“.

Komentarišući poziv anatemisanog popa i poglavara samozvane NVO Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Miraša Dedeića da se spriječi predstojeći crkveni sabor u Nikšiću, patrijarh Irinej kaže da on ništa drugo i ne radi osim što se upliće u pitanja koja ga se ne tiču.

– Nemam riječi. On nije ni pop, ni svešteno lice da bi mogao govoriti o tome. On nije ništa. On je raščinjeni sveštenik. Šta će drugo da radi sem da se miješa – kaže prvi čovjek SPC za Kurir.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.