Slavica Šćekić: Dva službenika policije su bili logistika ubicama mog brata!

1

Sestra ubijenog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića nakon istrage, suđenja a potom i nove odluke ističe da nema povjerenja u pravosudni sistem Crne Gore. Ističe da je njen brat radio na rasvijetljavanju teških krivičnih djela i smatra da nekome nije bilo u interesu da se sazna istina pa je donešena odluka da Slavoljub Šćekić bude ubijen.

„Podsjećam da u pripremanju ovakvog djela postoje četiri faze: ideja da se izvrši ubistvo koja se rađa kod nalogodavca – nalogodavca u ovom slučaju nema u optužnici i za sada je van domašaja pravde; okupljanje lica koje će da izvrše djelo; pripremanje terena i oružja i samo izvršenje ubistva. Na optuženiču kluou još nisu sjeli nalogodavac, pojedini saučesnici i logističari iz policije. Van domašaja pravde je za sada nalogodavac, još jedan saizvršilac i dvojica logističara iz policije“, smatra Šćekić koja ističe da postoji ljudi iz državnog sisema koji su joj se obraćali i pomagali ali su sve to čini tajno.

Policija zaboravila na ubijenog kolegu

„Čak sam se sastajala sa nekim Slavkovim kolegama i morala sam da se kamufliram stavljajući periku kako me neko ne bi prepoznao, a sve da oni ne bi bili dovedeni u opasnost. Oni meni jesu davali neke informacije i tim ljudima hvala a njihova imena ostaće tajna, ja sam već izbrisala te ljude iz svoje memorije jer ne želim da ih ikada ugrozim. Sa druge strane, neki bi prelazili ulicu kad bi me sreli slučajno“, napominje ona u razgovoru za FOS.

Za sve ove godine, kaže, vijenac na godišnjicu njegovog ubistva polagala je samo porodica. Šćekić ističe da se niko nikada iz policije nije ni pojavio, a da je čak i bista Slavljuba Šćekića koja se nalazi u dvorištu Policijske akademije u jednom trenutku bila prekrivena korozijom jer nije održavana.

„Moj brat to nije zaslužio. Zašto se tako ponašaju, ne znam“.

Za nju nije ohrabrujuće ni to što se tokom postupka dešavaju brojne greške koje ne vidi kao slučajnost već kao crtanje puta do slobode.

„Svih ovih godina dok je trajao sudski postupak dešavalo se niz grešaka počev od tehničkih pa do nestanka CD-a sa video zapisom saslušanja zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića. LIčno smatram da to nisu slučajne greške već namjerne“, napominje Ščekić.

„Pala“ presuda

I dok iščekuje odluku Vrhovnog suda, Slavica Šćekić napominje da nikada ne može imati potpunu satisfakciju, pa čak ni ako ovaj sud potvrdi odluku jer, kako dodaje, ubistvo njenog brata nije u potpunosti rasvijetljeno.

Na optuženičkoj klupi nalaze se Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Čila Šćekić, Ljubo Vujadinović a Alan Kožar nije dostupan crnogorskim bezbjednosnim organima. Ustavni sud je ukinuo presudu Vrhovnog suda kojom su Boreta, Bigović, Vujadinović i Šćekić osuđeni na po 30 godina zatvora za ubistvo visokog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića i za bombaški napad na hotel „Splendid“ u Bečićima. Presuda je ukinuta u cjelosti, a istom je i Alan Kožar osuđen na šest godina i dva mjeseca zatvora za podmetanje eksploziva na gradilištu „Splendida“.

Ukinutom presudom Vrhovnog suda od 20. oktobra 2015. godine odbijene su žalbe Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore – Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, optuženog Milana Šćekića i njegovih branilaca i branilaca optuženih Ljuba Vujadinovića, dok je uvažio žalbe optuženog Saše Borete i njegovih branilaca i branilaca optuženog Ljuba Bigovića i Alana Kožara i preinačio presudu Apelacionog suda Crne Gore samo u odnosu na krivično djelo iznuda u pokušaju vezano za dešavanja podmetanje i aktiviranje eksplozivnih naprava na gradilištu hotela „Splendid“, nalazeći da se radi o osnovnom obliku tog krivičnog djela, a ne o kvalifikatornom obliku ovog djela kako je to zaključio drugostepeni sud, dok su žalbe izjavljene u korist ovih optuženih u preostalom dijelu ocijenjene neosnovanim.

Podsjetimo, Vrhovni sud je tada saopštio da je presudom utvrđeno da su nižestepeni sudovi pravilno i potpuno utvrdili sve odlučne činjenice koje su od značaja za pravnu ocjenu krivičnih djela zbog kojih su optuženi oglašeni krivim i za pravilnu primjenu odredbi Krivičnog zakonika.

„Po ocjeni ovog suda Viši sud u Podgorici i Apelacioni sud Crne Gore su pouzdano zaključili da je optuženi Alan Kožar, podstreknut od optuženih Saše Borete i Ljuba Bigovića, u junu i julu 2005. godine, sa njemu znanim licima, u tri navrata učestvovao u podmetanju eksploziva na gradilištu hotela „Splendid“ u Bečićima – Budva i da je motiv podmetanja i aktiviranja eksplozivnih naprava bio da se suvlasnici preduzeća „Montenegro stars“, koje je bilo investitor radova, prinude da kupe susjedne nepokretnosti za iznos od 2.500.00€ (dva miliona i petsto) iako oni nijesu bili zaintresovani za njihovu kupovinu, a sa namjerom da optuženi Saša Boreta, Ljubo Bigović i Alan Kožar sebi pribave protivpravnu imovinsku korist“, navodi se u obrazloženju presude Vrhovnog suda iz 2015. godine i dodaje:

„Takođe, Vrhovni sud je našao da su nižestepeni sudovi pravilno utvrdili da su optuženi Ljubo Vujadinović i Milan Šćekić preduzeli radnju izvršenja ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića u noći 30.08.2005. godine, u naselju Tološi, Podgorica, podstreknuti od optuženih Saše Borete i Ljuba Bigovića, koji su im za realizovanje radnje lišenje života policijskog inspektora obećali visoku novčanu nagradu. Motiv podstrekača bio je namjera optuženih Saše Borete i Ljuba Bigovića da se prekine policijska istraga kojom je rukovodio sada pok. Slavoljub Šćekić i ostanu neotkriveni akteri podmetanja eksploziva na gradilištu hotela „Splendid“. Izvršioci ubistva su vozilo džip „Čiroki“, koje je korišćeno prilikom izvršenja ubistva, odvezli do Komanskog mosta i uništili ga aktiviranjem eksplozivne naprave.“

Ukinutu presudu Vrhovnog suda u oktobru 2015. godine donijelo je vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Stanka Vučinić, sudija izvjestilac je bio Petar Stojanović, a članovi vijeća sudije Svetlana Vujanović, Hasnija Simonović i Branimir Femić.

(Fosmedia)

1 Comment
  1. ćipur komentariše

    zal za covjekom i uzas da kriminalci i ubice budu oslobodjeni
    a vala i ti progovori vise ovi iz familija ne samo ove sve znaju ali cute i kao stite neznam ni ja koga
    da neko ubije moga brata a ja da imam neka saznanja ili bi sam rijeesio ili nebi cuta pa taman i mene ubili

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.