Lakušić: Posebna pažnja izgradnji postrojenja za prečišćavanje vode

0

Regionalni vodovod je u proteklih 13 godina kontinuirano obavljao svoje odgovorne zadatke zahvaljujući stručnosti, dobroj organizaciji i odgovornom radu zaposlenih, saopštio je predsjednik UO Regionalni vodovod Crnogorsko primorje Zoran Lakušić.

„Bez obzira da li se radilo o daljoj uspešnoj izgradnji ili obezbeđivanju nedostajuće količine vode Crnogorskom primorju, Regionalni vodovod je uredno ispunjavao svoju osnovnu funkciju. Zahvaljujući ovoj posvećenosti, Regionalni vodovod je bio sposoban da se suoči sa zadacima od velike važnosti i u kontinuitetu obezbijedi vodu za Crnogorsko primorje“, izjavio je Lakušić.

Prema njegovim riječima, „posebno će u narednom periodu biti posvećena pažnja izgradnji postrojenja za prečišćavanje vode“.

„Na osnovu naučnih studija, a u vezi izadšnošću izvorišta ‘Bolje Sestre’, u periodu jul – septembar, kao posljedica nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, ukazana je potreba za obezbjeđivanjem dodatne količine vode tokom turističke sezone. U tom smislu, postoji potreba za izgradnjom postrojenja za prečišćavanje vode iz jezera u neposrednoj blizini vodoizvorišta, koja je približnog kvaliteta kao u izvorištu. Izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode je predviđena kao prelazno rješenje za obezbjeđenje dodatnih količina vode neophodnih u narednim godinama dok se ne iznađu, odnosno realizuju dugoročna rješenja sa sanacijom korita rijeke Morače“, rekao je Lakušić, pa nastavio:

„Izgradnjom postrojenja trebalo bi da se obezbijede dodatne količine vode, uz vođenje računa da postrojenje bude dio rješenja kojim treba da se obezbijedi dugoročna održivost vodosnabdijevanja. Postrojenje kapaciteta od 500 l/s bi se instaliralo u postojećoj hali na izvorištu ‘Bolje Sestre’, koja je u ranijem periodu izgrađena za ovu namjenu“, kazao je Lakušić.

Za kraj je dodao:

„Cilj je osigurati uspješno snabdijevanje Crnogorskog primorja neophodnom količinom vode ne samo u 2024. godini već i u narednim godinama. Trudićemo se da uložimo maksimalne napore, u očekivanju partnerskog pristupa svih nadležnih subjekata, odnosno državnih organa i institucija“, zaključio je Lakušić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.