Hrvati se primiču granici sa Srbijom: Borbena vozila „bredli” stižu u Baranju

1

Ministarstvo odbrane Hrvatske krenulo je da obnavlja kasarnu u Belom Manastiru kod Baranje, u blizini granice sa Srbijom.

Tu bi trebalo da budu raspoređena borbena vozila M2A1 ODS „bredli”, čiji je prvi kontigent od 22 primjerka početkom decembra prošle godine dopremljen iz SAD u riječku luku.

Portal Balkanska bezbjednosna mreža prenosi da će se iz Našica u Beli Manastir Vojska Hrvatske premjestiti mehanizovani bataljon „Sokolovi”, koji sada koristi borbena vozila pješadije M-80A jugoslovenske proizvodnje.

Pred članovima hrvatskog Sabora 15. januara potprjedsednik Vlade Hrvatske i ministar odbrane Ivan Anušić rekao je da je projekat povratka vojske u Baranju već pokrenut.

Prema njegovim riječima, do kraja 2026. Godine u njoj će biti smješteno između 650 i 850 pripadnika bataljona „Sokolovi”.

Potreba za premeštajem jednog bataljona obrazlažena je „bezbjednosnim razlozima”, odnosno zaštitom granice koja je ugrožena navalom migranata.

Sekundarni razlog je demografske prirode jer je iseljavanje iz Baranje veliko i nastojaće se zadržati stanovništvo, a očekuje se i da će prisustvo bataljona popraviti ekonomski položaj Baranje.

Politički motivi, iako su ostavljeni u sjenci, mogu se i naslutiti, jer je status Baranje osjetljiva tema.

Baranja je tokom rata 1991. bila u sastavu Republike Srpske Krajine. Nakon dogovora zvaničnog Beograda i Zagreba obuhvaćena je procesom mirne reintegracije i hrvatske vlasti vratile su se na lijevu obalu Drave do 1997. godine.

Na poslednjem predratnom popisu stanovništva 1991. godine, grad Beli Manastir imao je 10.146 stanovnika. Od toga 37,15 odsto su bili Srbi, 32,15 odsto Hrvati, 12,84 odsto Jugosloveni, a 8,52 odsto su činili Mađari.

Po popisu iz 2021. godine u Belom Manastiru ima 7.973 stanovnika, 62,17 odsto Hrvata, 20,13 odsto Srba i 7,99 odsto Mađara.

U ratno doba u Baranji je bila krajiška 1. laka divizija, a u kasarni u Belom Manastiru su bile jedinice UNPROFOR, misije Ujedinjenih nacija.

Posle reintegracije Hrvatska, podsjeća „Politika” nije formirala garnizon i kasarna u Belom Manastiru predata je civilnim vlastima. Sada se priprema uređenje infrastukture i postepeni ulazak vojske, prvo do kraja 2025. dijela komande i jedne mehanizovane čete i, do kraja 2026, čitavog bataljona koji će u hodu da pređe na vozila „bredli”.

Brigada Hrvatske vojske, razmještena u Slavoniji, ima dva mehanizovana bataljona i to po jedan u Našicama i Varaždinu i jedan tenkovski bataljon u Đakovu, artiljerijsko-raketni divizion u Bjelovaru, divizion protivvazdušne odbrane i inžinjerijski bataljon u Vinkovcima.

1 Comment
  1. Canon komentariše

    Nisu oni samo na granici sa Srbijom, što se i može razumjeti, oni su i u samoj Srbiji, odnosno u njenom okupiranom dijelu (KiM)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.