Bilčik: IZbori u Srbiji dobro sprovedeni, niko iz EU se nije miješao u proces

0

Evroparlamentarac i izvjestilac EU za Srbiju, Vladimir Bilčik izjavio je da ne predviđa bilo kakvu međunarodnu istragu u kontekstu izbora koji su održani u Srbiji.

On je ocenio da su oni bili dobro sprovedeni.

„Ne predviđam i bilo bi neobično predviđati bilo kakvu međunarodnu istragu u kontekstu izbora“, rekao je Bilčik za „Glas Amerike“.

On je dodao da je na institucijama Srbije da otklone eventualne nepravilnosti koje su se dogodile tokom vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora 17. decembra 2023. godine.

„Srbija je predstavnička demokratija koja je organizovala sopstvene izbore. To su učinile vlasti i političke partije iz cjelokupnog spektra. Na izborima su učestvovale vladajuća većina i opozicija. Važno je saslušati posmatrače angažovane u dugoročnoj posmatračkoj misiji OEBS-a i ozbiljno shvatiti njihove zaključke. Siguran sam da međunarodne institucije mogu da rade zajednički sa domaćim u Srbiji“, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, niko iz Evropske unije nije se miješao u izbore u Srbiji.

„Ukoliko postoje takvi izvještaji, potrebno je da budu veoma ozbiljno razmotreni. Koliko ja i drugi zvaničnici u ovom gradu koji su posmatrali proces znamo, nije bilo miješanja sa strane Evropske unije“, istakao je izvjestilac EU za Srbiju.

Govoreći o napretku Srbije ka Evropskoj uniji, Bilčik je poručio da postoje tri suština uslova – reforme, napredak u dijalogu Beograda i Prištine i usklađivanje sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

„Bez promjena u usklađivanju biće teško napredovati u procesu pridruživanja EU. Mislim da je to vrlo jasna poruka koja je ponavljana. Nadam se da će sa novom parlamentarnom većinom biti napretka na tom planu. Nalazimo se u periodu rata koji se nastavlja treću godinu. Tu se postavlja pitanje gdje je ko svrstan, a želimo da Srbija bude uz nas“, smatra Bilčik.

On je poručio da je na Prištini da „riješi veliko pitanje od značaja za Srbiju i zaštitu svih Srba koji žive na Kosovu, a to je osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom“.

„Krajnje je vrijeme da se to ispuni. Mislim da će to zaista omogućiti napredak i nadam se da će Priština imati moć i odgovornost da narednih dana i nedjelja djeluje u dobroj vjeri. Važno je da se stišaju napetosti u regionu. Apsolutni je imperativ da se napadi, poput onog u Banjskoj, ne ponavljaju, kao i da se ne događaju napadi na NATO i vojnike KFOR-a“, zaključio je Bilčik.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.