Nije samo do koalicije sa DPS-om već sa njihovim sistemom vrijednosti: Ako se URA i Milatović priklone prvofamilijaškom carstvu žmure na nepočinstva Vesne Medenice!

0

Lokalni izbori u Glavnom gradu tek što su prošli, a u javnosti provijava mogućnost da dio tridesetoavgustovske parlamentarne većine formira vlast u Glavnom gradu sa Demokratskom partijom socijaista.

U više navrata, ove političke strukture govorile su kako niko više ne treba da ih plaši DPS-om, aludirajući na činjenicu da su se „reformisali“, međutim slavlje Mila Đukanovića u jednom od podgoričkih lokala gdje lupa po inventaru dokazuje upravo suprotno. Toliko sve to govori o reformisanoj Demokratskoj partiji socijalista gdje navode da su napravili otklon od Mila Đukanovića, međutim kad pomenuti slavi i kad šalje političke poruke u ime DPS-a, onda bi zaista mogli da se zapitamo da li je to zaista toliko reformisani DPS, ili je sve u suštini bila samo šminka.

S tim u vezi, valjalo bi podsjetiti i na činjenicu da bi faktički formiranje vlasti sa Demokratskom partijom socijalista značilo i koaliranje sa tekovinama bivšeg režima koji se obračunavao sa svojim političkim neistomišljenicima. Jedna od tih udarnih pesnica režima Mila Đukanovića svakako jeste Vesna Medenica, doskorašnja prva dama sudstva Crne Gore i jedna od najkontroverznijih lica kako u našoj državi tako i šire. Ukoliko bi se, dakle, dogodilo da Milatović i URA formiraju vlast sa DPS-om u Podgoici, bilo koaliciono ili manjinski, to faktički znači da žmure na sva nepočinstva koja je taj režim činio. Stoga, prisjetimo se lika i djela „crnogorske majke“ kako bi građani Podgorice i Crne Gore znali da do suštinskih reformi, očito nije došlo.

Protiv Medenice se u Višem sudu vodi postupak za stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj, a o čemu su građani mogli čitati prethodnih par godina.. Podsjećamo, bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, koja je 17 godina bila na čelnim pravosudnim funkcijama, uhapšena je aprila 2022. i nepunih sedam mjeseci provela u istražnom zatvoru. Od tada, brani se sa slobode dok se njen sin nalazi u Istražnom zatvoru.

Medenica je osumnjičena i da je krajem 2018. i početkom 2019. godine, kao predsjednik Vrhovnog suda, podstrekavala okrivljenu Milicu Vlahović Milosvaljević, sudiju Privrednog suda Crne Gore, da zloupotrijebi službeni položaj i u parnici. Takođe, kako se navodi, Medenici se stavlja na teret i da je u 2019. godini, koristeći službeni položaj i društveni položaj posredovala kod sudija Vrhovnog suda Crne Gore.

Uhapšena je nakon objave transkripta Europola, presretnutih telefonskih razgovora sa aplikacije Skaj, njenog sina Miloša i njenog tjelohranitelja, policajca Darka Lalovića, u kojima su dogovarali krijumčarenje droge i šverc cigareta. Pored tog hapšenja, građani Crne Gore mogli su čitati i brojne poruke koje je Medenica razmjenjivala sa visokim funkcionerima DPS-a gdje je psovala „majke četničke“ (što je jelte njen lični stav), dogovarala sa njima presude i brojne druge skandalozne procese.

Za Medenicu se vežu brojne afere, kontraverze, saradnje i bliski odnosi sa DPS-om, kriminalnim miljeom i kontraverznim ličnostima sa javne scene, ali i brojni gafovi koje je dotična pravila u vrijeme svoje nekontrolisane i bahate vladavine pravosuđem.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, podjsećamo, podnijela je ostavku, 13 godina nakon što je prvi put izabrana na tu funkciju.

“Kao što sam se u dosadašnjoj karijeri iskreno, profesionalno i odgovorno odnosila prema svakom otvorenom pitanju, pružam poslednji doprinos i lični pečat rešavanju pitanja izbora predsjednika Vrhovnog suda. Iz tih razloga, postupajući u skladu sa članom 106 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, tražim da mi prestane funkcija sudije i predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore”, saopštila je ona tada pri podnošenju svoje ostavke.

Tadašnja ostavka jedne od najmoćnijih žena u Crnoj Gori u čijim su rukama i fiokama, prema mišljenju mnogih, bili ključevi svih afera Mila Đukanovića, uslijedila je nakon što je Evropska komisija u Izvještaju o napretku izrazila zabrinutost zbog načina na koji je Sudski savjet 2019. godine tumačio Ustav i time dozvolio da Medenica za predsjednicu Vrhovnog suda bude izabrana treći put.

Treći izbor Medenice je uzburkao strasti na javnoj sceni. Sudski savjet je tada jednoglasno izabrao Medenicu, dok su se brojne političke partije, ali i istaknuti pravnici protivili njenom reizboru.

Njenom ostavkom se tada, na društvenoj mreži Tviter pohvalio vicepremijer Dritan Abazović, nazivajući to promjenama na svim poljima, kao da je ona bila smijenjena, a ne da je podnijela ostavku. Danas, pak, u kuloarima političke scene, provijava da će možda ponuditi koaliciju stranci koja je Vesnu Medenicu i stvorila.

Uspon Vesne Medenice

Vesna Medenica je na visokim pravosudnim funkcijama gospodarila skoro dvije decenije. Na čelo Vrhovnog suda stigla je sa pozicije vrhovne državne tužiteljke, koju je obavljala od 30. jula 2003. do decembra 2007. godine.

U istom periodu bila je i predsjednica Tužilačkog savjeta Crne Gore. Bila je u dva mandata zamjenica Višeg državnog tužioca u Podgorici, kao i na čelu Sudskog savjeta – od aprila 2008. do jula 2014.

Na čelo sudstva stigla je glasovima vladajuće DPS i koalicionih satelita.

Duško Knežević, dugogodišnji prijatelj i saradnik predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, iznio je u jednom svom obraćanju detalj koji je otkrio kako je partija Mila Đukanovića kontrolisala pravosuđe.

Naime, kao su tada pisali mediji, Knežević je saopštio da je Medenica 2007. godine, na zahtjev tadašnje uprave Telekoma, kao Vrhovna državna tužiteljka, konstatovala da nema ništa sporno kod dva konsultantska ugovora, preko kojih su, kako je rekao „Mađari potplatili prvu familiju da bi za male pare dobili Telekom“.

Da su ti konsultantski ugovori sporni konstatovala je i američka Komisija za hartije od vrijednosti, ali i sami Mađari, godinama kasnije. Taj papir, koji Knežević posjeduje, Medenica je, prema njegovim tvrdnjama, potom faksirala i samom Đukanoviću.

„Ovakvo ponašanje tužilaštva danas nije ništa novo, a papir koji dijelim sa javnošću pokazuje da je ono zarobljeno i kontrolisano odavno. Sve što je Medenica tada radila da bi spasila prvu familiju od afere Telekom koordinisala je Ana Đukanović, odnosno njen brat, tadašnji premijer Milo Đukanović. Tako je i ovaj dokument, koji je Medenica pripremila na formalni zahtjev uprave Telekoma, sa faksa Tužilaštva poslat u kabinet Đukanovića, odakle je i dospio u moj posjed“, saopštio je Knežević.

Da je prijateljca sa sestrom bivšeg premijera koja se našla u centru afere Telekom, kada su je američke finansijske institucije aktuelizovale, Medenica je priznala u parlamentu 2007, revoltirana kritikama kako je upravo zbog privatnih veza sa sestrom Mila Đukanovića postala državna tužiteljka.

To prijateljstvo Medenica je javno priznala, rekavši da je ponosna zbog toga.

Afere i prijateljske veze

Vesna Medenica nikada nije krila da je bliska sada već bivšem režimu, niti se ikada javno odrekla tih svojih „poznanstava“.

Interesantno je da su se ti prijatelji često nalazili u centru afera koje je moralo da razriješi pravosuđe. Sve se, međutim, završavalo na obostrano zadovoljstvo – prijatelji su ostajali van dometa pravosuđa, a Medenica na visokim pravosudnim funkcijama.

Tako se u javnosti saznalo i za njeno prijateljstvo sa Zoranom Ćoćom Bećirovićem, kontroverznim biznismenom u bliskim vezama sa vrhom vlasti, odnosno Đukanovićem bliskim saradnikom kompanjonom u mnogim mutnim poslovima.

NVO MANS je tada otkiro da Medenica, godinama, u svom imovinskom kartonu krije prihod od blizu 140.000 evra, ostvaren 2015. godine u poslovnom aranžmanu sa Bećirovićem.

Osim što je ta afera ostala još otvorena, otvoreno je i pitanje koliko je prijateljstvo Bećirovića sa predsjednicom Vrhovnog suda i nekadašnjom vrhovnom tužiteljkom pomoglo Bećiroviću u brojnim aferama u čijem se centru našao, a o kojima je trebalo da presudi crnogorsko pravosuđe.

Medenica je, između ostalog, kao Vrhovna državna tužiteljka odbacila više pritužbi i prijava koje su se odnosile na privatizaciju hotela Avala u Budvi i prodaju imovine Ski-centra Bjelasica u Kolašinu, u kojima je glavnu riječ imao upravo Bećirović ili njegova nekadašnja firma Beppler & Jacobson, u kojoj je on imao više od 25 odsto vlasničkog udijela.

A biti prijatelj sa Vesnom Medenicom, nije očigledno bila mala stvar.

Više puta objavljivana su i svjedočenja o njenom vedrenju i oblačenju pravosuđem, kao i da su mnoga sudska namještenja bila pod njenom apsolutnom kontrolom.

Medeničina očigledno prebliska prijateljstva i kontakte platilo je samo pravosuđe i vladavina prava, kao i svi građani koji su u par navrata plaćali i Medeničine lične afinitete i potrebe.

Kao onda kada je o trošku građana 2013. godine operisala diskus u Švajcarskoj ili kada je u Turskoj, gdje je bila na službenom putovanju, o trošku građana, srela svog omiljenog glumca iz turske serije i slikala se s njim.

Njen treći mandat na čelu Vrhovnog suda obilježila je, između ostalog, i žestoka polemika sa tadašnjim ministrom pravde Zoranom Pažinom.

Pažin je još u junu rekao da očekuje od predsjednika sudova koji su izabrani za treći mandat, među kojima je i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, da se povuku sa tih pozicija. Medenica je momentalno reagovala i rekla da je izjava ministra pravde Zorana Pažina direktno uticala na nezavisnost crnogorskog sudstva, pisali su tada mediji.

“Ono što je ministar pravde u jednom aktu kroz izjavu rekao, direktno je uticalo na samostalnost sudske grane vlasti”, rekla je tada Medenica.

Imovina i nekretnine

Mediji su pisali da su državni organi u periodu od 1999. godine čak tri puta rešavali stambeno pitanje Vesne Medenice.

Ona je 2018. dobila od Vlade stambeni kredit od 40.000 evra po povlašćenim uslovima, koji je otplatila odjednom – ali petostruko niži iznos.

Naime, mediji su prenijeli tada da je Medenica na ime mjesečnih rata odjednom isplatila 6.800 evra i time otplatila kreditni dug prema Vladi.

Ona je, kako pokazuju dostupni podaci, 1999. godine od države dobila stan od 80 kvadrata po povoljnim uslovima na ekskluzivnoj lokaciji u Podgorici i njega je kasnije poklonila kćerki.

Medenici je taj stan dodijeljen na korišćenje po osnovu zakupa na neodređeno vrijeme, da bi ga potom otkupila od države, takođe po povoljnim uslovima.

Sin Vesne Medenice naftaš, milioner i narkobos

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora podnijela je početkom 2020. godine Višem državnom tušilaštvu u Podgorici krivične prijave protiv Miloša Medenice, sina Vesne Medenice i njegovog poslovnog partnera, tivatskog biznismena Rada Arsića, zbog sumnje da su uzurpirali dio državne svojine u Krašićima i na njoj nelegalno gradili.

Mještani Krašića prijavili su tada da je jedan od dva završena segmenta prve faze novog lungo mare šetališta u tom mjestu, u dužini od tridesetak metara, bukvalno odsiječen i oduzet i Opštini Tivat kao investitoru tog javnog komunalnog objekta i građanima kao njegovim korisnicima.

Radnici su naime, na obali ispod dvije velike turističke vile što se prave u blizini nekadašnjeg kafića „Posejdon“, tada sazidali dva ogradna zida od betonskih blokova i na taj način presjekli novo šetalište.

Sin Vesne Medenice je vilu prodao turskom državljaninu, deceniju nakon što je dobio građevinsku dozvolu, te brojnih peripetija – prekoračenja građevinske dozvole i optužbi da je uzurpirao šetalište.

Podgorička firma „Timi“, čiji je vlasnik Miloš Medenica, sin predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, u 2019. godini ostvarila je prihod od 1.783.382 eura od prodaje. Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, firma Medenice bavi se trgovinom na veliko čvrstim, tečnim i gasovitim gorivima.

Međutim, interesantno je da je upravo Medenica uhapšen zbog sumnji da je organizator kriminalne grupe koja se bavila švercom kokaina i cigareta. To je proizašlo iz prvih podataka sa SKY aplikacije koje je objavio portal Libertas.press.

Foto: Libertas

 

Podaci iz finansijskog izvještaja, koji je ta firma podnijela Poreskoj upravi (PU) za prošlu godinu, pokazuju da je vrijednost njene imovine uvećana za gotovo 90.000 evra u odnosu na 2018. i da sada vrijedi 266.188 evra. Same nekretnine, postrojenja i oprema procijenjene su na 264.342 evra.

Obrtna sredstva Medeničine firme u prošloj godini iznosila su 309.759 evra, što je manje nego u 2018. kada su raspolagali sa 391.356.

Medenica je više puta isticala da komentarisanje presuda predstavlja pritisak na sudove. Ostaće zapamćena njena izjava da neće dozvoliti da sudske presude komentarišu oni koji nikada nisu ni ušli u sudnicu.

Medenica je često govorila i o materijalnom položaju sudija i njihove zarade.

“Ukoliko želimo da imamo moralnog, autonomnog i obrazovanog sudiju za to je, takođe, potrebno ulaganje. Njihova plata je 1.000 evra. Niko od mladih sudija nema riješeno stambeno pitanje, a od toga izdvajaju 250 ili 350 evra za stanarinu. Da li možemo garantovati da je sudija sa 650 evra i sa obavezom da 250 predmeta završi za godinu dana može sačuvati svoju moralnost i autonomiju”, govorila Medenica i dodala da se korupcija sprečava samo dobrom i stabilnom platom.

Odjeća, nakit, satovi, konji

Osim aferama, Medenica je pažnju javnosti privlačila i odjevnim kombinacijama, ali i fotografijama sa propetim konjem, koje su postale pravi hit na društvenim mrežama.

Ipak, najveći hit na društvenim mrežama su izazivali snimci Medenice sa putovanja na kojem pleše, samo njoj poznat ples, „omamljena“ vazduhom zemalja sa Bliskog istoka, ali i urnebesni video na kom Medenica, takođe na sebi svojstven način trenira uz pjesmu Hrvatske pop grube Kolonija „Svijet voli pobjednike“.

Na njenoj ruci se često nalazio jedan od Roleksovih modela Dejtdžast (Rolex Datejust), čija cijena se kreće od 12 hiljada, pa sve do blizu 30 hiljada evra, a koja nijedan od skupocjenih satova nije prijavila nadležnoj Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) šta je zakonom bila obavezna uraditi.

Ni sam ASK na čelu sa Jelenom Perovićem nije otvarao ovaj slučaj, a jasno je i zašto. Perovićeva je žalila kada je uhapšen Medeničin tjelohranitelj.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.