JAKOV NAŠ, MIROPOMAZANI

1

Piše: Emilo Labudović

Zaokupljen brigom svenarodnom, budno pazeći da mu Mickej ne podaturi neki, ne daj Bože, neustavan zakon, čvrsto riješen da ne ide u Banjaluku, Jakov, naš predsjednik i roditelj državni, jedva stiže da se oglasi i da sa par suvoparnih rečenica naciji čestita Božić.

Stil je čovjek, a može i obrnuto, a o ukusima, pa i književnim, se ne raspravlja. Ali sterilnosti Jakovljevog obraćanja ne bi mogli da prigovore ni oni iz Instituta za javno zdravlje. Mislim na one sa regularnim diplomama. Ni jednom riječju ne pomenuvši Srpsku pravoslavnu crkvu i njeno monaštvo, ne osvrnu se čak ni na onu odsrbljenu bratiju koja se umalo pohvata za vratove nasred Cetinja. Držeći distancu od prokazanih Srba kao u doba najcrnje kolere, Jakov prepodobni čestita praznik ne samo kao da nije sa ovih prostora već kao i da nije sa ove planete. Ni Boga ne pomenu.

A nije da ne zna. Potiče iz poštene i tradicionalne porodice, duboko ukorijenjene u podostrošku crnogorsku istoriju. Njegov deda se borio na Mojkovcu, otac mu je bio unionista, a on – ni tamo ni ovamo. Mada, reklo bi se, prije tamo nego ovamo. I kad se pažljivije pročitaju ovih njegovih par opskurnih rečenica, nije grijeh zaključiti da su prethodno prošle strogu cenzuru gospođe Džudit.

I da riječ nije prozborio, svijet ne bi prestao da se okreće, kao i da je nakitio kao novogodišnju jelku, čestitka ne bi promijenila ništa. Ali, ili kuj ili ne mrči, rekli su naši stari. A ako već nije znao kako, mogao je prepisati od Gencija Nimanbegua, on je to makar čestitije čestitao. Međutim, nije do Jakovljeve neupućenosti, pametan je i načitan on, već će prije biti da je siroti Jakov samo nastavio antisrpsko posrtanje njegovih prethodnika.

Brzo se zaboravilo da je Filip Vujanović bio dobitnik najvećeg priznanja Ruske pravoslavne crkve i da je Milo Đukanović jedno vrijeme srbovao više nego da je sa Dorćola a ne iz Rastoka. Ali, kad je američko – briselska propagandna mašinerija Srbiju i Srbe na krst razapela, postalo je više nego nezahvalno makar i pomenuti bilo šta što na to miriše. Jer, da bi se šćućurilo pod NATO kišobran, bolje je i da ćunete na luk nego na nešto srpsko. Pa makar to bio i Božić, najradosniji dan pravoslavnog i srpskog naroda, od Jakovljevog Ostroga pa do Novog Zelanda i Aljaske.

Gospodine Milatoviću, ne zamjerite, jer ne zamjeram. Naprotiv, hvala Vam što ste mi još jednom, uz vanvremenski sjaj i toplinu vatre Badnjaka, pokazao i podsjetili da sam straćio glas kojim sam Vas podržao. Ali, Bog mi je svjedok da nema dobroćudnijeg a istovremeno i naivnijeg naroda od nas Srba. I, da, da ne zaboravim: Mir Božji – Hristos se rodi, gospodine Jakive! Srećan Božić, gospodine Milatovću, Vama i Vašoj porodici, vascijeloj Crnoj Gori i planeti, gdje god gori vatra od Badnjaka!

1 Comment
  1. Srdjan Lonchar komentariše

    {Stil je čovjek, a može i obrnuto, a o ukusima, pa i književnim, se ne raspravlja. Ali sterilnosti Jakovljevog obraćanja ne bi mogli da prigovore ni oni iz Instituta za javno zdravlje. Mislim na one sa regularnim diplomama. Ni jednom riječju ne pomenuvši Srpsku pravoslavnu crkvu i njeno monaštvo, ne osvrnu se čak ni na onu odsrbljenu bratiju koja se umalo pohvata za vratove nasred Cetinja. Držeći distancu od prokazanih Srba kao u doba najcrnje kolere, Jakov prepodobni čestita praznik ne samo kao da nije sa ovih prostora već kao i da nije sa ove planete. Ni Boga ne pomenu.}
    =========================================
    Emilo,

    Po ovom tvom citatu, mozemo da vidimo KOLIKI OGROMAN NAPREDAK je uchinjen u CG samo u toku 2023, kad smo doshli do momenta sad na pochetku 2024, DA KRITIKUJEMO NOVOG PREDSEDNIKA CG – SHTO JE NAPISAO „STERILNU“ CHESTITKU ZA BOZIC. Jakov je navodno chestitao crkveni praznik, kao neko, koji nije sa ovih prostora, nego kao neki vanzemaljac, sa neke druge planete!!! Emilo, morash priznati da je to ogroman napredak za CG, da smo doshli do tachke, kad nam je tako neshto postalo veliki problem.
    .
    .
    Da bi razumeo, koliki ogroman napredak je CG ostvarila od 2020, a narochito u 2023, seti se vremena pre 2020:
    .
    .
    Milo Lopov je najavljivao da ce na njihovom sledecem Kongresu da osnuje SVOJU DPS ATEISTICHKU „CRNOGORSKU“ CRKVU HOBOTNICE. Bili su na pola puta da DPS preuzme Ostroshki Manastir, Manastir u Morachi, Sabornu Crkvu u PG, Cetinjski Manastir itd itd. SPC svo vreme nazivaju „Crkva Srbije“. Milo Lopov je bio planirao da preda crkvene zemlje da se na njima grade kazina sa turistichkim objektima, koje bi preuzeli njegovi prijatelji, tajkuni!!! To je neshto slichno shto Kurti radi u aparthejd sistemu Kosove.
    .
    .
    A sta ces da kazes o muchenju lidera DF, koriscenjem IZMISLJENOG DRZAVNOG UDARA? Verovao ili ne, sudski proces za taj IZMISHLJENI DRZAVNI UDAR JE I DALJE AKTIVAN SUDSKI SLUCHAJ. To je normalnom mozgu nezamislivo. A mi svi chekamo da se neko seti da makar napishe malu kolumnu sa par rechenica o toj aktuelnoj agoniji desetina porodica.
    .
    .
    .
    Otvaraju nekakva EU Poglavlja, izigravaju nekakvo TUZILASHTVO-SUDSTVO, chak se pishu i nekakve tuzbice Sudu u Strasburu, ali niko da pokrene da se ta farsa okoncha i da se posle krene da se svi koji su AKTIVNO-SVOJEVOLJNO-SVESNO uchestvovali u toj BRUCI CRNE GORE – KAZNE, kako su zasluzili. Ili, da se ne cheka da se Suzi Mugosha Sutkinja Mila Lopova smiluje da ponovo pokrene svoju kriminalnu bruku – sudjenja za lazni drzavni udar – vec da se odmah krene sa ISTRAZNIM POSTUPCIMA VEZANIM ZA TU CG BRUKU I SRAMOTU.
    .
    .
    Ne znam da li si pratio IZMISHLJENI DRZAVNI UDAR. 2 godine su tu sprdnju od sudstva vrteli uzivo na TV u CG. 2 preduge godine!!!! Na kraju te sharade, ona guska od Sudije – Suzi Mugosha je CHITALA PRESUDU 6 SATI!!!! Chitati presudu 6 sati samo po sebi ne znachi nishta. Bitno je ono shta je chitala. SVIH 6 SATI JE CHITALA uvodnu optuzbu protiv Milana i Andrije, praktichno doslovce!!!!!!
    .
    .
    U tom zavrshnom obrazlozenju presude ona nije navela NIJEDAN JEDINI DOKAZ SHTA SU MILAN I ANDRIJA SKRIVILI, KOGA SU ONI ORGANIZOVALI DA DIZU IZMISHLJEN DRZAVNI UDAR, KOJE ORUZJE SU NABAVLJALI, SA KOJIM UCHESNICIMA SU SE DOGOVARALI PUTEM MOBILNIH; NIKAKVE EMAIL ILI SMS PREPISKE NISU PRILOZENE…. NISHTA, NULA, ZILCH, NADA. To je bila KOMICHNA sprdnja. Na 1 pretresu su prikazali snimak prislushkivanja telefonskih razgovora Milana i Andrije. Chuje se neko, ko bi trebalo da bude RUS. On je samo rekao „HOROSHO“ i to je ponovio – HOROSHO, HOROSHO!!! Ako se radilo o nashem choveku on nikad ne bi razgovarao sa Milanom a da ne kaze nishta drugo osim „HOROSH, HOROSHO“. A ako je bio Rus (mogucnost trece drzave nikad nije pomenuta) – onda bi on to izgovorio lepo, meko „HARASHO“ a nikako „HOROSHO“. To mora da su dali da to kaze Dushko Markovic ili Brano Gvozgenovic dok su snimali „razgovor“.
    .
    .
    Umesto pisanja desetina kolumni o najvecoj sprdnji u CG sudstvu-tuzilashtvu ikada, mi smo spali na to da KLJUCHNI KOLUMNISTI TROSHE SVOJE DRAGOCENO VREME pretragom Bozicke Chestitke Novog Predsednika CG…. da li je bila kompletna, da li je bila „sterilna“, da li je trebalo pomenuti ovoga, onoga, …?
    .
    .
    Emilo, nemoj da zaboravish da CG nije CRKVENA DRZAVA iz vremena Petrovic Dinastije, vec je sad MODERNA SEKULARNA-GRADJANSKA DRAZAVA. Ima mnogih, koji bi da vrate vreme za tih par stotina godina. Ima drugih, koji bi da to bude 1-nacionalna drzava poput Izraela. Pogledajte u kakvu kaku ih je ta politika JEVREJSKE DRZAVE dovela. Ne smeju da vrate Arape, koje su proterali sa svojih ognjishta, jer kad bi ih vratili nazad u Izrael, oni Arapi, koji su sada u Izraelu u stalno uvecavajucem broju, plus ti Arapi povratnici bi postali VECINSKI NAROD. Izrael bi postao NOVA ARAPSKA DRZAVA.
    .
    .
    Dakle, jedini ispravan put je upravo ono, sto Jakov „Miropomazani“, Spajic (Mickej), Bechic, Bogdanovic, Djeljoshaj, Veliko Albanac Dritan rade – da na jedan pristojan, dostojansven nachin chestitaju BOZIC – SVIMA PRAVOSLAVNIMA U CG I REGIONU. Ako pomenu Cenjene, Uvazene poglavare Mitropolita, Patrijarha i dr. – FANTASTICHNO, ako ih ne pomenu, TAKODJE JE FANTASTICHNO. To je moj i njihov privatni zivot, nash izbor, koji nema veze sa tvojim privatnim zivotom i tvojim nachinom vrsenja crkvenih obreda, kako se ti veselish i kako slavish.

    Pozdrav i Srecan ti nash najradosniji verski praznik, sa zeljom da ove praznichke dane provedesh u miru i veselju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.