Oriano Matei: IN4S i Borbu napadaju iz američke Ambasade jer raskrinkavaju mafiju na vlasti

0

Izjaviti ono što ste vi izjavili protiv IN4S i Borbe znači izložiti novinare i njihove urednike opasnosti sa nemilim posledicama, reagovao je italijanski broker Oriano Matei na nedavnu izjavu otpravnice poslova u Ambasadi SAD u Crnoj Gori, DŽudi Kuo. U otvorenom pismu Kuo, Matei ističe da oni koji istražuju i pišu o višedecenijskoj pretjeranoj moći predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i „njegove klike“ to ne čine zato što su potplaćeni već zato što savjesno rade svoj posao.

Podsjetimo, Matei preko dvije decenije iz perspektive svoje struke, upućen u „poslovanje“ Vlade Crne Gore u inostranstvu, piše o finansijskim malverzacijama Vlade i neumorno svjedoči o čuvenom kreditu visokom milijardu dolara podignutom u ime ekonomskom razvoja države a koji je završio, kako ističe, na privatnim računima predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, ambasadorke Crne Gore u UAE Dušanke Jeknić i nekadašnjeg ministra finansija Predraga Goranovića.

Zbog svog pisanja, godinama već dobija prijetnje, i to najviše iz Crne Gore, od ljudi, napominje on, bliskih Đukanoviću.

„Poštovana gospođo DŽudi Kuo, piše vam građanin Evropske unije a povodom Vaše izjave gdje navodite da su crnogorski portali IN4S i Borba povezani sa ruskim centrima moći.

Izvinite gospođo Kuo, imate li ikakve dokaze da bi ste ovo mogli javno da tvrdite? Još su u prošlosti osobe vezane za Vašeg dragog predsjednika Mila Đukanovića naokolo pričale i sve do sada govore i rade, da mene navodno štite ruski moćnici“, podsjetio je on i dodao:

„Vi ste, draga gospođo DŽudi Kuo, ili veoma naivni ili ne poznajete istinu o tome ko godinama vlada u Crnoj Gori – izvinite ali vaša naivnost nema granica.

Draga gospođo Kuo, Vi se morate informisati ko je bio i sa kim je sve imao poslovne odnose predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, i ako želite mogu Vas ja informisati.

Gospodin Milo Đukanović je 1996. godine započeo svoj uspon do apsolutne moći u Crnoj Gori, prvo izdajući Slobodana Miloševića, a nakon toga se sasvim prodao američkim vlastima, da bi nakon 2000. godine započeo poslove sa ruskim vlastima i njihovim oligarsima, prevarivši na kraju ove poslednje prevari i vrativši se pod pokrilje Amerikanaca.

Sada Vi izlazite pred javnost sa svojom izjavom u kojoj optužujete dva istinska opoziciona portala u Crnoj Gori da su finansirani od strane ruskih vlasti, a da ne pomislite da oni koji prave ozbiljna i konkretna istraživanja nisu potplaćeni već samo rade svoj posao na najbolji mogući način. Imajte uvijek u vidu da Milo Đukanović u Crnoj Gori komanduje godinama, i da demokratija i slobodna štampa predstavljaju luksuz koji niko sebi ne može da dozvoli.

Izjaviti ono što ste vi izjavili protiv IN4S i Borbe znači izložiti novinare i njihove urednike opasnosti sa nemilim posledicama“, napomenuo je Matei u otvorenom pismu.

Podsjetivši otpravnicu poslova u Ambasadi SAD u Crnoj Gori na činjenicu da su „Amerikanci ponosni da svijetu donose demokratiju“ on je upitao da li se ovaj njen postupak može nazvati demokratiskim,

„Gospođo Kuo, ja već godinama pišem o prekomjernoj moći Mila Đukanovića i ne mogu se zbog toga smatrati ni rusofilom ni srbofilom.

Ja, kao i IN4S i Borba, govorimo i informišemo o konkretnim činjenicama i događajima, i o zloupotrebi i nasilju koje Milo Đukanović i njegova klika čine decenijama u Crnoj Gori – ako je ovo zločin onda je došao momenat da američki mediji saznaju šta se dešava, jer se Amerikanci osjećaju ponosnim da donose demokratiju svijetu. Stoga bih želio znati da je demokratija i ovo što Vi govorite, ili se radi o nečem drugom“, poručio je Matei i zaključio:

„Na raspolaganju sam Vam gospođo DŽudi Kuo za svako dalje pojašnjenje, i ponavljam, ako su Vam potrebne informacije o prekomjernoj moći Mila Đukanovića koju već godinama sprovodi u Crnoj Gori, samo mi zatražite“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.