Seizmolozi očekuju nove udare tokom sedmice

0

Nakon serije zemljotresa koji su juče pogodili Albaniju i Hercegovinu, a potresli i područje Crne Gore, tokom sedmice može se očekivati još manjih potresa, ali i mogući značajniji naknadni udari.

To je saopšteno iz crnogorskog Centra za seizmologiju.

Na teritoriji Drača u Albaniji, 120 kilomatara od Podgorice, prvi i najjači potres zabilježen je juče rano ujutro (nešto prije četiri časa), a odnio je najmanje 20 života, dok je oko 600 osoba povrijeđeno. Materijalna šteta je ogromna.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore do kraja dana nisu imali saznanja da je u potresu u Albaniji stradao ili da je povrijeđen neko od crnogorskih državljana. Iako je zemljotres jutros probudio i uznemirio stanovnike centralnog i južnog dijela Crne Gore, žrtava nije bilo, a pričinjena je manja materijalna šteta u nekoliko gradova na primorju.

Načelnica u Zavodu za seizmologiju Jadranka Mihaljević, kazala je da se ove sedmice očekuje još zemljotresa i da će se sigurno dogoditi neki od “značajnijih naknadnih udara”.

“Sasvim je jasno da zemljotres ovakve magnitude ostavlja značajne štete u prostoru. Poslije takvog zemljotresa, neminovno se javlja serija naknadnih udara”, kazala je Mihaljevićeva.

“Očekujemo da će se aktivnost intenzivno produžiti sigurno ove sedmice, a onda manjim intenzitetom i da će se sigurno desiti neki od značajnijih udara. Ovo je značajno, jer je gradnja na tom području već kompromitovana i uzdrmana zemljotresom koji se desio 21. septembra”, rekla je ona.

Mihaljevićeva je kazala da se zemljotres javlja u sekvencama koje nisu pravilne i da se zbog toga proučavaju istorijski zapisi.

Zemljotres Albanija
Nakon jučerašnjeg zemljotresa u Albaniji(Foto: Saša Matić)
“Zemljotresi se javljaju u senkvencama koje nažalost nisu pravilne, zato se proučavaju istorijski zapisi zemljotresa onoliko dugo koliko možemo da dosegnemo. Postoje evidencije duž jadranske oblasti, što smo bliže Grčkoj, ta je aktivnost jača, u Albaniji nešto slabija. U Crnoj Gori okolina Ulcinja je najznačajnija, zapisi pokazuju da je oko Bokokotorskog zaliva bilo jakih zemljotresa…”, pojasnila je.

Na pitanje da li su mogući zemljotresi sa epicentrom u Crnoj Gori nakon serije udara u Albaniji, Mihaljevićeva je odgovorila da “rasjedne strukture” jesu povezane i da se aktivnost može prenijeti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.