Ostavke visokih zvaničnika vlade na Malti

0

Šef kabineta premijera Malte i ministar turizma dali su juče ostavke u eskalaciji političkog meteža povodom istrage o ubistvu istraživačke novinarke Dafne Karuana Galicije 2017. godine.

Šef kabineta Kit Šembri je odveden na ispitivanje u vezi sa tim slučajem, a policija je juče ušla na jedan od njegovih posjeda, prenio je „Gardijan“.

Kasnije juče, ministar turizma Konrad Mici objavio ostavku nakon sastanka kabineta. Mici se povukao „u svjetlu političkih, vanrednih i opštih okolnosti u zemlji.“

„Nisam učinio ništa pogrešno sa kriminalne tačke gledišta“, dodao je.

Karuana Galicija je pisala da su Šembri i Mici preuzeli kontrolu nad tajnim panamskim kompanijama odmah nakon stupanja na dužnost. Oni su sve vrijeme odbacivali optužbe.

Opozicioni političari i porodica pokojne novinarke su vršili pritisak na Šembrija da podnese ostavku zbog navodnih finansijskih veza sa biznismenom Jorgenom Fenekom, koji je prošle nedjelje priveden kao bezbjednosno interesantna osoba u istrazi o ubistvu.

U ponedjeljak veče su se pojavili izvještaji da Fenek planira da iznese optužbe protiv Šembrija.

Karuana Galicija je poginula kada je njen automobil eksplodirao blizu njene kuće 16. oktobra 2017. Tri muškarca čekaju suđenje za postavljenje bombe, a policijski izvori su kazali da je prošle nedjelje ostvaren veliki napredak u istrazi o naručiocu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.