Ambasadorka ne odustaje od prethodnog stava: I dalje se plaši da ZBCG škodi evropskoj budućnosti Crne Gore!

3

Američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke nastavila je sa svojom dobro poznatom praksom i čak i pored činjenice da je došlo do formiranja Vlade uz podršku koalicije Za budućnost Crne Gore, ona njih i dalje ne vidi kao partnere.

Podsjećamo, brojne su bile prozivke od strane ove koalicije da se američka ambasadorka miješa u formiranje Vlade kao i da postoje pojedine političke stranke koje su servis ambasada.

Ona je u intervjuu Vijestima kazala da je stav SAD-a nepromijenjen i da su zabrinuti za evropsku budućnost Crne Gore koja bi mogla biti ugrožena od strane onih djelova vladajuće koalicije koji ne dijele njihove vrijednosti, aludirajući na ZBCG.

Na pitanje da li su SAD uticale na formiranje vlasti u Crnoj Gori, Rajzing Rajnke kategorički odbacuje tu tvrdnju.

„To jednostavno nije tačno. Sjedinjene Države nijesu bile uključene u proces formiranja vlade. Saopštili smo svoje mišljenje kada su nas za to mediji pitali, a tokom našeg rutinskog diplomatskog rada sastajali smo se sa širokim spektrom lidera političkih partija, civilnog društva i medija tokom procesa formiranja vlade kako bismo razmijenili mišljenja“, kazala je ona.

Tvrdi da nije dobila ali ni poslala zahtjev za sastanak sa šefom Parlamenta Andrijom Mandićem. Kada govori o izboru šefa policije, Rajzing Rajnek tvrdi da čvrstvo vjeruju da imenovanja i razrješenja treba da budu u skladu sa vladavinom prava i da se sudske odluke poštuju.

„Generalno, policija bi trebalo da bude jedna od politički najneutralnijih i najprofesionalnijih institucija u svakom demokratskom sistemu, kako bi to doprinijelo izgradnji povjerenja javnosti i kako primjena zakona ne bi bila politizovana. Prema našem mišljenju, direktor Uprave policije trebalo bi da bude izabran prema zaslugama a ne prema političkoj pripadnosti“, kazala je ambasadorka.

„Mićunović i Davidović šire ruski uticaj“

Govoreći o nedavnom stavljanju kontroverznih biznismena Branislava Mićunovića i Miodraga Dake Davidovića na crnu listu SAD-a, ambasadorka Amerike tvrdi da su Sjedinjene Države identifikovale suzbijanje korupcije kao temeljni nacionalni bezbjednosni interes i prioritet vanjske politike u svojoj prvoj Strategiji za suzbijanje korupcije, objavljenoj u decembru 2021. godine.

„Jedan od pet stubova te strategije je pozivanje korumpiranih aktera na odgovornost. Naša odluka o označavanju Davidovića i Mićunovića ukazuje na to da su njihove nezakonite aktivnosti omogućile korupciju i potkopale crnogorske demokratske institucije i izbore, otvarajući vrata zlonamjernom ruskom uticaju u Crnoj Gori. Nadamo se da će ta odluka podstaći crnogorsko tužilaštvo i pravosuđe da u potpunosti istraže njih i druge korumpirane aktere“, kazala je ona.

Tvrdi i da je poštena i nepristrasna istraga i krivično gonjenje optuženih za korupciju ključno za izgradnju otporne demokratije u Crnoj Gori koja je odgovorna svojim građanima.

„Ponosni smo na partnerstvo sa crnogorskim institucijama krivičnog pravosuđa kako bismo ojačali njihove kadrovske i tehničke kapacitete, uključujući one potrebne za uspješnu borbu protiv korupcije i finansijskog kriminala“, zaključila je ona.

(Vijesti)

3 Comments
  1. Balša komentariše

    Živio Briks. Sjedinjenim Zločinačkim Državama se bliži kraj dominacije i terorizma.

  2. ...? komentariše

    Ti ćeš nekome da držiš predike, kad smo mi posojali i imali svoju kulturu vas ni na mapi nije bilo. Naš svaki manastir i crkva su stariji stotinama godina od vaše po….e države. Mrš sotone.

  3. mornar komentariše

    Sve ove anglosaksonske i zapadnjacke gospodje vode svet u propast !.
    Dal Klintonka, Nuland, Rajnke, Von der Layen, Tras, Štrak – Zimerman, Kemala Heris, Pelosi, Berbok ……, sve su to neki manijaci i ratoborne vještice !.
    Da imaju vecu moc vec bi bacale svuda po svetu atomske bombe !.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.