Nadal se nakon skoro godinu dana vraća na teren

0

Španac Rafael Nadal, koji nije nastupao gotovo godinu dana, igraće protiv kvalifikanta u prvom kolu ATP 250 turnira u Brizbjenu. Tenisu se vraća i Japanka Naomi Osaka.

Ime protivnika 37-godišnjeg bivšeg najboljeg svjetskog igrača, osvajača 22 Grend Slem turnira, biće poznati naknadno, a kvalifikacije bi trebalo da se završedanas popodne. Među igračima koji se trenutno takmiče u ovoj kvalifikacijskoj fazi su Austrijanac Dominik Tim i Argentinac Diego Švarcman, koji su nekada bili među prvih 10 tenisera svijeta.

Nadal, koji je za turnir u Brizbjenu dobio wild card, nije igrao od poraza na Australian Open-u u januaru 2023, nakon čega je podvrgnut dvjijema operacijama kuka koje su ga udaljile od terena i zamalo dovele do kraja karijere.

“Osjećam se dobro”, rekao je Nadal na promotivnom događaju u Brzbjenu, precizirajući da “ne očekuje puno” od svog povratka.

“Neću se žaliti, osjećam se mnogo bolje nego što sam se mogao nadati prije mjesec dana, ali po mom mišljenju danas je nemoguće razmišljati o osvajanju turnira” – kazao je on.

“Ništa nije nemoguće, ali za mene je pobjeda samo što sam ovdje”, dodao je Nadal.

Još jedan dugo očekivani povratak dogodiće se u Australiji, onaj Japanke Naomi Osake, koja nije igrala od Pan Pacific Opena u Tokiju u septembru 2022. Osaka je prošlog jula i rodila.

Nekadašnja prva teniserka svijeta, sa četiri Grand Slam naslova (dva Australian Opena i dva US Opena), u prvom će se kolu sresti sa Njemicom Tamarom Korpač, 84. igračicom svijeta.

WTA 500 i ATP 250 u Brisbaneu održavaju se od 31. decembra do 7. januara i smatraju se pripremom za Australian Open, prvi Grand Slem sezone koji počinje sedam dana kasnije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.