Radonjić: Krivokapićeva izjava dio šire antibeogradske agende koja je poražena; Mitropolit Joanikije je nesporni duhovni autoritet u Crnoj Gori i dostojan naslednik svojih prethodnika

2

„Izjava bivšeg crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića nije primjerena i krajnje je nesmotrena. Takve izjave pripadaju široj ali poraženoj antibeogradskoj agendi ali i političkoj praksi koja je poražena na izborima 2020. godine, a to je miješanje političara u crkvena pitanja. Ironija je i tome što je i profesor Krivokapić bio na pobjedničkoj strani, suprotnoj od one agende kojoj danas pripada njegova izjava“, kazao je politički i medijski analitičar Luka Radonjić, komentarišući jučerašnju izjavu Zdravka Krivokapića.

Radonjić kaže da izjavi bivšeg premijera fali odgovornosti, jer nema sumnje da će određeni mediji ovu izjavu koristiti za potrebe svoje propagande i dovođenja u pitanje uticaja i autoriteta mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

„Mitropolit Joanikije je nesporni duhovni autoritet u Crnoj Gori i dostojan naslednik blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija – predvodnika velike pobjede avgusta 2020. godine. Mitropolit Joanikije ima ogromne zasluge za duhovni preporod Crne Gore i veliku pobjedu nad anticrkvenim snagama. I među prvima je posvjedočio zakletvu o odbrani svetinja sa Trojinčindanskog sabora 2019. godine. Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorski primorski Joanikije uživa veliko poštovanje i popularnost u narodu, a nema sumnje da je poštovan i uvažen i van Crne Gore“, kaže Radonjić.

Kada je u pitanju odnos Beograda, Radonjić kaže da narod u Crnoj Gori odlično pamti da su neke od najljepših izjava o Crnoj Gori dali blaženopočivši patrijarh Irinej kao i patrijarh Porfirije. „Tokom 2019. godine, u teškim trenucima za Crnu Goru i pravoslavni narod, blaženopočivši patrijarh Irinej nazvao je Crnu Goru ‘svetom Crnom Gorom’. A ove godine Patrijarh Porfirije je tokom posjete Podgorici, nazvao naš grad „duhovnim centrom“, upućujući Podgorici izuzetne riječi kakve se odavno nisu čule. I to ne kažem samo kao analitičar iz ugla javnosti, već i kao Srbin iz centra Podgorice“.

„Pravoslavni narod u Crnoj Gori nije zainteresovan za prevaziđene izjave o podjelama, izjave koje su u osnovi političke. Narod snažno stoji uz svoju Mitropoliju i ostale eparhije, i privržen je duhovnom jedinstvu svoje Najsvetije Crkve Srpske, na čijem se čelu nalazi Njegova Svetost Arhiepiskop Pećki mitropolit beogradsko karlovački i Patrijarh srpski g. Porfirije“, zaključuje Radonjić.

2 Comments
  1. Ivi komentariše

    Tip, prva liga.

  2. Bimbo komentariše

    I Radonjic dobio medijski prostor..Stari domaci spinun i strani placenik

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.