CGO: Vlada da poštuje obećano povećanje zarada prosvjetnim radnicima

0

Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje cijeni da je neophodno da Vlada Crne Gore poštuje obećano povećanje zarada prosvjetnim radnicima za 10 odsto od januara 2024., a koje je ugovoreno granskim kolektivnim ugovorom, piše na mreži „X“.

Budžet za Ministarstvo prosvjete, smatraju, mogao je i morao biti objektivnije opredijeljen kroz kvalitetniju raspodjelu budžetskih stavki.

„CGO podsjeća da tzv. skandinavski model obrazovanja, koji je kroz svoj ekspoze premijer Spajić obećao, podrazumijeva prvenstveno jačanje motivacije i osposobljenosti kroz cjeloživotno učenje nastavnog kadra koji kontinuirano osmišljava i unaprijeđuje modele nastave. Jasno je da ukoliko kadar u prosvjeti nema zarade dostojne te zahtjevne profesije ne možemo govoriti ni o osnovnim uslovima za nasušno potrebne promjene u obrazovnom sistemu Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Smatraju da je neodgovorno ignorisati obaveze prethodne izvršne vlasti jer to dovodi u stanje neizvjesnosti čitave kategorije u društvu, a posebno imajući u vidu uspostavljenu dinamiku smjenjivosti vlasti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.