Rat u Gazi: Više od 20.000 Palestinaca ubijeno u ratu Izraela i Hamasa

0

Sukob Izraela i Hamasa – 77. dan. IDF saopštava da je četvrt Šedžaja u gradu Gazi u potpunoj kontroli izraelskih trupa. Oružano krilo Hamasa ponavlja da ukoliko Izrael želi da mu taoci budu vraćeni živi, „nema drugog izbora nego da prekine agresiju“. Komitet za zaštitu novinara (CPJ) ističe da je za predstavnike sedme sile rat u Gazi „najopasniji sukob koji se ikada dogodio“.

08:15

UN upozorile na opasnost od gladi u Gazi

Ujedinjene nacije upozorile su danas da rat Izraela i Hamasa gura Pojas Gaze u glad pred očekivano današnje glasanje Savjeta bezbjednosti o rezoluciji u kojoj se poziva da se poveća pomoć palestinskoj teritoriji, ali ne i na prekid vatre.

Osim toga u toku su diplomatska nastojanja da se uspostavi nova pauza u, do sada, najgorem ratu u Gazi izazvanom napadima Hamasa bez presedana na Izrael u oktobru.

Uslovi na palestinskoj teritoriji se pogoršavaju, a Savjet bezbjednosti UN i dalje pregovara o rezoluciji koja bi povećala isporuku pomoći.

Čitavo stanovništvo Gaze suočeno je sa „neminovnim rizikom od gladi“, upozorile su UN i navele da je više od polovine od 2,3 miliona stanovnika suočeno sa „katastrofalnim uslovima“.

„Nedjeljama upozoravamo da će takvim lišavanjem i razaranjem svaki dan koji prođe doneti više gladi, bolesti i očajanja narodu Gaze“, objavio je na platformi X podsekretar UN za humanitarna pitanja i koordinator za hitnu pomoć Martin Grifits.

08:09

U ratu u Pojasu Gaze ubijeno je više od 20.000 Palestinaca, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici na toj teritoriji kojom vlada Hamas dok raste pritisak da se smanji broj civilnih žrtava u izraelskoj ofanzivi.

Broj žrtava čini gotovo jedan procenat predratnog broja stanovnika i samo je jedan pokazatelj razaranja u sukobu tokom 11 nedjelja u kojem je raseljeno gotovo 85 odsto od 2,3 miliona ljudi i sa zemljom sravnjeni veliki djelovi te male priobalne enklave.

Ministarstvo zdravlja Gaze je dokumentovalo 20.057 žrtava sukoba, ali nije navelo koliko je među njima civila.

Ranije je saopštavalo da su dvije trećine žrtava žene i maloljetnici. Kako je navedeno 53.320 Palestinaca je ranjeno.

Izrael je objavio rat posle napada ekstremista Hamasa preko granice 7. oktobra u kojima je ubijeno preko 1.200 i oteto oko 240 ljudi.

Izrael je izveo hiljade napada iz vazduha i pokrenuo žestoku kopnenu ofanzivu u nastojanju da uništi vojne sposobnosti Hamasa.

Ta zemlja krivi islamski ekstremistički Hamas za visok broj civilnih žrtava, tvrdeći da koristi gusto naseljena područja u vojne svrhe.

Izraelski zvaničnici kažu da je vojska ubila oko 7.000 ekstremista Hamasa, ali nije pružila dokaze za to.

U kopnenoj ofanzivi poginulo je 139 izraelskih vojnika.

07:10

Nema naznaka o pregovorima o novom prekidu vatre, pa rat u Gazi eskalira. U izraelskim napadima na mjesta gdje su izbjeglice, u Kan Junisu, ubijeno je 24 civila, prenose palestinski mediji.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su uspostavile potpunu „operativnu kontrolu“ u četvrti Šedžaja u gradu Gazi, gdje su se vodile neke od najžešćih borbi.

Oružano krilo Hamasa kaže da je ispalilo rakete ka Tel Avivu. Brigade Kasam poručuju da ukoliko Izrael želi da mu taoci budu vraćeni živi, „nema drugog izbora nego da prekine agresiju“.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu protivi se prekidu vatre ponovivši da će se rat voditi do uništenja Hamasa i oslobađanja talaca.

Tel Aviv je kritikovao Ujedinjene nacije da ne uspijevaju da isprate količinu pomoći koju Izrael pregleda i propusti u Gazu, i da je to razlog što je malo kamiona ušlo u enklavu, iako je Izrael nedavno otvorio prelaz Kerem Šalom.

Prvih 10 nedjelja rata u Gazi su sa najviše ubijenih novinara u jednoj godini na jednoj lokaciji, čime je ovaj rat postao najopasniji sukob svih vremena za predstavnike sedme sile, tvrdi Komitet za zaštitu novinara (CPJ) sa sjedištem u SAD.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.