Knežević i Milačić potpisali politički sporazum: Insistiraće na promjeni Ustava kako bi srpski jezik bio službeni, i o izmjenama Zakona o državljanstvu

3

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić i predsjednik Demokratske narodne partije potpisali su sporazum o političkoj saradnji.

To su saopštili na pres konferenciji u Skupštini Crne Gore.

Milačić je kazao da ne postoje dvije bliže političke partije od DNP-a i Prave Crne Gore.

„Mislim da je ovo nešto što pokazuje zrelost na političkoj sceni. Ponosan sam i drago mi je što smo ovo uradili. Okupljamo i širimo ovu ideju“, kazao je Milačić.

Knežević je kazao da je ideja ovog sporazuma proistekla iz prethodnih parlamentarnih izbora.

„DPS se nije vratio na vlast a stranke slične našem ideološkom bloku su izgubile značajan dio mogućnosti da se nađu u Parlamentu. Naša namjera je da već sad radimo na ukrupnjavanju našeg ideološkog bloka kako se nikad više ne bi ponovio 11. jun niti da bi se ponovile ucjene kakve smo proživljavali“, kazao je Knežević.

„Kako nam se ne bi ponovila ucjenjivanja iz prethodnog perioda. Cilj je da stvorimo osobu za sve druge pokrete koji su spremni da se na ovaj način organizujemo. Politički ambijent je od 30. avgusta još konfuzan, još nije došlo do demontaže Đukanovićevog režima. Insistiraćemo u narednom periosu na normiranje srpskog jezika kao službenog, da ga izjednačimo za crnogorskim kroz izmjene Ustava“, kazao je Knežević.

Pritom, kako je naveo, ne žele da na bilo koji način dovedu u pitanje status crnogorskog jezika, niti žele da mijenjaju Ustav već kroz dodatke Ustava, što se može realizovati u skladu s Ustavom.

„Izjednačimo srpski kao većinski jezik u Crnoj Gori sa crnogorskim koji je službeni jezik i ispravimo jednu nepravdu nastalu 2007. godine, na čijoj osnovi leži i zakon o državnim simbolima iz 2004. godine, kada su državni simboli u parlamentu Crne Gore doneseni bez učešća opozicije. Takođe, u narednom periodu, odmah nakon izglasavanja budžeta, pokrenu ćemo kampanju o donošenju sporazuma između Crne Gore i Srbije o zajedničkom državljanstvu“, kazao je Knežević.

Dodao je da je „ono što je jedna diskriminatorska crta nakon 2006. je činjenica da je najmanje jedna Crna Gora ako ne i dvije ostala u Srbiji“.

„Odričemo se naših građana a na popisu će se pokazati da nas je sve manje. Ovo se ne kosi sa koalicionim sporazumom kojeg smo potpisali sa Spajićem i očekujemo podršku ostalih kolega iz parlamentarne većine. Uvjeren sam da ćemo za nekoliko nedjelje imati još političkih subjekata koji će nam se pridružiti“, rekao je Knežević.

U narednom periodu, odmah nakon izglasavanja budžeta, pokrenuće kampanju o sporazumu o dvojnom državljanstvu između Crne Gore i Srbije.

„Smatramo da je veliki broj građana Crne Gore koji živi u Srbiji diskriminisan. Oni koji su rođeni ovdje a žive u Srbiji, iako imaju kuće ovdje, nemaju mogućnost za dobijanje crnogorskog državljanstva. To je diskriminatorska crta a najmanje još jedna Crna Gora je ostala u Srbiji. Vidimo po popisu da nas je sve manje, i ne možemo se odricati naših građana“, podvukao je Knežević.

To će biti, kako je kazao, prva javna kampanja, a očekuje podršku ostalih djelova parlamentarne većine.

„DNP i Prava će preispitati koaliciju u Podgorici ako ne dođe do razgraničenja Zete i Podgorice“

Ukoliko se iz procesa o razgraničenju Podgorice i Zete ne isključi pomoćnik gradonačelnice Olivere Injac, Luka Rakčević DNP će preispitati koaliciju u Glavnom gradu, saopštio je Knežević.

„Ukoliko ne dođe do razgraničenja između Zete i Podgornice odbornici DNP-a i Prave Crne Gore napustiće koaliciju u Podgorici. Rakčević želi da Aerodrom pripada Podgorici“, rekao je Knežević govoreći o tačkama sporenja.

Spor se, kako kaže, može riješiti na način da ono što nisu sporne teritorije ide opštini Zeta, a ono što je sporno da ide na arbitražu naveo je Knežević.

Ponovio je da Olivera Injac već šest mjeseci ne želi da primi predsjednika Opštine Zeta Mihaila Asanovića na razgovor, i označio Luku Rakčevića kao neformalnog pregovarača Glavnog grada u ovom postupku.

 

3 Comments
  1. Momo komentariše

    Daj Bože da se Srbi slože.

  2. miki komentariše

    Bravo za drzavljanstvo!

  3. Brrr komentariše

    Prica koju planiraju da proteziraju ima smisla,al je besmisleno da Milan ovako srlja, preko svojih ledja odrzava u zivotu ovog pajaca, koji mu je pritom zabio noz u ledja i potrcao za Zdravkom i funkcijama… Ovako nesto bi imalo smisla da je doslo do dogovora sa Leposavicem koji je prosuo preko 8000 srpskih glasova. Ovaj gospodin u trojnoj koaliciji sa Dajkovicem i Vuksicem 1500 na nekim sledecim ne bi imao ni 200. Suludi potezi….

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.