Netanjahu: Rat se nastavlja do uništenja palestinske grupe Hamas i oslobađanja svih talaca iz Pojasa Gaze

0

Sukob Izraela i Hamasa – 76. dan. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da se rat nastavlja do uništenja palestinske grupe Hamas i oslobađanja svih talaca iz Pojasa Gaze. S druge strane, Hamas je saopštio da je broj stradalih Palestinaca premašio 20.000, od čega 8.000 djece. Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, poslije odlaganja u više navrata, za danas je zakazao glasanje o rezoluciji za Gazu.

Hezbolah ispalio raketne na sjever Izraela nakon napada IDF-a u Libanu

Hezbolah je poslije ponoći ispalio rakete na Kirijat Šmonu i druge gradove na sjeveru Izraela, nakon dana eskalacije prekograničnih napada između Izraela i libanske militantne organizacije.

Hezbolah, koji podržava Iran, saopštio je da je lansiralo rakete kao odgovor na Izraelsko kontinuirano gađanje sela u Libanu.

Šta se dešavalo juče

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da uskoro ne očekuje novi sporazum između Izraela i Hamasa o oslobađanju talaca iz Gaze, dok su se u Kairu vodili intenzivni pregovori uz posredovanje Katara i Egipta o novoj humaniranoj pauzi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, međutim, rekao je da se rat nastavlja do uništenja palestinske grupe Hamas i oslobađanja svih izraelskih talaca.

S druge strane, zvaničnik Hamasa Gazi Hamad izjavio je da je njihov cilj zaustavljanje rata, kao i da ih ne zanimaju “kratke pauze”. Jemenski Huti, takođe, istakli su da sprovode opštu mobilizaciju da bi pripremili borce za učešće u ratu na strani Hamasa u palestinskoj enklavi.

Hamas je, istovremeno, naveo da je broj stradalih Palestinaca od 7. oktobra premašio 20.000, od čega 8.000 djece i 6.200 žena.

Francuski predsjednik Emanuel Makron poručio je da borba protiv terorista ne znači uništenje Pojasa Gaze i neselektivne napade na civile. Pozvao je Izrael da “zaustavi ovakav pristup”.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija je, poslije odlaganja u više navrata, za danas zakazao glasanje o rezoluciji kojom se poziva na prekid vatre i isporuku pomoći u Pojas Gaze.

Za to vrijeme, iz Unicefa je saopšteno da djeca u palestinskoj enklavi imaju pristup svega 10 odsto pijaće vode koja im je potrebna da bi preživjela.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.