U Beligiji počelo veliko suđenje za šverc droge, Albanac preuzeo odgovornost

0

U Belgiji je danas (18. decembra) počelo jedno od najvećih suđenja za krijumčarenje droge u istoriji te zemlje. Više od 120 optuženih je na optuženičkoj klupi, velikim dijelom zahvaljujući istražiteljima koji su dešifrovali aplikacije za razmjenu poruka.

Osumnjičeni iz Belgije, Albanije, Kolumbije i sjeverne Afrike optuženi za učestvovanje u ogromnoj kriminalnoj operaciju u okviru postupka biće saslušani u sudnici pod strogim mjerama bezbjednosti u bivšem sjedištu NATO-a u Briselu.

Sudnica u kojoj se održava suđenje

 

„Časni sude, igrao sam, izgubio sam“, rekao je 50-godišnji Eriden Munjoz Gerero (Eriden Munoz Guerrer) predsedavajućem sudiji. „Preuzimam odgovornost za ono što sam uradio. Potvrđujem sve izjave koje sam dao policiji i potvrđujem da sam vodio grupu“.

Munjoz Gerero, koji je, uprkos svom španskom imenu Albanac, jedan od prvih optuženih koji je govorio u sudnici, priznao je pravio skrivene pregrade za kokain u luksuznim automobilima koje su kuriri bandi vozili u Njemačku, Italiju i Švedsku.

Navodna multinacionalna organizacija za šverc droge – aktivna od 2017. do kraja 2022. – uključivala je brojne kriminalne bande i razbijena je posle policijskih operacija u Belgiji, Njemačkoj i Italiji.

Konfiskovani keš (Credit: Belga/ Thijs Vanderstappen)

 

Tužioci kažu da su kokain i kanabis transportovani u kontejnerima iz Južne Amerike i Maroka i krijumčareni kroz luke u Belgiji, Holandiji, Njemačkoj i Francuskoj prije nego što su prodavani širom Evrope, kao i da su bande koristile aplikacije za šifrovane poruke.

Slučaj je djelimično zasnovan na dokazima otkrivenim pošto su istražitelji u Belgiji, Francuskoj i Holandiji razbili tajne aplikacije Skaj (Sky ECC) i Enkročet (Encrochat).

Dešifrovanjem aplikacija, policija kaže da je uspjela da zaviri u planiranje i rad operacija krijumčarenja droge.

Belgijski ministar pravde Pol van Tigčelt (Paul Van Tigchelt) rekao je da je već obezbjeđeno 1.000 krivičnih presuda u slučajevima koji su rezultat dokaza iz šifrovanih aplikacija.

U Belgiji se nalazi luka Antverpen, koja je glavna kapija za krijumčarenje kokaina u Evropu.

Osumnjičeni se suočavaju sa nizom optužbi, uključujući krivična djela u vezi sa narkoticima, trgovinom oružjem i pripadnost kriminalnoj organizaciji.

Ukupno je na suđenju 124 osobe, mada su neki od njih i dalje u bjekstvu i biće im suđeno u odsustvu.

Većina, poput Munjoza Gerera, nalazi se u belgijskom pritvoru.

Navodni vođa organizacije bio je albanski državljanin.

Tužioci kažu da je postojala „struktura i hijerarhija“ između različitih kriminalnih grupa i ilegalnih komercijalnih veza.

Osumnjičeni su posebno optuženi da su zajednički vodili laboratorije za preradu kokaina otkrivene na tlu Belgije.

Očekuje se da će suđenje trajati nekoliko mjeseci, a presuda se ne očekuje prije sredine 2024. godine.

 

(AFP)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.