Savjet RTV Podgorica: Prilikom donošenja odluke o izboru Otaševića postupili smo u skladu sa članom 45 Odluke osnivača

0

Savjet RTV Podgorica reagovao je povodom tvrdnji gošće emisije Znam da znaš Andrijane Nikolić.

Njihovo reagovanje prenosimo u cjelosti:

I pored zvaničnog saopštenja Savjeta sa konstitutivne sjednice koja je održana 7 i 12. decembra a koje je gradska televizija dobila, novinarka Itana Perišić u emisiji Znam da znaš, u formulaciji svojih pitanja, više puta tvrdi da su kandidati iz te kuće ispunjavali uslove za funkciju v.d. izvršnog direktora. Ne ulazeći, u ovom trenutku, u analizu takvog ponašanja jednog novinara od kojeg se očekuje profesionalnost i poštovanje novinarskog kodeksa, ovim putem informišemo javnost da je Savjet sve 4 prijave odbacio iz 2 razloga. Jedan je zbog nepostojanja ni jednog dokumenta koji je dokazivao navode iz prijave a drugi da ni jedan od kandidata, čak ni na osnovu onoga što je napisano u prijavama, nije ispunjavao uslove u skladu sa članom 45 Odluke osnivača gradske RTV ciji smo prešišćen tekst imali na stolu u trenutku odlučivanja. Ukoliko, nama dostavljeni tekst nije bio važeći, onda se to ne može smatrati našom neinfomisanošću, već bi se moglo nazvati drugacije, čime se ovaj Savjet ne bi sada bavio.

Gošća emisije Znam da znaš, Andrijana Nikolić, članica Savjeta za elektronske medije i profesorica na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost, u svom izlaganju izjavljuje da se ona priprema za sjednice savjeta čiji je član a pri tom ulazi u studio i obraća se javno gledaocima sa formulacijama „ako se utvrdi…..“  ističući dalje da smo mi kao Savjet „pokazali neiskustvo“.

Suština njenog daljeg izlaganja  je da je Savjet, zbog tog neiskustva bio nedovoljno pripremljen i informisan.

Donošenjem odluke o imenovanju VD direktora , po njenim riječima, praktično smo pokazali nedoraslost zadatku.

Ovom prilikom želimo da istaknemo da smo kao Savjet možda neiskusni, ali  samo zbog toga što smo tek formirani. Ipak  smo dobro informisani i ozbiljno pristupili zadatku koji smo imali na prvoj konstitutivnoj sjednici, čvrstog opredjeljenja da poštujemo zakone zbog čega je 7.decembra i prekinuta sjednica a nastavljena 12. decembra.

Prilikom donošenja odluke o izboru aktuelnog VD direktora postupili smo u skladu sa članom 45  Odluke osnivača, koji nedvosmisleno propisuje tri kumulativna uslova koje je Vladimir Otašević ispunjavao. Jedan od tih uslova  je bio i 10 godina iskustva sa visokom stručnom spremom od čega pet na rukovodećim poslovima. Obzirom da u tom dijelu nije naznačen stepen VII 1 i da je  postojala nedoumica da li se Bečelor  diploma rangira kao visoka stručna sprema, u toku sjednice pristupili smo provjeri  zakonskih propisa koji tu oblast regulišu. Nakon saznanja da se navedena diploma svrstava u visokoškolsko obrazovanje, stav većine članova Savjeta je bio da Otašević ispunjava uslove iz clana 45.

Gošća Andrjana Nikolic dalje u studiju više puta ističe član 29 iste odluke osnivača RTV Podgorica, zbog funkcije koju je Otašević pokrivao na osnovu odluke Vlade .

Stavom  3  pomenutog člana nije propisan rok koji bi eventualno isključivao takvog kandidata u slučaju davanja ostavke zbog čega je Savjet uzeo u obzir potvrdu Otaševica koja dokazuje da je dao ostavku na spornu funkciju.

Kao članovi Savjeta samostalni smo u glasanju. Većina članova Savjeta je glasalo za izbor Otaševića a jedan član –  Aleksandar Đurišić glasao je protiv izabranog kandidata, više puta se na sjednici nije izjašnjavao i pozvao se na pravo izdvojenog mišljenja.

Takođe informišemo javnost da je Savjet, već na protekloj sjednici,   donio odluku o raspisivanju konkursa za mjesto Izvršnog direktora RTV Podgorica. Konkurs je javan i svi zainteresona kandidati imaju priliku da dostave svoje prijave a Savjet će nakon razmatranna dokumentacije donijeti odluku.

Na ovaj način Savjet je u startu pokazao ozbiljan pristup i opredjeljenje da u što kraćem roku prekine VD stanje u toj kući i da ce raditi isključivo po zakonu – saopštio je Savjet RTV Podgorica.

 

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.