Lukašenko u Pekingu: Bjelorusija je bila, jeste i biće pouzdan partner Kine

0

Predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko sastao se danas u Pekingu sa predsjednikom Kine Si Đinpingom.

Lukašenko je poručio da je srećan što ima priliku da u prijateljskoj atmosferi porazgovara sa kineskim liderom o aktuelnim pitanjima saradnje i istakao da je poboljšanje odnosa Minska i Pekinga dostiglo istorijski nivo.

To je, kaže, dovelo do novih saradnji, i upravo će dalja realizacija dogovorenih planova biti glavno pitanje današnjih razgovora.

„Kada sam se spremao za ovu posetu i pitao kolege šta treba da se uradi, u čemu nema napretka, da to kažem predsjedniku Kine, nismo našli ni jednu stvar da je bila u stagnaciji. Jedino pitanje o kome bih želio da razgovaram sa vama danas je brzina kojom se planovi realizuju“, izjavio je Lukašenko.

Kako je objasnio, to što se ne odvija sve brzinom kojom bi hteli nije tako samo u slučaju Kine ili Belorusije.

„Tako je svuda u svijetu“, ali, dodaje, tome se mora posvetiti pažnja jer „onaj ko prvi dođe do svog cilja, taj će biti na vrhu“.

„Bjelorusija je bila, jeste i biće pouzdan partner Kine. Mi imamo veliko iskustvo i znamo šta je potrebno našim zemljama i već smo mnogo uradili. Razvoj svestrane strateške saradnje Belorusije i Kine određen je jedinstvom naših ideologija i dešavanjima u svijetu i procesima koji se danas odvijaju“, rekao je Lukašenko.

Kineski lider je sa svoje strane poručio da se u svijetu sada odvijaju velike promjene i dodao da je Peking spreman da zajedno sa bjeloruskim partnerima jača stratešku saradnju u cilju stvaranja jedne sudbine za cijelo čovečanstvo.

Peking je spreman da zajedno sa Minskom štiti bespristrasnost i pravdu u svetu, a Kina, takođe, „visoko ceni“ to što je Belorusija oduvek pružala jaku podršku iskonskim interesima Kine.

Sastanak Lukašenka i Si Đinpinga trajao je čak tri puta više nego što je to bilo planirano, javlja bjeloruska agencija BELTA.

Na kraju sastanka, lideri su razmenili poklone, a razgovor je nastavljen za svečanim ručkom.

Mediji podsjećaju da je poslednji put Lukašenko posetio Kinu krajem februara i početkom marta ove godine.

Si Đinping je, govoreći o toj posjeti, danas poručio da smatra da je ta posjeta bila vrlo korisna jer je dovela do dinamičnije saradnje dvije države.

Lukašenko će ovaj put u Kini biti dva dana. Posjeta se završava sutra.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.