Markuš za BORBU: Svi naši preci su se izjašnjavali kao Srbi

0

Popis nije značajan samo kao statistički podatak, već i, kako je naglasio u razgovoru za BORBU publicista, novinar i istoričar Jovan Markuš, kao vraćanje sebi.

On je podsjetio i da su se, za vrijeme Kraljevine Crne Gore, svi naši preci, u narodonosnom i, kasnije, nacionalnom smislu izjašnjavali kao Srbi, te da su bili pravoslavne i/ili muhamedanske vjere.

„Ja se, znači, ograničavam samo na period Knjaževine i, poslije, Kraljevine Crne Gore”, naglasio je on.

Markuš je istakao i da je došlo vrijeme kada se mi, kao narod, moramo vratiti u „logičku ravan, jer mnogi ljudi, nažalost, ne znaju ni razliku između naroda i nacije, iako je sve to prosto”.

On se prisjetio i riječi blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija koji je, nakon izbora 2020. godine, u više navrata, rekao da je najveći dobitak to što su se ljudi u Crnoj Gori danas oslobodili straha.

„Jer, htjeli mi to priznati ili ne, kad vidimo ovo što ovih dana izlazi u medijima, oko ovih SKY komunikacija, stvari postaju jasne kakvu smo mi strahovladu (pre)živjeli”, kategoričan je Markuš.

Prema njegovom mišljenju, ovaj popis neće pokazati pravo stanje, već je samo korak ka pravom stanju.

„Preko noći se stvari ne mijenjaju. Teško je kad se pobrkaju babe i žabe, a to je planski rađeno još od 1945. godine. Jer, zapamtite, prvi popis u Crnoj Gori je bio onaj iz 1948. godine, za vrijeme Informbiroa, kada mnoge nisu ni popisivali, nego su ih, kao mrave, pisali onako kako su oni htjeli, ništa ih nisu ni pitali”, podsjetio je on.

Markuš je, na kraju našeg razgovora, pozvao sve ljude da se izjasne „samo onako kako su im se izjašnjavali i preci“.

„Moj brat može da se osjeća, da li iz političkih ili iz nekih drugih razloga – nije bitno, kako god hoće, ali moj brat nema pravo da mojim i njegovim precima falsifikuje ono što su bili. A oni su, nesumnjivo, bili Srbi, pravoslavne vjere, koji su govorili srpskim jezikom”, zaključio je publicista, novinar i istoričar Jovan Markuš.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.