Zemlja paradoksa: Jelena Perović i Jevto Eraković trenutno predvode borbu protiv korupcije u Crnoj Gori

3

Zvuči paradokslano, ali je istinito, trenutno dva nezaobilazna borca protiv korupcije su DPS-ovi puleni i branioci organizovanog kriminala i korupcije Jelena Perović i Jevto Eraković.

Perović je još uvijek direktor Agencije za sprječavanje korupcije, dok je potpredsjednik i poslanik DPS-a Jevto Eraković nedavno postavljen na čelo Odbora za antikorupciju.

Međutim, njihova biografija je u potpunom raskoraku sa funkcijama koje trenutno obavljaju, imajući u vidu afere koje su ostavili iza sebe, a koje su još uvijek bez pravnih posledica.

Perović su tokom čitavog mandata, koji je protekao u žmurenju na nepravilnosti DPS-ovih javnih funkcionera, pratile afere koje su kulminirale ovih dana.

Protiv Jelene Perović je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo istragu zbog sadržaja komunikacije sa Medenicom, portparol SDT-a i tužilac Vukas Radonjić je kazao da je već formiran krivični predmet na osnovu presretnutog sadržaja iz telefona optužene Medenice.

– Iz tog dokaznog materijala se u izviđaju utvrđuje postojanje osnova sumnje odnosno, da li je neko, pa i službeno lice učinilo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti – naveo je Radonjić.

Perović se našla usred skandala nakon što su „Vijesti“ obznanile njenu komunikacijom  tokom 2020. i 2021. godine sa bivšom predsjednicom Vrhovnog suda Crne Gore Vesnom Medenicom, koja je uhapšena u aprilu prošle godine zbog optužbi da je dio kriminalne organizacije kojom je rukovodio njen sin Miloš.

Tadašnja predsjednica Osnovnog suda na Cetinju Jelena Perović je mimo propisa tražila i dobijala sugestije od Medenice – kako da postupa u pojedinom predmetima, navodi se transkriptima njihovih razgovora, koji su dio jednog predmeta protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda, uprkos njihovim jasno definisanim međusobnim odnosima na funkcijama koje su pokrivale.

Perović se tokom 2020. godine konsultuje se sa tada šeficom pravosuđa – da li nekome da odredi pritvor ili ukine pritvor, ali se i izvinjava što joj u jednom slučaju nije prihvaćen sporazum o priznanju krivice, te obavještava je ko je konkurisao za koje pozicije u pravosuđu… Takođe, aktuelna direktorica  ASK-a Jelena Perović se u decembru 2020. tek penzionisanoj predsjednici Vrhovnog suda Veseni Medenici žali što je uhapšen njen dugogodišnji tjelohranitelj, policajac Darko Lalević, kojeg terete i da je pomogao kriminalnoj grupi odgovornoj za pokušaj ubistva novinarke Olivere Lakić.

Perović je u dospjela u žižu javnosti ove godine nakon što je MANS otrio da je sebi, posebnom odlukom, dodijelila na stalnu upotrebu (24 časa), luksuzni automobil marke BMW, iako na to, prema Vladinoj Uredbi o korišćenju prevoznih sredstava u svojini Crne Gore, nije imala pravo. Tom prilikom je stalnu upotrebu službenog vozila obezbijedila je i za svoju pomoćnicu Ninu Paović, kojoj je dodijelila automobil koji je koristila prije kupovine luksuznog BMW-a.

ASK je crni luksuzni BMW registarskih tablica PG CGL 48 kupio u martu 2022. godine po cijeni od 35.000 evra, nakon sprovedenog postupka javne nabavke, na kome se kao jedini ponuđač pojavila kompanija “Voli-Motors”, zvanični uvoznik marke BMW za Crnu Goru.

Zbog svega navedenog ne treba da čudi to što Perović protiv DPS-ovih funkcinera nije donosila odgovarajuće odluke, iako je imala materijala. Njupečeatljivije je ipak bilo njeno nereagovanje u slučajevima koji su se ticali bivšeg šefa DPS-a Mila Đukanovića.  ASK je vodila tri postupka protiv bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, ali ni o jednom nema informacija, kao ni o fazama u kojoj se nalaze ti procesi, jer su tajni.

Borbi Jelene Perović protiv korupcije odnedavno se pridružio poslanik DPS-a Jevto Eraković koji je izabran za predsjednika skupštinskog Odbora za antikorupciju.

Eraković je jedan od onih funkcionera DPS-a koji teško može da sakrije enormno bogatstvo koje je stekao služeći neprikosnovenom šefu i bespogovorno ispunjavajući sve njegove naloge.

Eraković je bio u centru afere 2015. kada je od Vlade dobio stan površine 90 metara kvadratnih u Profesorskim zgradama za 13.173 evra.

Tako je Eraković kvadrat stana u zahvatu DUP-a „Univerzitetski centar“ platio tek 146 evra.

I sada od ovog od DPS-a prezaduženog dvojca treba očekivati nemilosrdnu borbu protiv korupcije koju je ova partija legalizovala u Crnoj Gori tokom tridesetogodišnje vladavine.

3 Comments
  1. Djuka komentariše

    Zaboravili ste Zorana Jelića koji je član Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije

  2. ko razumije ,shvatice komentariše

    vise nije Evropa sad. Prije bi se moglo reci Ukrajina sad.

  3. Mfmfbv komentariše

    A Zoran Jelic kontrolise finansijsko poslovanje budzetskih jedinica.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.