Zašto se ne ugledamo na holandski tip demokratije?

1

Piše: Predrag Petrović, politički analitičar

U Holandiji, šezdesetogodišnji veteran desnice Gert Vilders iz Slobodarske partije (PVV) odnio je pobjedu na opštim izborima.

Dugo godina je od političkih protivnika Gert Vilders bio označavan kao političar koji nije poželjan evropskim i evroatlanskim partnerima, ali Holandija, zemlja koja je treća u svijetu u kojoj su građani na izborima izabrali članove parlamenta, izabrala je onoga kojem narod u ovome trenutku najviše vjeruje, ne osvrćući se na želje sa strane.

Sve više zemalja u svijetu se okreću strankama koje smatraju da će sprovoditi politiku koja građanina stavlja na prvo mjesto, a ne neku ,,višu” politiku, koja se projektuje u nekim međunarodnim centrima moći.

Godinama se dešavala slična situacija i u Crnoj Gori gdje je Demokratski front brutalno napadan kao antidemokratski i antievropski samo zati što se borio za tradicionalne vrijednosti na kojima počiva istinska Njegoševa Crna Gora.
Neopravdano i zlonamjerno je Demokratski front napadan jer je bio prepreka politici koja je samo sluzila nekim stranim adresama, a režim je opstajao na vlast zahvljujući konrta usluzi koja se ogledala u prećutnom omogućavanju šverc narkotika i cigara, koji je bogatio pojedince na jednoj strani, a na drugoj stvarao siromašno i potčinjeno društvo.

Postoji dosta sličnosti u borbi DF i Slobodarske partije, samo što, Slobodarskoj partiji poslije uspjeha na izborima više niko ne postavlja pitanje ulaska u vlast, za razliku od DF-a, odnosno koalicije ZBCG, kojoj je godinama bila osporavano da uđe u vlast.
Holandija, zemlja članica Evropske unije, jedan od osnivača UN, Evrozone, NATO-a, OECD-a i Svjetske trgovinske organizacije, i zemlja u kojoj se nalazi pet međunarodnih sudova, kao i sjedište Evropola, pa se Hag smatra pravnom prijestonicom svijeta, poštuje volju naroda iskazanu na izborima, a Crna Gora, osporavajući volju naroda, postala je prepoznatljiva kao zemlja kriminala i korupcije, čije Vlade su godinama sastavljali trećerazredni političari i lobisti u liku Bilčika, Lajčaka, Picule…

Međunarodna zajednica ne pokušava osporiti formiranje nove vlasti u Holandiji koju će predstavljati stranka koju predvodi Gert Vildersa iz Slobodarske partije, i koji se u izbornoj kampanji zalagao za referendum o izlasku Holandije iz EU (Nikzit), oni samo strepe da do toga ne dođe.

Holandija daje primjer, da kao zemlja vetrenjača i čiji veliki dio površine zemlje je niži od nivoa mora, neće oduvati vjetar, niti će potoniti, ako na vlast dođe stranka kojoj narod najviše vjeruje i bira na izborima.

Crna Gora je konačno donijela pravu odluku ulaskom koalicije ZBCG u vlast, a što se već u prvih mjesec dana pokazalo blagotvorno, Crna Gora se konačno vratila sebi i razbistrilo se političko nebo iznad Crne Gore.

Skupština je počela da donosi važne odluke koje su godinama kočile Crnu Goru u daljem napretku, a na njenom vrhu Andrija Mandić, kao violinski virtuoz, upravlja procesima iz svoje nadležnosti.
Predsjednik parlamenta je čovjek, koji znanjem i iskustvom, pun kompromisa i dogovora, garantuje da je Crna Gora napokon dobila zakonodavnu vlast koja će raditi isključivo u interesu naroda, koji je birao tu vlast na izborima.

Dešavanja na političkoj sceni u Mađarskoj, Slovačkoj, Holandiji, Argentini, Crnoj Gori su naznaka da je globalizam već razbijen na kontradiktorne dijelove i da građani na izborima ponovo jačaju nacionalne interese na pozitivan način.

1 Comment
  1. Srdjan Lonchar komentariše

    Ovo je neshto najbolje shto ste mogli da prochitate za ovaj vikend, dok pripremate/shtelujete skije za novu skijashku sezonu.
    .
    .
    Mislim da na Internetu ima info, da je pisac – PhD Kandidat. Vidi se analitichki/istrazivachki um – na delu. Uporedite ovakav tekst, kompleksan rezon rasudjivanja sa govorima Mila Lopova ili recimo Dushka Markovica (navodno kupio diplomu faxa na Kragujevachkom U.), koji je konachno pocheo da izlazi iz rupe.
    .
    .
    .
    .
    Ako dodjete u US, predlazem u mom Regionu Lake Placid (NY) staze, koje su najstrmije na Zapadu. Problem je sto se posle 1:00 pm do 2: 00 pm zalede, pa nemas kontrolu. Zatim Killington ( Suicide 6, Pico Peak) staze u Vermontu.
    .
    .
    Ipak daleko najbolje staze (uz obliznji Aspen) su u Utah Park City i Alta sa helikopterskim skijanjem, nocnim voznjama, sneznom podlogom debelom 30 stopa (9 metara! Zamisli 9 metara debela snezna podloga na stazama!!). Ako nedaj Boze padnesh, kao da si pao u gushcji pamuk.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.