Moskva: Oborena tri ukrajinska drona nad Krimom; Kijev: Tokom noći srušeno 14 dronova iz Rusije

0

Rat u Ukrajini – 637. dan. Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske rakete pogodile lučku infrastrukturu u oblasti Odese. Njemačka šalje novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 1,3 milijarde evra. UN: Više od 10.000 civila poginulo od početka rata.

Kijev: Oboreno 14 dronova iz Rusije

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 14 dronova “šahed” koje su, kako navode, lansirale ruske snage, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo.

Dodaju da je napad dronovima tokom noći bio usmjeren na centralne, jugoistočne i zapadne oblasti Ukrajine od 20 časova do tri časa ujutru po lokalnom vremenu, prenio je Rojters.

Nema izvještaja o žrtvama i velikoj šteti.

Dodaju i da je ruska vojska lansirala projektil Iks-22 u Zaporošku oblast, ali da je raketa pala u polje i da nije pogodila ciljanu metu.

Moskva: Oborena tri ukrajinska drona nad Krimom

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su jutros tri ukrajinske bespilotne letjelice iznad teritorije Krima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

“Danas, oko 07.30 časova po moskovskom vremenu, zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnim letjelicama tipa aviona na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurni PVO sistemi uništili su tri ukrajinske bespilotne letjelice iznad teritorije Republike Krim“, saopštilo je Ministarstvo odbrane, prenosi agencija RIA Novosti.

Od početka napada Rusije na Ukrajinu u februaru prošle godine, Rusija gotovo svakodnevno saopštava da Ukrajina lansira dronove na njene pogranične oblasti kao i poluostrvo Krim koji je Moskva pripojila 2014.

Nova pomoć Ukrajini

Ukrajinska južna vojna komanda saopštila je da su u raketnom napadu ruskih snaga pogođena lučka infrastruktura i administrativne zgrade u južnoj ukrajinskoj oblasti Odesa.

Vlasti u Ukrajini navele su da su izvršeni i raketni napadi na Donjecku i Harkovsku oblast.

Ministar odbrane Njemačke Boris Pistorijus rekao je tokom nenajavljene posjete Kijevu da će Berlin podržati Ukrajinu novim paketom vojne pomoći u vrednosti od 1,3 milijarde eura, koji će uključiti i dodatnu jedinicu protivvazduhoplovnog sistema “IRIS-T”

U prijestonici Ukrajine boravili su i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i predsjednica Moldavije Maja Sandu.

Mišel je istakao da sljedećeg mjeseca očekuje “težak“ sastanak lidera EU, na kojem će se odlučivati o pokretanju formalnih pregovora o pridruživanju sa Ukrajinom.

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je da je više od 10.000 civila ubijeno u Ukrajini od početka rata, a da se otprilike polovina nedavnih smrtnih slučajeva dogodila daleko iza linija fronta.

Misija Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ukrajini, koja ima desetine posmatrača u zemlji napomenula je da očekuje da će stvarni broj žrtava biti “značajno veći“, pošto je rad na potvrđivanju podataka u toku.

(Agencije)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.