Mladi šahisti se u Budvi družili sa Magnusom Karlsenom

0

U Budvi su odigrane partije četvrtog  kola Evropskog ekipnog prvenstva u šahu. Crnogorske reprezentacije zabilježile su tri pobjede, dok je jedini poraz pretrpjela B ekipa u duelu sa Moldavijom.

Najbolji nacionalni sastav je teže nego što se očekivalo ostvario pobjedu u duelu sa Sjevernom Makedonijom. Potpis na pobjedu stavili su Denis Kadrić i Nikita Petrov koji su savladali Nikolu Nikolovskog odnosno Filipa Pančevskog, dok je Nikole Đukića i Emila Risteskog okončan podjelom bodova. Dragiša Blagojević je u premijernom nastupu na ovom Evropskom prvenstvu poražen od Tonija Lazova. Nakon četiri kola, crnogorska selekcija ima dvije pobjede i dva poraza.

Dame su ponovo zablistale, ovoga puta savladale su Austriju sa 2,5-1,5. Aleksandra Milović je znalački iskoristila stečenu prednost u duelu sa Katarinom Nevrklom, a ponovo je slavila i Alena Skvorcova! Trećom uzastupnom pobjedom, nakon remija u prvom kolu, Skvorcova je odlučila ishod meča. Ranije je Mateja Popović ispustila znatno bolju poziciju, pa se morala zadovoljiti remijem, dok je Milena Mosurović poražena uprkos odličnoj igri. Dame imaju takođe dvije pobjede i dva poraza.

Pobjedu je upisala i C reprezentacija, a meč je odlučio Veljko Draganić koji je upisao drugu uzastopnu pobjedu. Dragnić je crnim figurama nadigrao Rogvija Egilstofta, pa su remiji Blaža Kalezića, Marka Krivokapića i Vuka Miletića bili dovoljni za prvu pobjedu.

Jedini poraz je pretrpjela B reprezentacija, ovog puta od selekcije Moldavije minimalnim rezultatom. Poraženi su Aleksandar Tomić i Andrej Šuković, dok je remizirao Miloš Pečurica na trećoj tabli sa velemajstorom Viorelom Jordačeskuom. Pobjedu je ostvario mladi Milo Pobor koji ima maksimalan učinak u dosadašnjem dijelu turnira (2/2). Pobor je u zanimljivoj partiji nadigrao Jegora Laškina i na najbolji način opravdao povjerenje koje mu je ukazao selektor, legendarni Božidar Bonja Ivanović.

Nakon četvrtog kola nema više ekipa sa maksimalnim učinkom, obzirom da su dueli Njemačka-Poljska u muškoj i Njemačka-Azerbejdžan u ženskoj konkurenciji okončani remijima. Izdvaja se velika pobjeda Hrvatske muške selekcije protiv Azerbejdžana, koji je drugi put poražen, a prije takmičenja je bio prvi nosilac turnira.

Jučerašnji dan ostaće u divnom sjećanju za preko pedeset najmlađih crnogorskih šahista, koji su posjetili šampionat, a koji su napravili fotografiju sa Magnusom Karlsenom, koji je rado iskoristio priliku i prihvatio poziv za fotografisanjem.

Danas su na progamu partije petog kola, nakon kojeg slijedi dan pauze.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.