Zeković 2022. tražio provjeru za Artana Kurtija, zahtjev odbijen

1

Bojan Zeković, bivši državni sekretar Ministarstva pravde, tražio je krajem juna 2022. godine od ministra pravde Marka Kovača da izvrši provjere o brisanju iz kaznene evidencije generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Artana Kurtija.

Naime, RTCG je došao do dopisa koji je tadašnji državni sekretar uputio Kovaču, tražećiu od ministra, a radi interesovanja medija i sprječavanja nanošenja štete ministarstvu, da se provjeri da li je Kurti zakonito rehabilitovan i da li je brisanje iz evidencije urađeno nezakonito ili je došlo do greške koju bi trebalo ispraviti.

Načelnica Direkcije za kaznenu i prekršajnu evidenciju Ministarstva pravde odbila je početkom jula 2022. godine Zekovićev zahtjev, a to, kako tvrdi isti izvor, nije mogla uraditi bez odobrenja tadašnjeg ministra.

Zbog čega se to dogodilo, istražiće Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je formiralo predmet.

U dopisu upućenom ministru Kovaču, čije djelove prenosi RTCG, između ostalog se navodi:

“Poštovani s obzirom na javno izražene sumnje da je lice Artan Kurti nezakonito i suprotno čl.11 Uredbe o načinu vođenja kaznene evidencije brisano iz registra kaznene evidencije lica, molim vas da izvršite provjeru zakonitosti postupanja u ovom postupku. Uvidom u sistem za elektronsku obradu podataka i sistem odvojene kartoteke moguće je utvrditi da li je sve izvršeno u skladu sa propisima, pridržavajući se čl. 123 Krivičnog zakonika. Ovo je potrebno i zbog naglašenog interesovanja medija, kako bi otklonili sumnje i odbacili optužbe za nezakonito postupanje Minstarstva ukoliko su neosnovane, odnosno otklonili eventualnu grešku ili utvrdili odgovornost u slučaju potencijalne zloupotrebe. Ministarstvo pravde ima snažan interes da otvorenošću i zakonitošću rada obezbijedi snažnije povjerenje javnosti. Bilo da je to odbacivanjem optužbi, ukoliko se nakon provjere utvrdi da su neosnovane, ili ukoliko je tokom rada u prethodnom period zaista došlo do greške, neophodno je pokazati da to nije politika ministasrtva i grešku ispraviti“, navodi se u dopisu Zekovića.

„Postupak treba vratiti u institucije“, rekao je Zeković, pa dodao:

„Kovač neka objasni svoje aktivnosti povodom provjere zakonitosti rehabilitacije Kurtija, ja sam napisao što sam smatrao potrebnim“, poručio je Zeković.

Kurti, koji važi za bliskog saradnika doskorašnjeg premijera Dritana Abazovića, smijenjen je sa pozicije generalnog inspektora ANB-a na sjednici Vlade Milojka Spajića.

1 Comment
  1. Ozad Furundžić komentariše

    Neka ti provjere Šehovića.
    To traži

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.