Rusija nastavlja projekat Arktik TNG-2 uprkos sankcijama SAD

0

Rusija će nastaviti da radi na razvoju projekta Arktik TNG-2 (TNG – tečni naftni gas) bez obzira na najnovije sankcije SAD, izjavila je u četvrtak portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Saopštenje je usledilo nakon odluke Vašingtona da uvede sankcije vodećem TNG projektu, kao dio svog najnovijeg paketa sankcija protiv Moskve.

„Ruski gorivno-energetski kompleks postao je glavna meta zapadne politike sankcija, ovaj primjer (projekat Arktik TNG-2) nije izuzetak, ali uprkos svim izazovima, naše kompanije su pokazale da su sposobne da se uspješno nose sa preprekama“, rekla je Zaharova tokom nedjeljnog brifinga.

Ističući da je razvoj TNG infrastrukture bio prioritet zemlje u energetskom sektoru, portparol je rekao da „Rusija planira da poveća proizvodnju TNG-a na 100 miliona tona godišnje i planira da uloži više od 6,000 milijardi rubalja (oko 652 milijarde dolara) u industriju. “

Foto: Novatek

 

Ovaj projekat predviđa izgradnju tri TNG proizvodne linije godišnjeg kapaciteta od 6,6 miliona tona svaka.

Projekat se zasniva na resursima ugljovodonika polja Utreneje koje se nalazi na poluostrvu Gidan u Arktičkom Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu.

(serbian.cri.cn)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.