Vučić: EU nas gura ka Rusiji i Kini

0

Odbijanje Evropske unije da započne pristupne pregovore sa dvije balkanske zemlje, Sjevernom Makedonijom i Albanijom, opravdala je politiku Srbije, odnosno učvršćivanje bližih veza sa Kinom i Rusijom, poručio je predsjednik Aleksandar Vučić.

U intervjuu za britanski Fajnenšel tajms Vučić je ocijenio da je odluka EU navela region da shvati da ne može da se osloni samo na svoje zapadne susjede.

– Jedini odgovoran pristup je da brinemo sami o sebi – poručio je prvi čovjek Srbije i nastavio:

– Takva odluka, donijeta uprkos reformskim naporima Albanije i Sjeverne Makedonije, jasno je pokazala regionu da nije sve do nas. Oni su uvijek govorili, od vas zavisi, od brzine vaših reformi… Sad su pošteniji. Sad bar kažu, nije sve do vas.

Vučić je nakon ovih konstatacija zapitao:

– Šta mogu da uradim, da plačem i štrajkujem glađu ispred Berlemona (sjedište Evropske komisije u Briselu, prim. aut.). Neću to da radim, niko to neće da uradi.

Moramo sami o sebi da brinemo

Beograd je, kako napominje ugledni britanski list, spreman da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom i takođe se zalaže za dalju regionalnu integraciju.

– Moramo sami o sebi da brinemo. To je jedini način, to je jedini pristup. Sve drugo bi bilo neodgovorno – rekao je Vučić.

Predsjednik Vučić je kazao i da Balkan treba da uradi više po pitanju jačanja regionalne saradnje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.