Dokić: Spajićeva obećanja – 1.000 evra prosječna plata i 600 prosječna penzija – povešće nas na put koji nije dobar

1

Ekonomski analitičar Davor Dokić izjavio je da je nezahvalno pričati o programu “Evropa sad 2”, budući da još nemamo ni njegov nacrt.

“Na osnovu fragmenata iz ekspozea, iskreno, nisam neki optimista. Mislim da će nas ovaj nivo potrošnje, koji je inače previsok, sa ovim obećanjima gospodina Spajića – 1.000 evra prosječna plata i 600 prosječna penzija – povesti na put koji nije dobar i imaćemo problem da servisiramo sve obaveze koje treba da plaćamo iz budžeta”, rekao je Dokić za TV ADRIA.

Prema njegovim riječima, u takvoj situaciji imamo dvije varijante, od kojih je prva da ukinemo kapitalni budžet i sredstva preusmjerimo u potrošnju, što je ekonomski suludo, a druga da prodamo Elektroprivredu Crne Gore (EPCG).

Ključ je, pojašnjava, u smanjenju javne potrošnje, ako bude političke volje za tu nepopularnu mjeru.

“To bi značilo radikalan rez u javnoj potrošnji i otpuštanje bar jedno 35.000 do 40.000 radnika. To će biti veoma nepopularno i vjerovatno dovesti do protesta i demonstracija. Ali, ako želimo da živimo realno, to ćemo morati da uradimo”, istakao je Dokić.

Kako je dodao, ukoliko ne bude prodaje EPCG, kako tvrdi Spajić, onda će Vlada morati da se zaduži ili poveća prihode na račun PDV-a, što bi otvorilo vrata sivom tržištu.

“Jer, čim akcizne robe postanu toliko skuplje od proizvoda koji mogu da se nabave na sivom tržištu, onda počinje rast sivog tržišta. Treba biti i te kako oprezan u donošenju ekonomskih mjera. Nisam siguran da je to dobro izvagano, čini mi se da se odluke olako donose. Volio bih da vidim taj program ‘Evropa sad 2’, da bih mogao nešto konkretnije da kažem”, rekao je Dokić.

Kako je dodao, ako Crna Gora misli da ide naprijed, moramo da imamo stopu privrednog rasta minimum sedam odsto godišnje, što znači da moramo jasno da odredimo pravce razvoja države.

“Mi smo vezani za turizam. Naš BDP 25 odsto direktno zavisi od turizma, a ja garantujem da je to 50 odsto sa povezanim granama. Znači, osim energetike i turizma, mi treće djelatnosti bukvalno nemamo u ovom trenutku“, kazao je Dokić, pa nastavio:

„Naša privredna struktura nije dobra i mi moramo da odredimo pravce razvoja Crne Gore. Moramo da kažemo koje su to privredne grane koje u najkraćem vremenskom periodu mogu da nas dovedu do željenog rasta. Moramo prvo da napravimo projekciju rasta na sedam odsto godišnje, pa onda da vidimo šta je to što nas dovodi do željenog privrednog rasta”, naglasio je Dokić.

Za kraj je dodao:

„Javni dug se više ne smije povećavati, već treba ići na druge oblike saradnje“, rekao je Dokić, navodeći privatno-javno partnerstvo kao jedan od primjera.

1 Comment
  1. Komita komentariše

    Da prodamo EPCG? Ne laje kučak sela radi nego sebe radi, znamo se mi dobro moj analitičaru, još otkad si Svetu iz guzice virio ne bi li ti dao „koncesiju“ na ono smeće od vozića kojima si pljačkao turiste jedno desetak godina. Pa si pare što si okalapio uvalio u akcije EPCG, i eto zajebao se na 8 eura. Oće to kad guzica zine, operisani moj pripejd srbine. Pa misliš da je došlo tvojih 5 minuta, ne bi li se kako opet pare uzele. Ajde śedi s mirom, dok ti i to nijesmo uzeli…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.