Većina građana Srbije smatra SAD neprijateljem: Posjeta Bajdena ne bi poboljšala odnose

0

Većina građana Srbije smatra da su Sjedinjene Američke Države neprijatelj, ali skoro polovina ističe značaj dobrih odnosa i sa Rusijom, i sa Amerikom, pri čemu je primjetan blagi porast uviđanja važnosti odnosa sa SAD u odnosu na prethodne godine, rezultati su istraživanja koje je sproveo Institut za evropske poslove.

Posjeta predsjednika Džoa Bajdena Srbiji ne bi značajno poboljšala odnose, dok se kao ključni faktori za poboljšanje ispitanici ističu rješenje pitanja Kosova i ulazak Srbije u EU. Većina građana skeptična je u vezi sa budućim poboljšanjem odnosa, a prosječna opšta ocena bliža je ocjeni „dovoljan 2“.

Istraživanje IEP-a je pokazalo da 39 odsto građana Srbije smatra da su SAD neprijatelj Srbije i među njima se češće sreću mlađi i srednjovječni ispitanici (18-44), dok je onih sklonijih da Ameriku doživljavaju kao prijatelja Srbije samo 16 odsto (i među njima preovlađuju ispitanici starosti 45-59), sapštio je IEP.

Rezultati istraživanja o odnosu građana Srbije prema Sjedinjenim Državama, koje je sproveo Institut za evropske poslove i koji su objavljeni 1. novembra 2023.

 

U ovom istraživanju SAD kao prijatelje Srbije navodi najmanji procenat ispitanika u odnosu na istraživanja rađena prethodnih pet godina.

Odnose između SAD i Srbije, građani najviše ocenjuju ocjenom tri. Na skali od 1 do 5 odnosi dvije države ocjenjeni su prosječnom ocjenom 2.49.

 

Kada je u pitanju budući odnos Srbije i SAD, mišljenja onih koji su to mogli da procijene su podeljena: Manji procenat ispitanika (28 odsto) vjeruje da će odnosi ove dvije zemlje biti bolji, dok dok 38 odsto njih smatra da do poboljšanja neće doći.

Međutim, primjetan je blagi porast u optimizmu u odnosu na prethodnu godinu, kada je zabijležen najveći procenat ispitanika koji su smatrali da do poboljšanja odnosa u budućnosti neće doći, navodi IEP u propratnom saopštenju. Muškarci su veći optimisti od žena, a žene u većoj mjeri nisu znale da to procjene, kao ni sugrađani stariji od 60 godina.

Građani Srbije, pokazuje istraživanje, smatraju da bi odnose Amerike i Srbije najpre popravilo rješenje pitanja Kosova (17 odsto), zatim ulazak Srbije u EU (16 odsto), kao i povratak Kosova u nadležnost Srbije (15 odsto).

Svaki deseti ispitanik kao uslov za poboljšanje odnosa dvije zemlje vidi smjenu predsednika SAD, dok devet odsto njih to vidi u promjeni vlasti u Srbiji, ali gotovo podjednak procenat ispitanika (pretežno gradskog) navodi da bi to omogućila i saradnja u oblasti kulture, sporta i obrazovanja – devet odsto.

 

Čak četiri petine građana ne smatra da bi posjeta predsednika SAD Džo Bajdena Srbiji doprinela poboljšanju odnosa između Srbije i SAD i u tome su muškarci odlučniji. Pozitivan stav po tom pitanju imalo bi 16 odsto ispitanih, dok 22.8 odsto nije iznelo stav (među kojima preovladavaju stariji od 60 godina).

Procenat ispitanika koji smatraju da bi posjeta Džo Bajdena poboljšala odnose SAD i Srbije je u ovom talasu najniži u odnosu na prethodne, mada je i procenat onih koji o tome nisu iznijeli stav najviši, navodi IEP.

Skoro polovina građana (46 osto) smatra da je za Srbiju značajno da ima dobre odnose i sa Rusijom, i sa Amerikom. Odnosima sa Rusijom prednost je dalo najmanje ispitanika u poslednjih šest godina – 29 odsto (u odnosu na 45 odsto iz 2018.). Odnosima sa SAD pak, ovaj put prednost daje najveći procenat do sad – 11 odsto (u odnosu na samo pet odsto iz 2018), navode u IEP-u.

„Zanimljivo je da mladi (18-29) veći značaj pridaju razvijanju odnosa sa Rusijom od ispitanika ostalih starosnih kategorija. S druge strane, stanovnici iz urbanih područja podržavaju u većoj mjeri razvoj odnosa sa Amerikom u odnosu na ispitanike iz ruralnih sredina“, saopštavaju autori istraživanja.

O odnosima Srbije i Amerike najveći broj građana informiše se preko televizije (29 odsto), gdje preovlađuju sugrađani stariji od 60 godina, dok su mladi (18-29) ređe zainteresovani za to u odnosu na sve ostale. Nešto više od četvrtine ovu temu prati putem internet portala (27 odsto), što češće čine muškarci i oni uzrasta 45-59 godina, sa višim stepenom obrazovanja, iz urbanih sredina i mahom iz regiona Istočne i Južne Srbije

U odnosu na prethodni talas, štampane medije kao izvor informacija navodi jedna petina ispitanika, dok svaki deseti društvene mreže (11 odsto). U odnosu na rezultate iz prethodnih talasa istraživanja uočen je porast onih koji se se ne informišu, a blagi pad u procentu onih koji se o odnosima dvije države informišu preko televizije.

 

(VOA)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.