Izrael napao sjever Gaze, pojačava kopneni napad: „Ubijene desetine terorista“

0

Palestinci u sjevernoj Gazi izvijestili su o žestokim vazdušnim i artiljerijskim napadima rano u ponedjeljak, pošto su izraelske trupe uz podršku tenkova ušle u enklavu, u kopnenom napadu koji je podstakao više međunarodnih poziva da se civili zaštite.

Izraelska vojska saopštila je da je pogodila više od 600 ciljeva militanata u proteklih nekoliko dana dok nastavlja da širi kopnene operacije u pojasu Gaze, gdje su palestinskim civilima prijeko potrebni gorivo, hrana i čista voda dok sukob ulazi u četvrtu nedjelju.

„Pripadnici IDF-a ubili su desetine terorista koji su se zabarikadirali u zgradama i tunelima i pokušali da napadnu vojnike“, navodi se u saopštenju vojske.

Izraelski vazdušni udari pogodili su područja u blizini bolnica Šifa i Al Kuds u Gazi, a palestinski militanti sukobili su se sa izraelskim snagama u pograničnom području istočno od grada Kan Junisa na jugu, javili su palestinski mediji, kako prenosi Rojters.

Iz Hamasa nije bilo komentara. Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno potvrdi te izvještaje.

Bombardovanja su uslijedila nekoliko sati nakon što je Izrael objavio slike borbenih tenkova na zapadnoj obali palestinske enklave, signalizirajući potencijalne pokušaje da se opkoli glavni grad Gaze dva dana nakon što je izraelska vlada naredila proširene kopnene upade.

Čini se da i neke fotografije objavljene na internetu prikazuju izraelske vojnike kako mašu izraelskom zastavom duboko unutar Gaze. Rojters nije mogao da provjeri vjerodostojnost tih snimaka.

Izrael je iskazao namjeru da opkoli glavni grad Gaze – upućujući tenkove na zapadnu obalu područja koje naseljavaju Palestinci.

Na to ukazuju snimci koje je objavila vojska te zemlje – dva dana poštu su naređene proširene kopnene operacije.

Sa druge strane, ekstremistički pokret Hamas saopštio je da je minobacačima gađao izraeske tenkove na sjeveru Gaze – odbacujući tvrdnje o dubljem napredovanju.

Više od 30 kamiona ušlo je u nedjelju u Gazu, u najvećem konvoju pomoći od početka rata između Izraela i Hamasa, ali humanitarni radnici kažu da je pomoć i dalje očajnički nedostaje nakon što su hiljade ljudi provalile u skladišta za preuzimanje brašna i osnovnih sredstava za higijenu.

Izrael je dopustio ulazak samo male količine pomoći. U nedjelju su 33 kamiona pomoći ušla na jedini granični prijelaz iz Egipta, rekao je portparol na prelazu Rafah Vael Abo Omar za AP.

Izraelske vlasti su saopštile da će uskoro dopustiti ulazak više humanitarne pomoći u Gazu, ali šef civilnih poslova COGAT-a, izraelskog obrambenog tela odgovornog za palestinske civilne poslove, nije naveo detalje o tome koliko će pomoći biti dostupno.

Elad Goren je takođe rekao da je Izrael otvorio dvije vodovodne linije u južnoj Gazi u protekloj nedjelji. AP nije mogao nezavisno potvrditi da li one funkcionišu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.