SAD napale objekte u Siriji povezane sa Iranom

0

Sjedinjene Američke Države napale su dva objekta u Siriji koje koristi iranska Islamska revolucionarna garda i grupe koje podržava Iran, saopštio je Pentagon, nakon niza napada na američke snage u Iraku i Siriji.

Udari su uslijedili nakon što je administracija predsjednika Džoa Bajdena obećala odgovoriti na napade na američko osoblje za koje je Vašington okrivio naoružane grupe koje podržava Iran.

“Sjedinjene Američke Države ne žele sukob i nemaju namjeru niti želju uključiti se u daljnja neprijateljstva, ali ovi napadi protiv američkih snaga koje podržava Iran su neprihvatljivi i moraju prestati”, rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) u jučerašnjoj izjavi.

“Iran želi sakriti svoju ulogu i negirati svoju ulogu u ovim napadima na naše snage. Nećemo im to dopustiti. Ako se napadi iranskih posrednika na američke snage nastave, nećemo oklijevati poduzeti daljnje potrebne mjere kako bismo zaštitili naše ljude.”

Ostin je rekao da su “precizni udari” bili u samoodbrani i da nisu bili povezani sA ratom Izraela i Hamasa.

“Oni su odvojeni i različiti od aktuelnog sukoba između Izraela i Hamasa i ne predstavljaju promjenu u našem pristupu sukobu između Izraela i Hamasa”, rekao je on.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi (John Kirby) ranije je upozorio da će Vašington odgovoriti na napade u “vrijeme po našem izboru i na način po našem izboru”.

Kirbijevi komentari uslijedili su nakon što je američko ministarstvo odbrane u četvrtak saopštilo da su američke i savezničke snage u Iraku i Siriji ovog mjeseca “militantne grupe koje podržava Iran” napale najmanje 16 puta.

Ukupno 21 američki pripadnik povrijeđen je u napadima, većina njih ima traumatske povrede mozga, naveli su američki dužnosnici.

Izvještaji o napadima na američke snage u regiji porasli su od izbijanja rata između Izraela i Hamasa, koji je započeo ranije ovog mjeseca kada je palestinska grupa pokrenula napad bez presedana na Izrael za koji izraelski funkcioneri kažu da je ubio više od 1.400 ljudi.

 

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.