Progon SPC na KiM uvod u stvaranje „kosovske pravoslavne crkve“?

9

Odluka Prištine da protjera igumana manastira Devina voda kod Zvečana, protosinđela Fotija nije samo nastavak plana albanske manjine na Kosmetu da etnički očiste srpsku južnu pokrajinu već i intenziviranje napada na Srpsku pravoslavnu crkvu, jedinu institucije koja povezuje Srbe u regionu, ali je ujedno i uvertira za stvaranje „kosovske pravoslavne crkve“, smatraju akademik i istoričar Slavenko Terzić i istoričar Aleksandar Raković.

Raković je istakao da će Albanci na KiM sigurno krenuti u obračun sa SPC budući da ona objedinjuje Srbe na svim našim etničkim teritorijama, te da zapadni imperijalisti i srpski protivnici iz okruženja smatraju da će konačni udarac srpskom jedinstvu biti razbijanje SPC.

„Zato ne čudi što se u nekim evropskim dokumentima i ne pominje cjelovitost SPC, već se tretira kao ‘pravoslavna crkva u Srbiji’, ‘pravoslavna crkva u BiH’ i ‘pravoslavna crkva u Crnoj Gori’. U Vikiliks depešama se za Eparhiju raško-prizrensku SPC može uočiti i američki konstrukt ‘kosovska pravoslavna crkva’. Namjere su čak i javno objavljene, a neki koraci preduzeti da bi se davao vjetar u leđa napadačima na SPC kako u otcijepljenim republikama bivše Jugoslavije, tako i okupiranom Kosovu i Metohiji“, istakao je Raković za „Večernje novosti“.

Takođe, podsjetio je da su „albanski separatisti već pokušali da preuzmu nadležnost nad kulturnom baštinom Srbije i SPC na KiM, da decenijama rade na tome da lažima obezbijede inostranu podršku za preuzimanje Visokih Dečana, Pećke patrijaršije, Bogorodice Ljeviške i Gračanice“.

„Novosti“ pišu da kao što je vlast u Kijevu nedavno zabranila rad kanonski priznate Ukrajinske pravoslavne crkve, tako bi i Priština, pravdajući se tobožnjim bezbjednosnim razlozima, mogla da učini i sa SPC. Tačnije, da se po uzoru na Ukrajinu i Crnu Goru napravi „frankenštajn“ vjerska organizacija „kosovska pravoslavna crkva“ koja bi preuzela vlasništvo nad hramovima.

Slavenko Terzić je dodao da je sve ovo dokaz da se viševjekovni teror nad Srbima i njihovim svetinjama na Kosovu i Metohiji nastavlja i u 21. vijeku pred očima tzv. slobodnog i demokratskog svijeta.

„Potpuno su u pravu oni koji smatraju da je krajnji cilj volja albanske manjine na Kosovu i Metohiji da etnički očiste ovu našu zemlju što su inače činili i u 19. vijeku do 1912. godine i tokom Drugog svjetskog rata i posle rata sve do devedesetih godina 20. vijeka. Šta možete očekivati od naroda koji masovno ruši sva srpska groblja i druge tragove srpskog postojanja u tom središnjem dijelu Stare Srbije. Ta vrsta nekog savremenog neonacizma potpunog uništavanja svih tragova srpskog istorijskog života u ovom dijelu naše zemlje ne izaziva u Evropi nikakvu osudu, a da ne kažemo zgražavanje“, zaključio je Terzić za „Novosti“.

9 Comments
  1. tajči komentariše

    Srbiji je jedini cilj mir i zastita naseg naroda na Kosmetu

    1. Darko komentariše

      To je i cilj Prištine, da razbije crkvu koja je čuvala naš narod kroz vekove.

  2. Aleks komentariše

    Albanci bi kada bi mogli sve srpsko unistili. Zadojeni mrznjom koja raste. Zlo.

  3. Nataša komentariše

    Bahatost Kurtijevaca ne prestaje.

  4. Radule komentariše

    To što Kurti radi je nonsens u 21 veku da osporava rad jedne verske zajednice što je nezamislivo a izdaje se da je demokrata!

  5. ana komentariše

    U svojoj nameri proterivanja Srba Kurti ne odustaje,neprezajuci ni od cega! Ni Boga,ni svetinje se ne boji!

  6. teona komentariše

    epa nece nas etnicki ocistiti. uticaj kurtija pada. sve je manje zemalja koje priznaju lazno kosovo.

  7. Milica komentariše

    Dok se Srbija svom svojom snagom bori da sačuva mir i stabilnost u zemlji i regionu Priština nastoji da izazove sukobe i protera sav nealbanski živalj, prvenstveno srpski narod sa KiM.

  8. pOP IZGUBIDAN komentariše

    SrbijA DO tokIJA.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.