Patrijarh Porfirije svečano dočekan u Podgorici: Samo kada se borimo za mir i dobro drugih, možemo se boriti i za naš mir i dobro (FOTO)

3

Patrijarh Porfirije stigao je u Saborni hram u Podgorici, gdje ga je dočekao veliki broj građana.

Naime, patrijarh boravi u Crnoj Gori povodom obilježavanja desetogodišnjice osvećenja hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Tim povodom ispred Hrama organizovan je doček patrijarha i desnice Svetog Spiridona Trimituntskog Čudotvorca.

Mitropolit Joanikije: Svojom sveštenim koracima donosite mir Božiji, kao i Mitropoliji prije dvije godine, kada ste izvršili naše ustoličenje u Cetinjskom manastiru

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije kazao je nakon dočeka patrijarha Porfririja da je lijepo podsjetiti se šta se u Hramu desilo prije 10 godina.

„Vi ste uzeli učešća u osvećenju Hrama, gdje smo zajedno sa Vašim prethodnikom, patrijarhom Irinejem, i sa mojim prethodnikom, mitropolitom Amfilohijem, činodejstvovali. Na ovome svetome Hramu, ističemo da je ovdje pečat pravoslavnog jedinstva, jedinstva svetih Božijih crkava u vjeri nadi i ljubavi. Nažalost, u novije vrijeme to jedinstvo trpi značajna i dosta teška iskušenja, ali Božija milost će tim preovladati“, rekao je mitropolit.

Dodao je i da je patrijarh došao da doda još jedan pečat na to jedinstvo.

„To činite gdje god dođete. Ali, to nije samo jedinstvo naše Crkve i naroda, već preko Vas smo u jedinstvu sa cijelom pravoslavnom vaseljenom. Vi kao nasljednik svetoga Save produžavate njegovo djelo. Objedinjujete cijelu crkvenu jerarhiju i sav narod Božiji Srpske pravoslavne crkve u otadžbini i u rasejanju. Kao sveti Sava privodite narod Hristu. Svojom sveštenim koracima donosite mir Božiji, kao i Mitropoliji prije dvije godine, kada ste izvršili naše ustoličenje u Cetinjskom manastiru“, podvukao je mitropolit i dodao da je patrijarh donio mir i pravdu Crnoj Gori kada je potpisao Temeljni ugovor.

Taj čin, kako je naveo, sveštenstvo i narod su doživjeli kao priznanje za svoju borbu za zaštitu svetinja.

Mitropolit je istakao da su nove vlasti za razliku od prethodnih pomogle osnivanje pravoslavne Gimnazije Sveti Sava, koja je uključena u školski sistem Crne Gore.

„Želim da se zahvalim Vladi Crne Gore i Ministarstvu prosvjete što su pokazali dobru volju i puno razumijevanje. Nadam se da će tako biti i ubuduće, jer osim dobre volje, od države ne tražimo ništa više osim onoga što nam pripada“, naglasio je mitropolit crnogorsko-primorski.

Patrijarh Porfirije: Da se u Hramu molimo za naš srpski pravoslavni narod i za sve druge narode, prije svega one sa kojima dijelimo nebo i državu Crnu Goru

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije rekao je poslije svečanog dočeka ispred Sabornog Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici da je u ovom svetom hramu posvećenom Hristu Spasu njegovo srce puno i ispunjeno radošću.

„Ovdje zajedno uznosimo molitve Gospodu i Spasu našem za mir u svijetu, spasenje ljudskog roda i dobro među svim ljudima i narodima. S tom radošću i blagoslovima Božijim na ovom mjestu sve to pred svevidećim okom Hristovim i u ovom svetom Hramu posvećenom vaskrsenju Njegovom susreli smo se i prije dvije godine septembra mjeseca. Tada smo sabrani prihvatili zadatak crkve da ustoličimo mitropolita kojeg je naš sveti Arhijerejski sabor odredio da vodi lokalnu Crkvu“, kazao je patrijarh.

Uprkos malim preprekama, a zahvaljujući molitvi i ljubavi prema majci Srpskoj pravoslavnoj crkvi i ljubavi koju patrijarh kaže dobro pamti, i sa radošću se sjeća ustoličenja 5. septembra 2021. godine.

„Da se zajedno molimo. Da se molimo za naš srpski pravoslavni narod. Da se molimo za njegovo jedinstvo u vjeri, istini, pravdi i ljubavi. Za jedinstvo u Hristu. Ali, da se u ovom Hramu molimo i za sve druge narode, prije svega, za one sa kojima živimo zajedno, koje je Gospod uputio na nas. Sa kojima dijelimo nebo i državu Crnu Goru. Ni na tren ne zaboravljamo i našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji“, podvukao je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

„Upućujemo molitve Gospodu našem da donese mir i u Jerusalim, svetu zemlju, gdje silno stradaju svi, i Hrišćani i Jevreji i Muslimani“

Moli se, kako je dodao, i za sve narode Balkana, a najusrdnije za naš narod na Kosmetu.

„Koljenopreklono upućujemo molitve Gospodu našem da donese mir i u Jerusalim, svetu zemlju, gdje silno stradaju svi, i Hrišćani i Jevreji i Muslimani. Gospode spasi sve narode, zaustavi ratove“, rekao je patrijarh Porfirije.

Kazao je i da cjelivamo mošti svetog Spiridona, čija se čestica trenutno nalazi u Hramu, a preko njega i tijelo Hristovo koje je tijelo Carstva Božijeg, koje je među nama.

„Koje obuhvata sve narode u kom nema Skita ni Varvarina. U Hristu su svi jedno“, rekao je patrijarh i dodao da je Hram spomen jedinstva Čovjeka i Boga, neba i zemlje u divnom Nemanjinom gradu.

„Ovaj Hram je dobio smisao i dušu. Ovako nas je učio sazdatelj ovog hrama, blažene uspomene, mitropolit Amfilohije“, kazao je patrijarh Porfirije, pa nastavio:

„Njega se uvijek sjećamo sa ljubavlju i uvijek se molimo da mu Gospod da Carstvo nebesko, a da i mi imamo njegovu molitvu. Sjećamo se kako je neustrašivo kroz cijeli svoj životni vijek imao strpljenja za svakog čovjeka, nezavisno od toga odakle dolazi i ko je. Ovdje je branio svoju Crkvu, i svoj nacionalni identitet, identitet svoga naroda. On je odbranio svoju srpsku crkvu, srpski identitet i srpsku kulturu“, podvukao je Porfirije.

Dodaje da je Podgorica mjesto rođenja Stefana Nemanje, ujedinitelja Raške, ali i oca prvog arhiepiskopa srpskog svetog Save.

„Njih dvojica su jedanput za svagda odredili naš istorijski put, duhovni i svaki drugi identitet. Njih dvojica svoj korijen imaju ovdje. Svaki Srbin, gdje god se nalazi, pravoslavne vjere, može reći da je Podgorica njegovo duhovno rodno mjesto. Svi smo na neki način odavde potekli. Iz tog razloga, ovdje u Podgorici, ne postoji nikakva potreba da nam bilo ko kaže ko smo i šta smo. Ovdje znamo koja je naša vjera, ko su naši preci, kojim jezikom govorimo i kom narodu pripadamo. Otuda dubinski osjećam da je ispravno nastaviti putem svetog i Simeona i svetog Save“, podvukao je patrijarh.

„Srpski narod je u svim istorijskim iskušenjima blistao čojstvom i junaštvom“

Obratio se vjernom narodu i naglasio da su na litijama usrdno odbranili vjerska prava Srpske pravoslavne crkve a time i ono što jesu.

„Vi braćo i sestre znate da ste utemeljeni u Svetosavskoj čistoj vjeri. Ponosimo se što govorimo najčistijim srpskim jezikom – Njegoševim. Što govorimo ovdje, i gdje god da smo. Ponosni smo što govorimo jezikom Stefana Ljubiše, Marka Miljanova, jer samo na srpskom jeziku možemo izraziti najbolje u nama, naravno poštujući sve druge narode“, kazao je poglavar SPC.

Zaključujući, patrijarh je rekao da je dužan da podrži vjerni narod da u svakoj prilici sa dostojanstvom ispoljavaju i svjedoče oko što jesu, identitet, i kao vjernici Srpske pravoslavne crkve očuvaju srpski jezik i srpski identitet.

„Srpski narod je u svim istorijskim iskušenjima blistao čojstvom i junaštvom. To je pravo, odgovornost, obaveza i dužnost. Istovremeno umom Hristovim, Njegovim srcem i dušom moramo znati da samo onda kad smo takvi svjesni sebe, kada poštujemo i priznamo sebe autentične, tada samo možemo prepoznati ispravno i bez predrasuda poštovati drugačije, pojedince i narode. To smo po zapovjesti Hristovoj i dužni i obavezni. Kada znamo ko smo i šta smo. Kada sa druge strane i njih prihvatamo što jesu, samo tada ispunjavamo zapovjesti Hristove“, rekao je patrijarh.

Samo kada volimo svoj narod, tada možemo voljeti j sve druge.

„Tada ispunjavamo zapovjest Božiju. Sve ono što želimo sebi, želimo i drugima. Kada se borimo za dobro bližnjih, ali i neprijatelje svoje. Samo kada se borimo za mir i dobro drugih, možemo se boriti i za naš mir i dobro“, kazao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je na kraju poručio da molitvama svetog Petra cetinjskog, svetog Vasilija ostroškog i molitvama svetog Spiridona da Bog podari međusobnu podršku, kako bi bili narod Božiji.

3 Comments
  1. Sibirski komentariše

    Dobro došli vaša Svetosti Patrijarhu srpski među svoj narod, u svoju Crnu Goru!

    AKSIOS 🙏☦️

  2. Todor komentariše

    Dobro došao u Crnu Goru !

  3. Ivi komentariše

    DIVNO, DIVNO… ❤️❤️❤️❤️🌹

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.