Aleksić: Srbi na popisu da se izjasne kao svoji preci; Više nema političkog pritiska!

1

„Moja poruka Srbima je da iskoriste svoje pravo da se deklarišu onako kako se osjećaju. Ovog puta neće biti političkog pritiska na njih, kao što je to bilo na svim prethodnim popisima gdje su bili uslovljeni poslom, društvenim položajem i raznim drugim vrstama pritisaka. Imali smo, sjetite se, nekoliko procenata neopredjeljenih, a to su uglavnom bili Srbi koji nisu smjeli da se izjasne kao Srbi, a nisu htjeli da se izjasne kao Crnogorci. Dakle, ovog puta imaju priliku da se izjasne onako kako žele, kako su se izjašnjavali njihovi preci, i kako se i sami osjećaju. Apelujem i na Srbe i na pripadnike svih drugih naroda, da iskoriste mogućnost prvog slobodnog popisa i da se izjasne u skladu sa svojim uvjerenjima i opredjeljenjima“, rekao je za portal IN4S dr Budimir Aleksić.

Na pitanje našeg portala koliko je značajna činjenica što će predstojeći popis biti prvi slobodni popis u Crnoj Gori, Aleksić smatra da je slobodno izjašnjavanje na popisu jkapitalno i krucijalno važno, odnosno da će svi građani, i kao pojedinci i kao pripadnici nacionalnih zajednica moći da se slobodno izjasne.

Zašto je popis stanovništva u Crnoj Gori važan?

Popis stanovništva u Crnoj Gori je važan, kao i u svakoj normalnoj državi, kako bi se stvorila jedna demografska slika, privredna i ostala kompletna slika društvenog života, na temelju čega se planira budućnost te države, kao i njen budući razvoj u narednih deset godina. Samo na temelju istinitih podataka koji se dobijaju na popisu planira se razvoj jednog društva i jedne države. Dakle, ovdje je već tri godine prekršen rok kada je trebalo da se održi popis što nije dobro i krajnje je vrijeme da se stekne uvid u pravo stanje, počevši od broja stanovnika, stanova i svega ostalog što je važno za jedno društvo. Ne treba posebno obrazlagati zbog čega je važan popis u svakoj državi, pa i u Crnoj Gori.

Zašto neki ne žele da se održi popis?!

Ti neki, su strukture bivše vlasti. Popis im neodgovara zbog toga što ne mogu da iskontrolišu taj proces, kao što su kontrolisali sve prethodne popise u proteklih trideset i nešto godina, od 1991. do danas. Svaki popis su oni kontrolisali i zbog toga su ti popisi u značajnoj mjeri bili falsifikovani

Nisu održavali realnu sliku Crne Gore, niti su davali istinite podatke, nego frizirane u skladu sa političkom ideologijom potrebama bivšeg režima Mila Đukanovića.

Dakle, njihov stav je jasan: Ukoliko mi ne možemo da kontrolišemo taj proces, onda ne želimo ni da se on održi. Mi smo za održavanje popisa, onda kad se, i ako se vratimo na vlast.

To je njihov jasan stav, jer im neodgovara istina i suočavanje sa činjenicama, a činjenice su, koje će popis pokazati, da li je Crna Gora pod njihovom vlašću ekonomski upropašćena, privredno devastirana, sa znatno manjim brojem stanovnika, nego što je to bilo na prethodnom popisu, jer su se stanovnici iseljavali koliko im je dobro bilo pod vlašću DPS-a i odlazili van. To su podaci koji neodgovaraju strukturama bivše vlasti i zato oni ne žele da popis bude održan.

Koliki je značaj i zbog čega pitanja poput etničke pripadnosti, maternjeg jezika i vjeroispovjesti?

Važno je zato što je Crna Gora višenacionalna država, i u takvim zemljama se odgovor na ta pitanja sprovodi da bi se na osnovu toga utvrđivala i odrđena nacionalna prava, posebno tamo gde imamo manjinske narode, kao što je to u Crnoj Gori. Na temelju broja pripadnika nacionalnih manjina, u značajnoj mjeri od njihove participacije i procenta u stanovništvu utvrđuju i njihova nacionalna prava. To je takođe opšte poznato i zbog toga su ta pitanja u svim višenacionalnim državama neophodna.

To je jedan od razloga zbog čega je bivša vlast protiv popisa – da se ne bi utvrdila nacionalna struktura, jer su oni na prethodnim popisu i to falsifikovali

Ovo je prvi slobodni popis u Crnoj Gori nakon Drugog svetskog rata i to je kapitalna činjenica. Pokazaće se koliko ima Srba, Crnogoraca, ali i nacionalnih manjina, jer je prethodna vlast vršila pritisak na pripadnike nacionalnih manjina da se nacionalno deklarišu kao Crnogorci i da kao svoj maternji jezik imenuju crnogorski, kao što je bio slučaj sa Romima, sa onima koji se nacionalno izjašnjavaju kao muslimani, a koji su svi po instrukcijama DPS-a kazali da im je maternji jezik crnogorski. Sada, kada je popis slobodan – ljudi će se slobodno izjašnjavati i biće drugačija struktura u odnosu na onu koju je pokazao bivši režim, održan u neslobodnim ulovima i značajno friziran od strane DPS-a preko zavoda za statistiku.

Takođe, koliko je ohrabrujuća mogućnost za srpski narod u Crnoj Gori da popisnica bude i na ćiriličnom pismu (pored latiničnog)?

To je elementarno građansko pravo. Svim narodima treba dati da se izjasne na formularu koji je na njihovom nacionalnom jeziku i pismu, i to odražava karakter građanske države.

Pošto se svi hvalimo da je ovo građanska država, naročito bivša vlast, koja u stvari je stvarala nacionalne negrađanske države, iako se deklarativno zalaže za građansku državu. Međutim, ona je u praksi radila sve suprotno i stvarala državu nacionalnih Crnogoraca

Ovog puta kao što rekoh, popis će biti slobodan, u promijenjenim okolnostima sa novom vlašću i vladom koja će preko MONSTATA da organizuje taj popis. Važno je ispoštovati i izaći u susret svim narodima da se formulari štampaju na njihovim maternjim jezicima. Dakle, i da budu na ćiriličnom pismu što je Ustavna kategorija, jer je po Ustavu izjednačeno ćirilično i latinično pismo, iako se to u praksi nije sprovodilo. Čak se prvo imenuje ćirilično pismo, pa se kaže da je u službenoj upotebi ćirilično i latinično pismo i da su ravnopravni.

1 Comment
  1. MiroslavKG komentariše

    Naši preci ovde su bili „Raja“ pod Turcima vjekovima. Tako se sigurno neću izjasniti!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.