Stradalo gotovo 2.000 Izraelaca i Palestinaca; Oko 300 hiljada vojnika stacionirano blizu Pojasa Gaze

0

Peti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Komisija Ujedinjenih nacija saopštila je da već postoje “jasni dokazi” o ratnim zločinima koje su tokom okršaja u Pojasu Gaze, kao i u Izraelu počinile obje sukobljene strane, uključujući ubijanje civila. Prema posljednjim podacima, gotovo 2.000 je izgubilo život u sukobima. Američki predsjednik Džozef Bajden saopštio je da SAD povećava vojnu pomoć Izraelu da bi se osnažio PVO sistem “Gvozdena kupola”. Stigao prvi avion sa američkom municijom. Dešavanja pretite na CdM-u.

 

08.24- Izrael uništio Hamasov sistem za otkrivanje aviona

Izraelske vazduhoplovne snage (IAF) tvrde da su uništile napredni sistem za detekciju koji je razvio palestinski Hamas, a koji je korišćen za otkrivanje aviona iznad pojasa Gaze.

IAF je na platformi X naveo da je Hamas godinama uspostavljao mrežu visokokvalitetnih kamera, skrivenih unutar solarnih grejača širom Pojasa Gaze, sa ciljem da identifikuje i prati avione.

“Juče, za nekoliko minuta, avioni su napali sve lokacije povezane sa ovom mrežom i lišili Hamas mogućnosti da napravi sliku širokog neba u pokušaju da napadne avione“, saopštio je IAF.

08:08-Gaza za nekoliko sati ostaje bez struje

Snabdijevanje Gaze električnom energijom “u potpunosti će prestati za nekoliko sati”, ograničavajući mogućnost pružanja osnovnih usluga, saopštila je jutros vlada enklave koju kontroliše Hamas.

“Sve osnovne usluge u Gazi zavise od električne energije i neće biti moguće da se djelimično pokrenu pomoću generatora zbog sprečavanja snabdijevanja gorivom kroz granični prelaz Rafa”, navedeno je u saopštenju.

08.00-Oko 300 hiljada vojnika stacionirano blizu Pojasa Gaze

Džonatan Konricus, portparol izraelske vojske, rekao je da je oko 300 hiljada vojnika stacionirano blizu Pojasa Gaze za rat s Hamasom.

“Ono što radimo u područjima blizu Pojasa Gaze je da smo rasporedili našu pješadiju, artiljerijske snage i mnoge druge vojnike iz rezerve, oko 300 hiljada u različitim brigadama i divizijama”, rekao je u videu objavljenom na X.

On je dodao da je vojska blizu Pojasa Gaze, spremajući se da izvrši misiju… koju im je dala izraelska vlada.

“A to je osigurati da Hamas, na ovom kraju ovog rata, neće imati nikakve vojne sposobnosti kojima bi mogao prijetiti ili ubijati izraelske civile”, rekao je Konricus, prenosi Al Džazira.

07.39- Unuk poznatog srpskog turističkog vodiča pronađen mrtav u Izraelu

Mor Koen, unuk Dušana Mihaleka, dugogodišnjeg urednika muzičkog programa radija Novi Sad i poznatog sprskog turističkog vodiča po Svetoj zemlji, pronađen je mrtav.

Foto: Facebook

“Nema više našeg Mora (24). Došli su iz armije i socijalne službe da nam kažu da je pronađeno njegovo tijelo. Nema više nade”, napisao je Dušan Mihalek na svom Fejsbuk profilu.

06.50 – Izraelski mediji: Pogođena kuća komandanta Hamasa, ubili njegove rođake

U izraelskim vazdušnim napadima na Gazu tokom noći je pogođena kuća rođaka vojnog komandanta palestinske grupe Hamas Muhameda Deifa, a poginula su njegova djeca i rođaci.

Pozivajući se na palestinske izvještaje, izraelski mediji navode da je pogođena kuća Deifovog oca, a da su među poginulima njegova djeca, brat, otac i drugi rođaci.

06.45 – IDF: Ubijeno 1.200 Izraelaca

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) saopštio je da je za četiri dana sukoba stradalo 1.200 Izraelaca, a da ih je 2.700 ranjeno.Time je broj stradalih skočio na gotovo 2.000 žrtava.

06.35 – Izraelska vojska saopštila da je prvi avion sa američkom municijom sletio u Izrael, kao i pomoć za PVO sisteme i drugu bezbjednosnu opremu za borbu protiv Hamasa, prenosi Rojters.

Američki nosač aviona USS ”Džerald R. Ford” stigao je u istočno Sredozemno more, prenosi Vašington post.

Ministar odbrane Izraela Joav Galan izjavio je da Izrael prelazi na “potpunu ofanzivu” na Pojas Gaze, pošto sukobi sa Hamasom traju četiri dana.

Iz UN su, međutim, upozorili da je potpuna opsade Gaze, koju je najavio Galan, zabranjena međunarodnim humanitarnim pravom.

Izraelske odbrambene snage (IDF), istovremeno, saopštile su da je njihov glavni prioritet eliminisati rukovodeće članove Hamasa i ističu da su tokom noći pogodile oko 200 ciljeva u Pojasu Gaze.

Američki predsjednik Džozef Bajden, koji je razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom o podršci SAD Izraelu, ocijenio je da je napad Hamasa “čisto zlo”, istakavši da Izrael ima dužnost da odgovori.

Hamas je potvrdio da je pokrenuo masovni raketni napad na izraelski grad Aškelon, desetak kilometara sjeverno od Gaze. Ponovio je, takođe, da sve dok se borbe ne završe, neće pregovarati sa Izraelom o oslobađanju zarobljenika.

U međuvremenu, iransko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je navode da je imalo direktnu ulogu u organizovanju Hamasovog napada na Izrael, ističući da su optužbe politički motivisane.

Za to vrijeme, Komisija Ujedinjenih nacija saopštila je da već postoje “jasni dokazi” o ratnim zločnima koje su tokom okršaja u Pojasu Gaze i u Izraelu počinile obje sukobljene strane, uključujući ubijanje civila.

Na obje strane raste broj poginulih i ranjenih. Više od 1.000 ljudi izgubilo je život na izraelskoj strani, dok iz Gaze kažu da je njihovih žrtava 900.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.