Bukti rat u Izraelu: Borbe još traju, Izraelci najavljuju najjače udarce Hamasu!

1

U Izraelu su nastavljeni masovni udari sa obje strane. Izraelske snage granatirale su grad Gazu i palestinsku teritoriju pod kontrolom Hamasa, dok su na udaru Hamasa bili južni i centralni djelovi Izraela. Izrael saopštava da je do sada poginulo najmanje 300 ljudi, a ranjeno više od 1.600. Palestinski zvaničnici, sa druge strane, navode da su poginula 232 Palestinca, a ranjeno 1.700 ljudi.  Za danas je sazvana hitna sjednica Savjeta bezbjednosti UN.

07.31 – Državljanin Srbije ranjen u Izraelu

Juče smo imali slučaj da je jedan naš državljanin ranjen u Izraelu, rekao je počasni konzul Srbije Aleksandar Nikolić.

Srećom, riječ je o lakšim povredama. Bili smo na vezi, bio je smješten u bolnicu i već je otpušten, rekao je Nikolić.

Sjutra će biti dodatnih letova “Air Serbia” za naše državljane, dodaje Nikolić.

07.20 – U sukobima izraelskih snaga i Hamasa stradalo više od 500 osoba

U napadima militantne palestinske grupe Hamas na Izrael stradalo je najmanje 300 osoba, dok je više od 1.500 povrijeđeno, saopštile su lokalne vlasti.

Sa druge strane, palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su u napadima izraelskih snaga na Pojas Gaze stradala 232 Palestinca, a ranjeno ih je skoro 1.700.

07.10 – Izraelska vojska gađa mete u Libanu

Izraelska vojska (IDF) saopštava da izvodi artiljerijske udare na mete u Libanu, nakon što je sa teritorije te zemlje u pravcu Izraela ispaljeno više minobacačkih granata.

Projektili su pali na prostor sporne Golanske visoravni, a trenutno nema informacija o povrijeđenima i o materijalnoj šteti, prenosi Times of Izrael.

“IDF će nastaviti da djeluje u svim regionima i u svakom trenutku kako bi se obezbijedila sigurnost izraelskih civila”, navodi se u saopštenju.

07.10 – Izraelska vojska izvodi udare na ciljeve Hamasa u Gazi

Izraelska vojska saopštava da njene snage izvode udare na ciljeve koji pripadaju Hamasu u Pojasu Gaze, ne iznoseći dalje detalje, prenosi Times of Izrael.

07.00 – U Izraelu su nastavljeni masovni udari sa obje strane. Izraelske snage granatirale su grad Gazu i palestinsku teritoriju pod kontrolom radikalnog Hamasa, dok su na udaru Hamasa bili južni i centralni djelovi Izraela.

U Izraelu je na snazi vanredno stanje nakon jučerašnjeg masovnog raketnog napada iz Pojasa Gaze i upada Palestinaca na teritoriju Izraela.

Na obje strane stotine mrtvih, hiljade ranjenih. Izrael navodi da je do sada poginulo najmanje 300 ljudi, a ranjeno više od 1.600.

Palestinski zvaničnici, sa druge strane, navode da su poginula 232 Palestinca, a ranjeno 1.700 ljudi.

Stanovništvo duž zelene linije razdvajanja uz Gazu – pozvano je da ostane u kućama.

Civilima na jugu i u centralnim djelovima Izraela naređeno da budu uz skloništa.

Svjetski lideri osuđuju napade Hamasa na Izrael, pozivaju na uzdržanost i izbjegavanje civilnih žrtava.

Za danas je sazvana hitna sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, koje traže trenutnu obustavu nasilja i zaštitu civila.

U pismu Savjetu bezbjednosti Izrael navodi da Hamas ima isključivu odgovornost za napad i da će snositi posljedice.

Palestinski predsjednik Abas je od francuskog predjsednika Makrona tražio da zaustavi izraelsku agresiju. Rusija i Turska pozivaju na uzdržanost.

1 Comment
  1. Sloboda komentariše

    Veoma je bitno da se sve stranke u CG jasno i nedvosmisleno izjasne da li osudjuju agresiju i terorizam Palestine na Izrael. Ovo stoga da bi se vidjelo ko su stranke koje dijele i bastine zapadne vrijednosti.
    BS glasno cuti. A u vladu CG ne bi trebalo dozvoliti da udje niko ko ne postuje zapadne principe i Hamas ne smatra teroristickom organizacijom.
    Srpske stranke treba uporno da traze da se sve partije izjasne po ovom pitanju.
    Srbi treba da traze usvajanje REZOLUCIJE u Skupstini o osudi agresije Palestine na Izrael

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.