Desetine hiljada na protestima protiv desnice u Minhenu

0

Desetine hiljada ljudi pridružilo se juče demonstracijama u Minhenu protiv ekstremno desno orijentisane stranke Alternative za Njemačku (AfD), prenosi Hina pozivajući se na DPA.

Šarlot Knoblauh (90), koja je preživjela holokaust i bivša je predsjednica Centralnog jevrejskog vijeća u Njemačkoj, upozorila je okupljene na sve veću snagu AfD-a, stranke čija je popularnost prošle godine porasla u anketama širom Njemačke.

Anketni rezultati

Policija je procijenila da je događaju u glavnom gradu Bavarske prisustvovalo približno 35.000 ljudi. Protesti se odvijaju samo nekoliko dana prije održavanja izbora u toj saveznoj državi, navode agencije.

Nedavne ankete upućuju na to da je AfD na dobrom putu da na glasanju u nedjelju osvoji mjesta u bavarskom pokrajinskom parlamentu.

Knoblauh smatra da, ako po anketama svaki sedmi birač u Bavarskoj u nedjelju želi da glasa za neku ekstremno desno orijentisanu stranku, tada to više ne predstavlja puki lapsus političkog establišmenta.

“Svima mora biti jasno: ono što nam se danas lagano oklizne, sjutra može pokopati našu demokratiju”, upozorila je.

Demokratija na ispitu

Šarlot Knoblauh je preživjela holokaust zahvaljujući ljudima koji su je skrivali na jednoj farmi u Bavarskoj. Kazala je da je povjerenje u demokratsku kulturu stekla decenijama nakon završetka Drugog svjetskog rata.

“Danas je demokratija u Njemačkoj na ispitu i nadam se da će se i ovoga puta pokazati da su optimisti u pravu”, upozorila je ova 90-godišnjakinja dodavši da su “u suprotnom, pred nama vrlo teška vremena za manjine poput jevrejske zajednice, ali i za stanovništvo u cjelini.

“Budu li ekstremisti odlučivali o politici, Njemačka će postati drugačija država: manje slobodna, nesigurnija i siromašnija.”

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.