Vučević: Situacija na KIM uznemiruća, život za naš narod neodrživ

52

Ministar odbrane Miloš Vučević gostovao je na TV Prvoj. Tom prilikom ministar je govorio je o incidentima na KiM, hapšenju Radoičića i ostalim pitanjima u vezi sa aktuelnom situacijom na KiM.

-Okupacija sjevera KiM, traje ne samo od 24. septembra već od dolaska Aljbina Kurtija po drugi put na čelo Vlade u Prištini. Odnosno od 2021. godine, to je njegova politička agenda. On ne odustaje od svog krajnjeg cilja, da Srba ne bude na KiM – rekao je Vučević i dodao:

-Od dolaska Aljbina na vlast, bilo je desetina, stotina incidenata. Govorim o šest upucavanja Srba u 2023. godini, pri tome najmlađi Srbin koji je upucan imao je 11 godina – Stefan Stojanović na Badnji dan. Isti taj dan KFOR je odbio zahtjev Republike Srbije da u skladu sa rezolucijom 12/44 se vrati do 999 vojnika i policajaca na KiM.

Vučević: Mislim da se pritisak na KiM ne smiruje, nego da se stišao

-Plaši me da atmosfera na sjeveru KiM, takva je da je nemoguć život za Srbe. To nije dramatizacija, to se zaista dešava. Mjesecima unazad, dopremanje robe i ljekova na KiM iz centralne Srbije nije moguće.

– Ja sam bio svjedok, odnosno prisustvovao sam razgovorima predsjednika Republike i Vojnog vrha sa Srbima sa KiM u novembru prošle godine. Tada je bila kriza oko barikada. Razgovor u Raški je trajao preko četiri sata. Tada se vidjelo da se povjerenje gubi. Povjerenje u smislu, kao garantir međunarodne zajednice da će sve biti ispunjeno. Vjerovali smo da je to put da izbjegnemo opasnost, da Srbi budu meta- riječi su Vučevića.

Međunarodna zajednica ćuti, preko 11 odsto Srba iseljeno od dolaska Kurtija

Nažalost oni koji daju garancije, i oni koji vas uvjeravaju da žele mir i kompromis, posle dogovora to i zaborave. Već sjutra se mijenja plan. Međunarodna zajednica ćuti, preko 11 odsto Srba je iseljeno od dolaska Kurtija na vlast. Plaši me da će taj trend da se nastavi. Divim se Srbima koji ostaju na KiM, sve ove godine.

Vučević je rekao da ga posebno iritira, kada neko iz centralne Srbije, učestvuje u tom etiketiranju i žigosanju Srba da su organizovana kriminalna grupa.

Nešto se dešava. Mi ćemo u narednim danima vidjeti i šta

-Mi smo od decembra 2022. godine, kada smo imali krizu sa barikadama, kada smo što je i predsjednik Vučić rekao prevareni kao država, ali i narod na KiM imali nešto više od 14.000 pripadnika vojske Srbije i specijalnih jedinica MUP-a u tom potezu. Sada kada se desilo ovo u Banjskoj, imali 8.350 pripadnika. Danas imamo ispod 4.500 pripadnika. Mi ništa nenagomilavamo, kako govore. Naravno da pratimo što se dešava, pa to je potencijalna opasnost po državu.

Taj narativ da je Srbija obučavala neku grupu i naoružavala, je zbir gluposti sa ciljem da se diskredituje Srbija

-Vidjeli smo navodno zaplenjeno oružje od strane kosovske policije od Srba. Mi ne znamo da li je to uopšte bilo kod te grupe Sbra, to je kosovska policija. Čudno je da neko kreće u napad, a da se oružje nalazi u rinfuznom stanju i u kantama- rekao je Vučević i dodao:

– Vidjeli smo i njihovo naoružanje, koje se može pronaći na svuda na teritoriji Jugoslavije. Te puške su proizvedene u SOP u Srbiji, ostaje da se vidi kako su ih kupili i nabavili. Kurti kaže da smo obučavali Srbe i naoružavali, jer je naoružanj iz Srbije pa da li smo po ovome onda i kosovske Albance obučavali?

-Što se tiče Radojičića, Srbija je država koja ima institucije i pravni poredak. Naše tužilaštvo je moralo da reaguje. Milan Radojičić je i sam u prisustvu advokata rekao da je bio 24. septembra na KiM. Spram toga je država i pokrenula postupak. Iza Milana Radojičića, kao i za svakog građanina postoji rezolucija nevinosti. Ne radi se to da bi se Srbija bilo kome dodvorila, nego da bi bili pravna država. To radi ozbiljna država.

(pink.rs)

52 Comments
  1. Fafa komentariše

    Nas narod na KiM će se boriti i nikada se neće predati.

  2. Miha komentariše

    Predaha nije opcija, a borice se Srbi i nadam se da će u istoj borbi opstati.

  3. Ogi komentariše

    Nikada se Drbin predati nece niti će snage ponestati za borbu .

  4. Petar komentariše

    Ministar odbrane, Miloš Vučević, ističe da okupacija severa KiM traje od dolaska Aljbina Kurtija, izražava zabrinutost za život Srba na KiM i problem dopremanja robe i lekova iz centralne Srbije.

  5. Pera komentariše

    Njegove reči o tragičnim događajima, upucavanjima Srba i smanjenju prisustva vojske ukazuju na ozbiljnost situacije na terenu.

  6. Peca komentariše

    Vučević kritikuje međunarodnu zajednicu za ćutanje i upozorava na iseljavanje Srba od dolaska Kurtija, stvarajući sliku teške situacije i nepouzdive perspektive za tamošnje Srbe.

  7. Jelena komentariše

    Izražava divljenje prema Srbima koji ostaju na KiM, čime dodatno naglašava težinu njihove situacije.

  8. Jeca komentariše

    Ministar deluje zabrinuto zbog smanjenja broja pripadnika vojske na KiM, što vidi kao potencijalnu opasnost.

  9. Pavle komentariše

    Vučević osporava tvrdnje o obučavanju i naoružavanju Srba, ističući nelogičnosti u navodima kosovske policije.

  10. Nikola komentariše

    Komentariše i slučaj Radojičića, naglašavajući princip vladavine prava i rezoluciju nevinosti koja važi za svakog građanina.

  11. Zoran komentariše

    Njegove reči sugerišu na spremnost Srbije da se suoči sa situacijom na KiM i brani svoje građane.

  12. Zoki komentariše

    Kritika kosovskih optužbi o obučavanju Srba ima za cilj osporiti njihovu argumentaciju i diskreditovati optužbe.

  13. Sanja komentariše

    Vučevićeva izjava o ozbiljnosti situacije ukazuje na potrebu za hitnim rešenjem problema na KiM i zaštitu interesa srpskog stanovništva.

  14. Igor komentariše

    Ministar Vučević izražava zabrinutost zbog uznemirujuće situacije na KiM, nazivajući je „nemogućim“ za srpski narod.

  15. Sanela komentariše

    Ukazuje na dugotrajnu okupaciju sjevera KiM i ističe da politička agenda Aljbina Kurtija ne odustaje od istrebljenja Srba na KiM.

  16. Lazar komentariše

    Navodi brojne incidente i poteškoće koje Srbi susreću na KiM, uključujući i upucavanje građana, te otežan pristup robi i lijekovima.

  17. Dragan komentariše

    Izražava sumnju u međunarodne garancije za sigurnost Srba na KiM, posebno nakon izgubljenog povjerenja u pregovore.

  18. Dragana komentariše

    Vučević upozorava na iritantne etikete koje pojedinci iz centralne Srbije stavljaju na Srbe na KiM, tvrdeći da su kriminalne grupe.

  19. Dušan komentariše

    Prikazuje smanjenje broja pripadnika vojske i specijalnih jedinica na KiM, ističući potrebu za pažljivim praćenjem situacije.

  20. Ljubicica komentariše

    Vucicu podrska, narod prepoznaje borbu za bolje sutra!

  21. Danijela komentariše

    Odbacuje navode o obučavanju i naoružavanju Srba s KiM, postavljajući pitanje o stvarnom porijeklu pronađenog oružja.

  22. Darinka komentariše

    Brani postupanje države u slučaju hapšenja Milana Radojičića, naglašavajući princip vladavine prava i rezoluciju nevinosti za svakog građanina.

  23. Tijana komentariše

    Situacija je strasno teska i zategnuta i Srbi vise ne mogu da izdrze takav zivot na KIM.

  24. Dijana komentariše

    Ukazuje na opasnost od potencijalnih konflikata na KiM i ističe potrebu za ozbiljnim pristupom u zaštiti srpskih interesa.

  25. Mira komentariše

    Postavlja pitanje o istinitosti tvrdnji kosovskih vlasti i poziva na odgovornost i transparentnost u rješavanju kriznih situacija.

  26. Ana komentariše

    Ministar odbrane, Miloš Vučević, izražava zabrinutost zbog situacije na KiM, navodeći da je život za Srbe postao neodrživ.

  27. Nenad komentariše

    Vučević tvrdi da okupacija sjevera KiM traje od dolaska Aljbina Kurtija na vlast, s brojnim incidentima, a napominje i problem dopremanja robe i ljekova na KiM iz centralne Srbije.

  28. Anica komentariše

    Izjava o šest upucavanja Srba u 2023. godini ukazuje na ozbiljnost situacije i nedostatak bezbjednosti za srpski narod.

  29. Anita komentariše

    Ministar ističe gubitak povjerenja na sjeveru KiM, s posebnim naglaskom na krizu oko barikada i nerealizovane garancije međunarodne zajednice.

  30. Levi komentariše

    Njegove izjave o iseljavanju Srba od dolaska Kurtija i strahu od nastavka tog trenda ukazuju na humanitarnu krizu i teške uslove života.

  31. Stefan komentariše

    Vučević se distancira od etiketiranja Srba kao organizovane kriminalne grupe i kritikuje one iz centralne Srbije koji podržavaju takve optužbe.

  32. Filip komentariše

    Njegove riječi o smanjenju broja pripadnika vojske na KiM i zabrinutosti za državnu sigurnost ukazuju na ozbiljne izazove pred kojima se Srbija nalazi.

  33. milojko komentariše

    situacija i život naših ljudi na KiM nije ni malo naivan

  34. Dunja komentariše

    Ministar osporava navode o navodnom oružju srpske grupe na KiM, sugerirajući na moguću manipulaciju informacijama od strane kosovske policije.

  35. Elvira komentariše

    Vučević potencira da je Srbija pravna država i ističe pokretanje postupka protiv Milana Radojičića, naglašavajući princip rezolucije nevinosti za svakog građanina.

  36. Mikica komentariše

    Predsednik Vucic je odlucan u odbrani srpskih nacionalnih intersa

  37. Magda komentariše

    Njegove riječi o ozbiljnosti situacije, ljudskim pravima i potrebi poštovanja međunarodnog prava ukazuju na nužnost dijaloga i rješavanja krize na KiM.

  38. roki2 komentariše

    Srbija će čvrsto stati uz nas narod na KiM

  39. Helena komentariše

    Ministar Vučević naglašava ozbiljnost situacije na KiM i izražava zabrinutost za život Srba u toj regiji.

  40. Lalica komentariše

    Vučević tvrdi da okupacija sjevera KiM traje od dolaska Kurtija na vlast, s fokusom na incidente i napade na Srbe.

  41. Mara komentariše

    Pad povjerenja u međunarodne garancije za mir i kompromis između Srbije i Kosova izražava potrebu za novim pristupom dijalogu.

  42. Makarenko komentariše

    Priština ni u jednom trenutku nije ni pomišljala da ispuni ono što je dogovoreno i potpisano.

  43. Marija komentariše

    Nizak broj pripadnika vojske Srbije na KiM postavlja pitanje bezbjednosti i potrebu za pažljivim praćenjem situacije.

  44. Magdalena komentariše

    Vučević se suprotstavlja optužbama da su Srbi na KiM organizovana kriminalna grupa, izražavajući divljenje prema onima koji ostaju u toj regiji.

  45. Miomir komentariše

    Ministar odbacuje tvrdnje o obučavanju i naoružavanju Srba od strane Srbije, ocjenjujući ih kao besmislene.

  46. Miki komentariše

    Komentar o smanjenju broja pripadnika vojske Srbije ukazuje na dinamiku dešavanja i potencijalnu opasnost po državu.

  47. Biljana komentariše

    Vučević ističe pravnu odgovornost u vezi s optužbama protiv Milana Radojičića, naglašavajući važnost pravne države.

  48. Mina komentariše

    Rasvjetljavanje navodnog naoružanja od strane kosovske policije postavlja pitanje vjerodostojnosti i političkih namjera.

  49. Tibor komentariše

    Kroz izjave, ministar odbrane Srbije šalje snažnu poruku o ozbiljnosti situacije na KiM i potrebi za pažljivim i odgovornim pristupom.

  50. milenica komentariše

    Predsednik Vucic ce uciniti sve da zastiti nas narod na KiM

  51. Mimika komentariše

    Situacija na KiM izaziva zabrinutost, a ministar Vučević ističe da je život za Srbe postao neodrživ.

  52. nikoletina komentariše

    Naši Srbi na KiM, trpe veliki pritisak

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.