Lukašenko: EU sankcijama vodi nesamostalnu politiku konfrontacije

0

Evropska unija vodi nesamostalnu politiku konfrontacije prema mnogim država, koristeći sankcije i mjere političkog pritiska koje su suprotne međunarodnom pravu, izjavio je predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Naime, Lukašenko je čestitao narodu Njemačke Dan jedinstva, istakavši da je ujedinjenje te zemlje 1990. godine postalo moguće zahvaljujući atmosferi povjerenja i konstruktivnoj saradnji između zemalja.

„Prelazak sa konfrontacije na dijalog je tada zahtijevao od svih strana da donesu hrabre, strateške odluke. Nažalost, Evropska unija sada vodi nezavisnu politiku konfrontacije protiv niza suverenih država. Jedini instrument Brisela su jednostrane mjere ekonomskog i političkog pritiska, što je u direktnoj suprotnosti sa međunarodnim pravom“, kazao je Lukašenko.

Kako je naglasio, podrška zvaničnog Berlina takvom kursu je štetna i apsolutno ne odgovara težnjama dva naroda, izazivajući duboko razočarenje i opravdano odbacivanje u Bjelorusiji, posebno imajući u vidu strašne događaje i brojne žrtve na bjeloruskom tlu tokom Drugog svjetskog rata.

„100 godina nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa, Bjelorusija je, kao i do sada, spremna da razvija saradnju sa Njemačkom na principima jednakosti i uzajamnog poštovanja. To će takođe pomoći u jačanju regionalne bezbjednosti i stabilnosti“, naglasio je.

Odnosi između Belorusije i zapadnih zemalja naglo su se pogoršali od predsjedničkih izbora 2020. godine. Zapadne zemlje su postepeno uvodile sankcije protiv bjeloruskih zvaničnika, preduzeća i industrije.
Nova etapa u proširenju zapadnih sankcija Bjelorusiji nastupila je zbog podrške Minska Specijalnoj vojnoj operaciji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.