Danilović: Kakav bih ja to „velikosrbin“ bio kada bih sprječavao rad fakulteta na kojemu se cijeli predavački kadar kiti akademskim zvanjima stečenim na prostoru Stare Srbije u Novom Pazaru?

0

Juče su Vijesti objavile tekst o FCJK (Fakultet za crnogorski jezik i književnost) u kojemu su prilično detaljno istražile trajanje ove ustanove. Jedna od činjenica je posebno interesantna: akademske titule cijelog predavačkog kadra na pomenutom fakultetu stečene su na Univerzitetu u Novom Pazaru, saopštio je Goran Danilović, predsjednik Ujedinjene Crne Gore.

U nastavku prenosimo Danilovićev osvrt u cijelosti:

„Zašto objavljujem i crticu o ovom slučaju?

U nekoj vrsti odgovora redakciji Vijesti, gospoda sa FCJK označila su me kao nekoga ko je „angažovan“ da spriječi dalji rad njihovog fakulteta. Pričastili su me i zvanjem „velikosrbina“!

Uz sve to saopštili su da je tekst pisan da pomogne Abazoviću i meni?

Ukratko, da odgovorim; kakav bih ja to „velikosrbin“ bio kada bih sprječavao rad fakulteta na kojemu se cijeli predavački kadar kiti akademskim zvanjima stečenim na prostoru Stare Srbije u Novom Pazaru? Mogu samo nositi žal što taj fakultet nije smješten u Pazaru kada su profesori, bez izuzetka, već okićeni pazarskim titulama.

Smatram da bi za srpstvo, a posebno za „velikosrbe“ bila neprocjenjiva šteta da se FCJK onemogući rad i pregalaštvo, jer da su i mene pitali svojevremeno, ja bih udario kamen temeljac toj visokoškolskoj ustanovi. Treba da postoji sve dok mu vlade predlažu i izdvajaju veliki novac, a Abazovićeva je izdvojila najviše od postanka, jer da ga nema, mi bismo morali razriješiti „velikosrpsku“ kesu.

Doduše, ne bih se usudio da ga instališem na Cetinju, ali bih ga izvjesno otvorio, recimo, u Boljarima, imajući u vidu i trasu budućeg auto-puta koji će povezati Srbiju i Crnu Goru. Potom bih sebi i čestitao na takvoj odluci, jer bi mobilnost studenata i posebno profesora bila očigledna i trajno zagarantovana, a mobilnost je, inače, preduslov savremenih studijskih procesa. Usput, tu je i internacionalizacija kao ključni izazov posla kojim se ja bavim.

Dakle, bez obzira što na pomenutom fakultetu još uvijek nijesu naučili ni razliku između akreditacije i reakreditacije, bez obzira što se fakultetom bave fakultativno – a mnome srdačno i predano; bez obzira što su saradnju između dvije stare srpske države, Zete i Raške, podigli na akademski nivo, moraju biti svjesni da moje velikosrpske simpatije prestaju u trenutku kada započnemo agencijski posao sa ustanovama visokog obrazovanja, a od ekspertskih komisija tražimo apsolutnu profesionalnost i poštovanje domaćih i evropskih standarda.

Jedino što mogu da obećam je da ekspertska komisija neće biti iz novopazarske ustanove bez obzira na moje velikosrpske emocije“, objavio je Danilović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.