Tužilački savjet traži detalje o predmetima „policijske torture“

0

Tužilački savjet je na sjednici donio zaključak da se zatraži informacija o broju predmeta i radnjama preduzetim u predmetima formiranim povodom policijske torture.

– Na XVIII sjednici, kojom je predsjedavao zamjenik predsjednice Tužilačkog savjeta Nikola Samardžić, Tužilački savjet je između ostalog, otvorio koverte sa imenima kandidata prijavljenih na javni oglas TSO broj 4/2023, za izbor 7 državnih tužilaca u osnivnim državnim tužilaštvima na nivou Crne Gore, radi utvrđivanja njihovog identiteta – navodi se u saopštenju na sajtu Tužilačkog savjeta.

Savjet je nakon razmatranja utvrdio Listu kategorija registraturske građe Tužilačkog savjeta.

– Takođe, razmotren je predlog o nedostajućim budžetskim sredstvima za 2023. godinu, koji predlog je sačinila Komisija za pitanja budžeta po zahtjevima državnih tužilaštava, koji predlog će biti dostavljen Ministarstvu finansija na upoznavanje i dalje postupanje, kako se ne bi ugrozilo funkcionisanje državnih tužilaštva i isplata zarada do kraja budžetske godine. S tim u vezi, navedeni predlog se odnosi na dodatna sredstva u ukupnom iznosu od 348.000€, koja sredstva je potrebno obezbijediti kroz eventualni rebalans budžeta za 2023.godinu ili obezbjeđivanje navedenog iznosa iz budžetske rezerve – navode iz TS.

Na sjednici je razmotreno devet pritužbi na rad državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tižilaštava u pogledu zakonitosti rada, od kojih je 7 ocijenjeno kao neosnovane, 1 pritužba je ocijenjena kao osnovana, dok je jedna pritužba nakon razmatranja vraćena Komisiji za pritužbe na rad državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštva u pogledu zakonitosti rada, radi sačinjavanja konačnog predloga mišljenja.

Savjet je donio zaključak da se od Vlade CG, Ministarstva pravde, Uprave za katastar i državnu imovinu, Vrhovnog državnog tužilaštva i Specijalnog državnog tužilaštva, zatraži cjelovita informacija (odluka Vlade CG i drugo), o preseljenju SDT i SPO u staru zgradu Vlade CG, sa kopijom pisane komunikacije između Vlade CG/Ministarstva pravde/ Uprave za katastar i državnu imovinu/VDT i SDT, u vezi sa ovim pitanjem, kao i zapisnika sa radnih grupa za rješavanje ovog pitanja, ako su takve formirane.

– Takođe, donijet je zaključak da se zatraži informacija o broju predmeta i radnjama preduzetim u predmetima formiranim povodom policijske torture, koje je Specijalno državno tužilaštvo dostavilo na nadležnost tokom aprila, maja, juna i jula mjeseca tekuće godine, Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju i Osnovom državnom tužilaštvu u Podgorici, povodom krivičnih đela zlostavljanje, mučenje i otmica – zaključuje se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.