Putin: Ruska Federacija i zemlje Latinske Amerike tradicionalno imaju iste poglede na međunarodne odnose i teže multipolarnom svjetskom poretku

0

Ruska Federacija i zemlje Latinske Amerike tradicionalno imaju iste poglede na međunarodne odnose i teže multipolarnom svjetskom poretku, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na međunarodnoj parlamentarnoj konferenciji „Rusija – Latinska Amerika“.

Putin je naglasio da Rusija iskreno želi sa zemljama Latinske Amerike da razvijaju i brane svoju nezavisnost, kao i da će Latinska Amerika igrati jednu od vodećih uloga u svjetskoj politici.

„Rusija i države Latinske Amerike tradicionalno imaju mnogo zajedničkog u svojim stavovima o međunarodnim pitanjima. Latinoamerikanci su uvijek težili nezavisnosti, a istorija vašeg kontinenta je puna takvih najupečatljivijih primjera. I sada te zemlje pokazuju obrazac uspjeha progresivnog formiranja multipolarnog sistema međunarodnih odnosa zasnovanog na jednakosti, pravdi, poštovanju međunarodnog prava i legitimnih interesa“, kazao je Putin.

Kako je istakao, u takvoj novoj policentričnoj arhitekturi, države Latinske Amerike sa svojim ogromnim ekonomskim potencijalom i ljudskim resursima i željom da vode suverenu nezavisnu spoljnu politiku imaće jednu od vodećih uloga u svijetu, i da u to nema sumnje.

Ruski predsjednik je istakao da se Ruska Federacija zalaže za to da Latinska Amerika bude jaka, nezavisna i uspješna i da je spremna da sa njom gradi interakciju.

„Odnosi Rusije i zemalja Latinske Amerike su prijateljski, konstruktivni i ravnopravni“, poručio je ruski predsjednik.

(rt balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.