ŠTA TO KUVA PES, HOĆE LI DRITAN NA MALA VRATA U 44. VLADU?

1

Piše: Perica Đaković

Mnogi se ovih dana pitaju šta se to kuva u PES-ovom političkom loncu u želji da se dođe do 41 poslanika potrebnog za izglasavanje nove 44. vlade.

Da li je Mickey glavni kuvar, ili je i on samo mali od kužine, a čorbu (vladu) nam sprema ipak neko drugi? I dok se politički lonac lagano krčka neke stvari, kako to obično biva, čas iskoče na površinu lonca, a očas padnu na dno.

Ono što je trenutno iskočilo na vrh interesovanja jeste pitanje da li će na mala vrata 44. vlade ipak ući Dritan Abazović i njegova URA. Svi dobro znamo stav političkog vrha PES-a i kandidata za mandatara gospodina Spajića koji je izrekao još u izbornoj noći, a to je da su vrata nove vlade zatvorena ne samo za DPS već i za URU.

Ali kako se sve menja, a prije svega spoljno mišljenje (ko je rekao da nam vladu sastavljaju ambasade), tako se glasno ne samo govorka, da se PES-u savjetuje da zamjenu svojih neposlušnih poslanika i podršku potraži prije svega u 4 URI-na poslanika prije nego kod 21 DPS-ovog poslanika, naravno, ako se uopšte može birati. Izgleda da put Dritana u Njujork nije bio uzaludan, a vidimo to i po posljednjoj podršci koja premijeru u tehničkom mandatatu i bezbjedonosnom sektoru stiže od druge familije.

To i dalje govori da Spajić i uski krug oko njega nije za predlog svog potpredsjednika, odnosno predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, da podršku vladi da i 13 poslanika ZBCG. Ovo se potkrepljuje činjenicom da je Izvršni odbor PES-a, koji kontroliše Spajić, najavio pokretanje procedure izbacivanja neposlušnih poslanica Ćinćur i Pejović, koje ne samo da su protiv predloga za ovakvu vladu već i protiv davanja glasa predsjedniku Demokrata, Bečiću, za predsjednika Skupštine Crne Gore.

Pošto je jasno da pomenute poslanice imaju pravo na svoje mandate, PES-u do broja 41 su potrebne zamjene.

Da li će 4 poslanika URE biti dovoljna ili će još neko nedostajati (neizvjesno je kom će se carstvu privoljeti Joković i njegov SNP pa i doktor Pavićević i njegov CIVIS), a to znači da će se podrška morati potražiti u nekom drugom poslaničkom bunaru, ostaje da se vidi?

U svakom slučaju, crnogorski politički lonac i dalje se krčka.

1 Comment
  1. Q komentariše

    IZBORE ODMAH !OVAJ LUDI MILOJKO ĆE UNISTITI CRNU GORU DO BOŽIĆA.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.