Fidelity consulting razbio program „Evropa sad 2“: OBAVEZNO PROČITAJTE! (5. dio)

4

Piše: Fidelity consulting

Nastavljamo maraton poređenja programa ES1 i ES2, malo se zagrijavamo u prvim kilometrima kroz istezanje moždanih vijuga.

ES 2: LINEARNO OPOREZIVANJE PLATA

Program Evropa sad 2, za razliku od programa Evropa sad 1, u sebi sadrži nepravednu poresku politiku u domenu povećanja zarada koje su veće od 560 evra.

Dozvolite da pojasnimo: prema programu Evropa sad 2, svako ko ima platu veću od 560 evra, imaće uvećanje od oko 24,5%, bez obzira na visinu plate.

Naime, što je inicijalna plata veća, veće je i njeno povećanje, jer je procenat povećanja isti za sve.

Da olakšamo – Evropa sad 2 predviđa isto (linearno) procentualno povećanje za nekoga ko prima 560 evra i nekoga ko prima 10.000 evra, što znači da favorizuje one sa većim primanjima, koji mnogo lakše mogu da prebrode teret krize.

ES 1: PROGRESIVNO OPOREZIVANJE PLATA

Podsjetimo, za razliku od linearnog povećanja plata, program Evropa sad 1 je predviđao pravednije povećanje zarada kroz uvođenje modela progresivnog oporezivanja.

Pogledajte sliku iz programa Evropa sad 1: što je bila veća plata, povećanje u evrima je bilo manje zbog progresivnog modela oporezivanja.

Citiramo program Evropa sad 1: “… dok se uvođenjem progresivnog oporezivanja dohotka vrši redistribucija dohotka sa onih sa višim na one sa nižim primanjima”.

Citiramo još jednom program Evropa sad 1: “Set predloženih mjera, prvenstveno u dijelu poreske politike je sljedeći … uvodjenje progresivnog oporezivanja kao efikasnijeg modela oporezivanja”.

Citiramo poslednji put program Evropa sad 1: “Predloženom reformom, poresko opterećenje na rad u Crnoj Gori, smanjuje se sa sadašnjih 39%, za sve nivoe dohotka, na 20,4% za nivo nove minimalne zarade (450€), a zatim se progresivno povećava sa rastom zarada do nivoa od 31,3% za nivo neto zarade od 2.000€ i nadalje u zavisnosti od nivoa zarade.”

ZAKLJUČAK I POZIV

Dakle, po programu Evropa sad 2, očigledno se vrši anuliranje progresivnog, pravednijeg modela oporezivanja (za plate veće od 560 evra) koje je uvedeno po programu Evropa sad 1.

Zbog čega se program Evropa sad 2, za razliku od programa Evropa sad 1, ne zasniva na pravednijoj poreskoj politici kroz progresivno oporezivanje plata većih od 560 evra, samo je jedno od pitanja na koje kreatori programa ES2 trebaju dati odgovore.

Kao što rekosmo na početku – počeli smo marathon zvani poređenje programa Evropa sad 1 i Evropa sad 2.

Još jednom pozivamo autore programa Evropa sad 2 da nam se javno pridruže, bilo kad i bilo đe, te nam pruže uvid u ukupnu logiku programa Evropa sad 2.

Mi ih čekamo smo prespremni i progresivno zapeti ka’ haubica!

4 Comments
  1. aleksa komentariše

    Razbili ne razbili program će zaživjeti a sa tim DPS i DF će biti na margini jer će te partije glasati mali broj ograničenih sa jedne strane CG „patrijota“ (fašista) a sa druge strane ljudi opterećenih srkvenim kalendarom a da pritom ne idu u crkvu.

    1. Vakat komentariše

      Raspadate se druže, već postoje najmanje 3 frakcije u Evropi Sad. Kakav program, o čemu ti pričaš? O pozajmljivanju milijardu evra pod nenormalnim kamatama i rasprodaji EPCG i svega što je još ostalo, a da nije potpuno opljačkano od strane Milovog režima? E pa malo ste se zajebali DPESovci. Pazi mu priče, hahahaha… Čime se bodeš ti legendo?

      1. aleksa komentariše

        Majstore, nemoj da slušaš Meda i milana. Nama milijarda i 150 miliona trebaju da bi zatvorili stare kredite u naredne 3 godine. Ko god bio na vlasti to će morati da uradi.

  2. Q komentariše

    Mojoj pokojnoj babi nije bio potreban Fidelity ili kako već,znala je zbrajat i oduzimat do deset sto Ludi Milojko ne zna.Tako da bi i moja baba znala da je ES 2 glupost.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.