Blinken pozvao Prištinu i Beograd na uzdržanost

1

Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju koordinisane nasilne napade na tzv. kosovsku policiju kod manastira Banjska 24. septembra i izražavaju duboko saučešće porodici narednika policije koji je ubijen na dužnosti, navodi se u današnjem saopštenju američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

„Počinioci ovog zločina moraju odgovarati putem transparentnog istražnog procesa. Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se uzdrže od bilo kakvih radnji ili retorike koje bi mogle dodatno da podstaknu tenzije i da odmah rade u koordinaciji sa međunarodnim partnerima na deeskalaciji situacije, obezbeđivanju bezbjednosti i vladavine prava i povratku u okvire dijaloga posredstvom EU“, poručio je Blinken.

Prema njegovim rečima, „kosovska policija ima punu odgovornost za sprovođenje vladavine prava u Republici Kosovo“, a SAD „prepoznaju i poštuju ulogu kosovske policije koja prva reaguje u vanrednim i kriznim situacijama“.

„Sjedinjene Države cijene blisku koordinaciju kosovske policije sa misijom EU za vladavinu prava na Kosovu i sa snagama NATO na KiM, posebno u obezbjeđivanju bezbjednosti civila na licu mjesta. Nastavićemo da pratimo situaciju i koordiniramo se sa svima koji učestvuju u tom procesu“, poručio je Blinken, saopštio je Stejt department.

1 Comment
  1. Milan komentariše

    Koje je smece ovaj Blinken. Dosao vam je kraj teroristi planrte,a tek siptarima. Igrace se produzeci ,ne zaboravite

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.