Vučević: Snažna vojska je garant mira, slobode i nezavisnosti!

17

Svi u svijetu se naoružavaju, sukob u Ukrajini je pokazao koliko je opasno i naivno zanemariti sopstvene odbrambene kapacitete, pa čak i kada je riječ o članicama kolektivnih vojnih saveza. Svako bi morao da razmisli u kakvom stanju su mu odbrambena industrija, zalihe, šta je održavano u resurs, a najvažnije za svaku vojsku je pitanje ljudskih potencijala i kadrovske popunjenosti, izjavio je ministar odbrane Miloš Vučević u intervjuu za  „Politiku“.

On je rekao da je snažna vojska garant mira, slobode i nezavisnosti i istakao da u našem okruženju po ulaganju u odbrambeni sistem prednjače Mađarska, Rumunija i Grčka, koje imaju ogromne budžete, da se Bugarska budi, da i Hrvatska ozbiljno ulaže u oružane snage, ali da ni Srbija ne zaostaje i da „radimo na pravi, valjan način“.

U Beogradu sjutra počinje sajam, naoružanja i vojne opreme „Partner 2023“, a ministar kaže da će to biti „mini-samit“ na kojem će se predstaviti više od 150 izlagača iz više desetina zemalja.

„Predstaviće se i naše privatne kompanije, ali i inostrani izlagači, kojih će biti još više nego prije dvije godine. Predstavićemo paletu od 27 novih proizvoda, na ponos države Srbije i naše namenske industrije. Razvili smo novu „noru“ s poboljšanim performansama, kao i hibridni artiljerijsko-raketni protivavionski sistem, guseničar, što do sada nismo imali. Posebno u oblasti bespilotnih, odnosno besposadnih letelica, gdje ćemo predstaviti domaće izviđačke i dronove-kamikaze„, rekao je Vučević.

Ministar je rekao da ga brine ono što se dešava na Kim i najava formiranja takozvanih oružanih snaga, na čemu rade njihovi sponzori.

„Pored rada sa ljudima, to prati i formiranje oficirskog i podoficirskog kadra, kao i isporuka naoružanja i vojne opreme. Bojim se da neće stati i da će im isporučiti i nove sisteme. Spram toga i mi procjenjujemo naše kapacitete i spremamo adekvatan odgovor“, poručio je Vučević.

Eksperti upozoravaju da bi 2027. godina mogla da bude ključna kada je riječ o namjeri da takozvana kosovska vojska stekne punu borbenu gotovost, ali ministar smatra da oni žele taj rok da skrate do 2026. godine. On je istakao da ni „naša vojska ne zaostaje i ne spava“ i da ima direktive i predsjednika republike i vrhovnog komandanta šta mora da uradi do 2026. godine.

On je ukazao da albanska strana nema šta da izgubi, nema infrastrukturne projekte, nema investicije, nema „Ekspo“, ne gradi nacionalni stadion i brze pruge i napomenuo da nijedna od velikih kompanija ne želi da ulaže na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da Srbija vrlo jasno pokazuje da je za dijalog i kakvu politiku vodi i da je naš nacionalni interes da čuvamo mir i stabilnost.

„A oni pitaju stalno, svaki dan, gde su nam tenkovi, gdje su nam „nore“, što pomjeramo vojsku na sopstvenoj teritoriji. Pitaju suverenu zemlju zašto pomjera svoju vojsku po svojoj teritoriji. pa, nismo ušli na tuđe, nismo okupirali nikoga. Niti to planiramo, niti je to politika naše države“, rekao je Vučević.

Dodao je da neće nikoga da imenuje, ali da misli da su navikli da Vojska Srbije nazaduje, a ne da napreduje i da se naši kapaciteti uništavaju, tope, sijeku, spaljuju ili prodaju budzašto, a ne da kupujemo ozbiljne, složene borbene sisteme, da rastu plate i rešavaju se stambena pitanja za pripadnike VS.

Kada je u pitanju situacija na KiM, ministar je istakao da „nema suza za naše žrtve i razumijevanja za našu bol i patnju“.

„Kada razgovarate s međunarodnim predstavnicima i spomenete kako postoje različiti aršini u međunarodnom pravu, pa je ukrajinska teritorija nepovrediva i suverena – sa čim mi nemamo nikakav problem – ali to ne važi za nas, onda nema odgovora. Vlada tišina, prebacujemo se na drugu temu, ili samo kažu da je to poseban slučaj, sui generis.

Uvođenje obaveznog vojnog roka

Ministar je ponovio da se zalaže za vraćanje obaveznog vojnog roka o čemu se govorilo prethodnih godina i dodao da je pitanje samo da li bi on trebalo da traje šest nedjelja, tri ili šest mjeseci.

„Treba struka da se izjasni o rome, a bilo bi dobro i za sveukupno zdravlje nacije. Pripremljeni su svi neophodni dokumenti, ali na kraju, neophodna je politička odluka. U ovom trenutku to nije na dnevnom redu. Potrebno je oko godinu dana da podignemo kapacitete za prihvat tolikog broja ljudi, imajući u vidu da smo već izgubili 12 ili 13 generacija vojnika od kada je suspendovan vojni rok. Neke evropske države, poput Švedske i drugih, vratile su obavezno služenje, druge, poput Švajcarske, nikada ga nisu ni ukidale. Nemojte da se setimo vojske samo kada je neka muka“, poručio je  ministar odbrane.

17 Comments
  1. Ena komentariše

    Svakako treba vratiti obavezno služenje vojnog roka.

  2. Jeka komentariše

    Vojska Srbije štiti i brani svoju otadžbinu. Imamo jako snažnu i spremnu vojsku, sve pohvale!

  3. Marko komentariše

    Srbija je voljno neutralna zemlja i kao takva mora da jaca svoj vojni i odbrambeni potencijal

  4. Srđa komentariše

    Naša vojska je garant da će Srbija ostati slobodna zemlja.

  5. Andjelka komentariše

    Naša vojska, naš ponos , i bitno je da bude jaka i spremna u svakom trenutku

  6. Keti komentariše

    Mislim da bi trebalo svaki sposoban muškarac da služi obavezan vojni rok.

  7. Светлана komentariše

    Puna podrška na jačanju vojne sile Srbije, snažna Srbija je garant mira i stabilnosti u regionu.

  8. Ivana komentariše

    Srbija treba da obnavlja ,snaži i jača svoju vojsku, što se kaže zlu ne trebalo, ali bolje je da uvek budeš korak ispred i spreman , jaka vojska garancija je za mirnu državu.

  9. Vasilije komentariše

    Vojska Srbije je danas jaka i moderna i uvek će da garantuje mir i bezbednost naroda Srbije

  10. Sloba komentariše

    Vučić je ulaganjem u vojsku omogućio još veći mir u državi i vojska će uvek da garantuje mir Srbije

  11. Uglješa komentariše

    Samo odgovorna ulaganja u vojsku omogućavaju narpedak države i današnje rukovodstvo Srbije će uvek da ulaže u vojni sektor

  12. Marija komentariše

    Ministar Vučević se zalaže za vojsku i vojska je danas garant mira Srbije

  13. Vladimir komentariše

    Svako ulaganje u državu je omogućilo Srbiji još veće uspehe i stoga Srbija danas ima jaku i modernu vojsku

  14. Zdravko komentariše

    Samo jaka vojska kakva je danas je garant mira i Vučević je ministar koji na najbolji način vodi vojsku

  15. Olivera komentariše

    Vučević na najbolji način vodi vojni sektor i zalaže se za bolju Srbiju i mir

  16. Srki komentariše

    Vučević se zalaže za Srbiju i njen napredak i vodi vojsku Srbije na najbolji način

  17. Desimir komentariše

    ulaganja u državu su od ogromnog značaja i ulaganju su omogućila Srbiji jaku i modernu vojsku

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.